عربستان سعودی برای اولین بار رسماً اعتراف کرده است که پروژه مگاسیتی «نئوم» با هزینه ۱.۵ تریلیون دلاری، به جای تکمیل در سال ۲۰۳۰، حداقل ۵۰ سال دیگر به طول خواهد انجامید.
پروژه نئوم، یک شهر برنامهریزی شده در استان تبوک در شمال غربی عربستان است که قرار است تا سالهای آتی قابل سکونت شود. برنامهریزی شده است که از فناوری پیشرفته در شهر استفاده شود و همچنین به عنوان یک مقصد گردشگری عمل کند. این مکان در شمال دریای سرخ، شرق مصر از طریق تنگه تیران و جنوب فلسطین و اردن واقع شده است. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در گفتگوی خود با بلومبرگ در اکتبر ۲۰۱۸، اعلام کرده بود که پروژه نیوم در سال ۲۰۲۵ تکمیل خواهد شد و فاز اول آن در حال اتمام است.
به گزارش روزیاتو، وزیر دارایی عربستان، محمد بن عبدالله الجدعان، در یک رویداد در ریاض اعلام کرد: «نیوم یک طرح ۵۰ساله است. تصور اینکه این پروژه در پنج سال ساخته، اداره و سودآور خواهد شد، احمقانه است. ما احمق نیستیم، بلکه افرادی خردمند هستیم.»
The line، یک آسمانخراش افقی ۱۷۰ کیلومتری با عرض ۲۰۰ متر، قرار بود شهری هوشمند با ۱.۵ میلیون ساکن باشد. اما اکنون پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰ تنها ۲.۴ کیلومتر گسترش یافته و ۳۰۰ هزار نفر را در خود جای دهد.
تحلیلگران معتقدند این کاهش مقیاس ناشی از:
طبق گزارشها، از زمان راهاندازی «چشمانداز ۲۰۳۰»، بیش از ۲۱ هزار کارگر در عرض ۸ سال جان باختهاند و کارگران از شرایط کاری خود ابراز ناراحتی کرده و خود را همچون «بردههای به دام افتاده» توصیف میکنند.
برخی از مشکلات گزارش شده توسط کارگران شامل موارد زیر است:
پاسخ رسمی نئوم به این اتهامات: «ما ادعاهای مطرح شده را بررسی میکنیم و در صورت لزوم اقدامات مناسب را انجام خواهیم داد. از تمام پیمانکاران میخواهیم که طبق قوانین بینالمللی کار رفتار کنند.»
پروژه نئوم، به رغم تمام بلندپروازیها، اکنون با چالشهای جدی در زمینه سرمایهگذاری، اجرا و حقوق کارگران روبرو است. آیا این رؤیای شهری مدرن به واقعیت خواهد پیوست؟ تنها زمان پاسخ خواهد داد.