یک کارشناس اقتصادی، گفت: در شرایط فعلی و با قیمتهای کنونی، به هیچ عنوان خرید ارز و طلا توصیه نمیشود، مگر اینکه قیمتها یک استراحت جدی داشته باشند.
بازار طلا و دلار طی روزهای اخیر، با نزدیک شدن به انتخابات آمریکا کاهشی شد و در فاز احتیاطی فرو رفت.
به گزارش تجارت نیوز، معاملهگران در انتظار روشن شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نشستهاند تا بتوانند استراتژی سرمایهگذاری خود را بر اساس سیاستهای نامزد پیروز، تعیین کنند. سجاد بوربور، کارشناس بازارهای مالی، تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر بازار طلا و دلار را برررسی کرده است.
این روزها تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر بازار طلا و دلار به مهمترین معمای پیش روی فعالان بازارهای مالی و سرمایهای تبدیل شده است.
اینکه قیمت دلار پس از اعلام نتیجه انتخابات آمریکا رشد بیشتری خواهد داشت یا کاهشی میشود، از جمله پرتکرارترین پرسشهای مخاطبان تجارتنیوز طی روزهای اخیر بوده است. آیا قیمت طلا و سکه در روند نزولی قرار میگیرد و به سطوح تابستان بازمیگردد؟ آیا قیمت دلار و طلا در حال حاضر واقعی است؟ در صورت پیروزی هر یک از نامزدها، سرنوشت بازار دلار و طلا چه خواهد بود؟
سجاد بوربور، کارشناس بازارهای مالی به بررسی تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر بازار طلا و دلار پرداخت و گفت: «در حال حاضر سکه حدودا ۵۲ میلیون تومان است و دلار نیز در نیمه بالایی کانال هشتم از کریدور ششم معامله میشود. ما از ابتدای سال به دلیل تنشهایی که ایجاد شد، در فضایی بودیم که دلار را از ارزش ذاتی آن فراتر برد.»
او اظهار کرد: «ما با نقدینگی فعلی که طبق آخرین گزارش بانک مرکزی حدود ۹ همت است، ارزش دلار را در حال حاضر و روی کاغذ در محدوده کانال اول کریدور ششم میبینیم. تا پایان سال هم دلار نمیتواند چندان جای دوری برود، زیرا سیاستهای انقباضی همچنان از سمت بانک مرکزی ادامه دارد. یعنی سیاستهای پولی کشور کاملا انقباضی است.»
این کارشناس بازارهای مالی بیان کرد: «آقای عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد گفتهاند که اقتصاد در رکود افتاده و باید نرخ بهره را کاهش دهیم، ایشان وعدههای زیادی را مطرح کردهاند، اما اینها مستلزم حرکت سیاستها از سمت انقباضی به سمت سیاستهای انبساطی است.»
او افزود: «ولی عملیات بازار بازی که هر دوشنبه انجام میشود و تخصیص ارزی که صورت میگیرد، ما را به سمتی نمیبرد که بگوییم سیاستهای اقتصادی دارد انبساطی میشود؛ بلکه همچنان اکیدا انقباضی است. نرخ بهره هم به همین دلیل بالا میرود، چه نرخ اخزا چه نرخ سپردهها.»
بوربور گفت: «به این ترتیب به این نتیجه میرسیم که در حال حاضر سیاستهای انقباضی وجود دارد و دلار هم بالای ارزش ذاتی خود معامله میشود.»
این کارشناس بازارهای مالی با طرح مثالی برای توضیح ارزش ذاتی و قیمت معامله، توضیح داد: «بهعنوان مثال، ما از ۱۰ بنگاه قیمت یک خانه را پرسیدهایم و گفتهاند ۲۰ میلیارد تومان است. اما شما پول نیاز دارید و آن را به قیمت ۱۵ میلیارد تومان میفروشید. یعنی قیمت ۱۵ میلیارد تومان است، اما ارزش همچنان ۲۰ میلیارد تومان است و قیمت میتواند به سمت ارزش حرکت کند.»
بوربور اظهار کرد: «عکس این موضوع هم صادق است. قیمت حتی میتواند با یک هیجان، بسیار بالاتر برود و دوباره به سمت ارزش ذاتی خود برگردد. مثال آن هم سال ۹۷ است که دلار تا ۱۹ هزار و ۳۰۰ تومان بالا رفت و بعد تا ۱۰ هزار تومان پایین آمد و مدتها روی قیمت ۱۱ هزار تومان بازی کرد.»
او اضافه کرد: «مثال دیگر آن، سال ۹۹ است که قیمت دلار تا ۳۳ هزار تومان بالا رفت، سپس تا ۲۰ هزار و ۷۰۰ تومان پایین آمد و مدتها روی قیمت ۲۵ هزار تومان بازی کرد، زیرا ارزش ذاتی دلار ۲۵ هزار تومان بود.»
این کارشناس بازارهای مالی بیان کرد: «ما دیدیم که در زمستان ۱۴۰۱ دلار تا کانال سوم از کریدور ششم هم بالا رفت، ولی تا ۴۰ هزار تومان پایین آمد و مدتها روی قیمت ۵۰ هزار تومان بازی کرد. زیرا ارزش ذاتی دلار در آن زمان ۵۰ هزار تومان بود.»
او افزود: «به عبارت دیگر، قیمت میتواند از ارزش ذاتی خود فاصله بگیرد، ولی در میانمدت و بلندمدت به سمت ارزش ذاتی خود میل میکند.»
بوربور با بیان اینکه در حال حاضر هم قیمت دلار نباید کانالهای هشتم و نهم کریدور ۶ باشد، تاکید کرد: «متغیرهای اقتصادی، این قیمت را توجیه نمیکنند.»
این کارشناس بازارهای مالی در پاسخ به این سوال که «کدام فاکتور قیمت دلار را بالا برده که به تبع آن، قیمت سکه هم بالا رفته است؟» بیان کرد: «پاسخ، انتظارات تورمی است!»
بوربور بیان کرد: «طرح این احتمال که ممکن است دونالد ترامپ پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باشد، باعث واکنش طلا و دلار شده است. یعنی ما تا اینجا میبینیم که بازار Over value شده و بالاتر از ارزش ذاتی خود قرار گرفته است.»
پیروزی هریس فروش نفت را با مشکل روبرو نمیکند
حالا این سوال مطرح است که با آمدن هر یک از نامزدها چه اتفاقی برای دلار و طلای حبابی میافتد؟ بوربور در پاسخ به این سوال توضیح داد: «کلیت اقتصاد ایران به دنبال آن است که آیا میتوانیم نفت بفروشیم یا نه. زمانی که خانم هریس در سمت معاونت ریاست جمهوری (جو بایدن)، بود، ما داشتیم نفت میفروختیم؛ پس احتمالا ما به مشکل فروش نفت برنمیخوریم. این نکته میتواند بهعنوان یک گزینه برای تعیین مسیر قیمتها مطرح باشد. از طرف دیگر هم پیروزی او میتواند جنگ غزه را کمرنگ کند.»
این کارشناس بازارهای مالی با بیان اینکه در سمت مقابل، دونالد ترامپ قرار دارد که تجربه سالهای گذشته را با او داشته ایم، گفت: «او میگوید مانند سال ۹۹ تحریمهای جدی را علیه ایران اعمال میکند. میزان فروش روزانه نفت ما در آن زمان از ۲.۲ میلیون بشکه به ۳۰۰ هزار بشکه رسیده بود.»
بوربور افزود: «این احتمال وجود دارد که با پیروزی ترامپ این اتفاق تکرار شود؛ در نتیجه ما نفت کمتری صادر میکنیم، دلار کمتری وارد ایران میشود و در نتیجه خروج سرمایه بیشتری خواهیم داشت و قیمت ارز بالا خواهد رفت.»
او تاکید کرد: «اما حقیقت این است که شرایط مانند چهار سال قبل نیست و دست ترامپ هم آنقدر باز نیست که بخواهد چنین کاری انجام دهد.»
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: «در حال حاضر اقتصاد آمریکا به سمت سیاستهای انبساطی رفته است. یعنی با اینکه تورم شهری آمریکا حدودا ۲.۵ درصد است، نرخ بهره بین بانکی پنج درصد است. احتمال دارد که در ماه جدید نرخ بهره را ۰.۵ درصد دیگر کاهش دهد.»
بوربور افزود: «فکر کنید در این شرایط، قیمت نفت بالا برود، ما تحریم شویم یا حتی جنگ شود. هر یک دلاری که قیمت نفت افزایش یابد، یک سونامی در اقتصاد آمریکا ایجاد میشود.»
او اضافه کرد: «ایران هم حریف دست و پا بستهای نیست؛ تنگه هرمز در اختیار ایران است و کشورهای حوزه خلیج فارس هم در چنین شرایطی زیر نگاه ایران خواهند بود.»
این کارشناس بازارهای مالی تاکید کرد: «در نتیجه ما بر این باوریم که انتخاب ترامپ و هریس برای ایران تفاوت زیادی ندارد؛ به دلیل اینکه آمریکا اصطلاحا در شرایط عرضه است.»
او توضیح داد: «اگر نفت گران شود، تورم در اقتصاد آمریکا بالا میرود و کل سیاستهای فدرالرزرو را زیر و رو خواهد کرد. در نتیجه دست ترامپ هم چندان باز نیست تا بخواهد با ایران مانند چهار سال قبل برخورد کند.»
انتظار تورمی از انتخاب ترامپ مسیر سبزی را برای سفتهبازان ایجاد میکند
بوربور با بیان اینکه در هر دو صورت انتخاب ترامپ یا هریس، سیاستهای آمریکا در میانمدت و بلندمدت تغییری نخواهد کرد، گفت: «با این حال در کوتاهمدت، انتظارات تورمی ایران از انتخاب ترامپ، مسیر سبزی را برای سفتهبازان ایجاد میکند تا بتوانند طلا و دلار خود را در قیمتهای بالاتری بفروشند.»
او تاکید کرد: «اما در میانمدت، قیمتها حتما به سمت ارزش ذاتی خود حرکت خواهند کرد.»
این کارشناس بازارهای مالی با تاکید بر اینکه طلا و دلار در حاضر حبابی هستند، بیان کرد: «با روی کار آمدن رئیس جمهوری جدید در آمریکا، این حباب تخلیه خواهد شد، نه اینکه دوباره پرواز کنند. زیرا امکان ندارد که بدون تایید متغیرهای کلان اقتصادی دلار رشد کند.»
بوربور گفت: «یعنی اگر الآن قرار باشد قیمت دلار در کریدور هشتم قرار گیرد، باید حجم نقدینگی که ایجاد میشود، چنین روندی را پوشش دهد.»
او افزود: «امکان ندارد با نقدینگی حدود ۹ هزار همتی، دلار با قیمت کریدور هشتم داشته باشیم، زیرا سوخت لازم را ندارد. مگر اینکه پول، چاپ و نقدینگی خلق شود که در حال حاضر چنین اتفاقی نیفتاده و سیاست اقتصادی هم انقباضی است.»
بوربور بیان کرد: «در نتیجه، یک دلار و طلای حبابی داریم که اگر قرار باشد قیمت بالاتری را ببیند، حباب آن بیشتر میشود و برای خرید خطرناکتر خواهد شد. اگر هم قرار باشد قیمتهای حبابی ماندگار شود، باید نقدینگی بیشتری خلق شود که در حال حاضر شرایط آن مهیا نیست.»
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: «در شرایط فعلی و با قیمتهای کنونی، به هیچ عنوان خرید ارز و طلا توصیه نمیشود، مگر اینکه قیمتها یک استراحت جدی داشته باشند.»
بوربور گفت: «باید توجه داشت که قیمتهای جذاب در سکه، قیمتهای ۴۴ میلیون تومان به پایین است و در این محدوده تا پایان سال ارزش خرید دارد.»