bato-adv
bato-adv
سال نو میلادی با دو حمله تروریستی در امریکا آغاز شد

كابوس داعش!

كابوس داعش!

با توجه به شروع سال نو میلادی در آمریکا با دو حمله تروریستی، به باور گروهی از ناظران به نظر می‌رسد تحرکات گروه تروریستی داعش در امریکا و اروپا نیز مجدداً در حال از سرگیری است.

تاریخ انتشار: ۱۲:۱۹ - ۱۵ دی ۱۴۰۳

همزمان با آغاز سال نو میلادی دوحمله تروریستی در امریکا رخ داده است. به نقل از پلیس شهر نیواورلئان امریکا در پی راندن یک وسیله‌نقلیه به میان جمعیت در این شهر، ۱۵ نفر کشته وحداقل ۳۰ نفر زخمی شدند. این حادثه ساعت ۱۵: ۰۳ بامداد به وقت محلی و در مرکز شهر نیواورلئان به وقوع پیوسته است. راننده خودرو پس از زیر گرفتن مردم از خودرو پیاده شده و به سمت رهگذران آتش گشوده است.

به گزارش اعتماد به نقل از وال‌استریت‌ژورنال، همزمان مقامات پلیس فدرال امریکا (اف بی‌آی) از پیدا شدن چندین ماده انفجاری دست ساز در محل حادثه خبر می‌دهند و شهردار این شهر نیز گفته که نیواورلئان با یک حمله تروریستی مواجه شده است. 

همزمان روزنامه گاردین به نقل از یک مقام ارشد پلیس ایالات متحده هویت متهم حمله مرگبار نیواورلئان را «شمس‌الدین جبار» اعلام کرد. طبق این گزارش جبار تابعیت امریکایی داشته و ساکن تگزاس بوده است. همزمان در نیویورک و در مجاورت هتل محل اقامات دونالد ترامپ بر اثر انفجار خودرو یک نفر کشته و چند نفر دیگر زخمی شدند. به باور گروهی از ناظران به نظر می‌رسد تحرکات گروه تروریستی داعش در امریکا و اروپا نیز مجددا در حال از سرگیری است. به این بهانه نشریه آمریکایی طی گزارشی به ابعاد مختلف بروز مجدد تحرکات گروه تروریستی داعش در جهان پرداخته است.

در این نشریه آمده است که تروریست‌های داعش سال گذشته در برخی از مناطق سوریه و عراق دوباره فعال شدند. سپس در دسامبر ۲۰۲۴ دولت بشار اسد سقوط کرد و این موضوع به آنها امکانات جدیدی از جمله سلاح‌هایی که توسط ارتش سوریه رها شده بود، ارایه داد.

به باور گروهی از ناظران این گروه که روزگاری خاورمیانه را به وحشت انداخته و حملات تروریستی دیگری را در نقاط مختلف جهان رقم زدند، به دنبال بهره‌برداری از آینده نامشخص سوریه برای بازسازی نفوذ خود است. بارزترین نشانه آن نیز حمله کهنه‌سرباز ارتش ایالات متحده با کامیونی است که پرچم داعش را به اهتزاز درآورده بود، در اوایل روز سال نو در نیواورلئان از میان جمعیتی عبور کرد و ۱۵ نفر را به کام مرگ کشاند و مقامات امریکایی آن را حمله تروریستی نامیدند. همچنان مشخص نیست که آیا مهاجم ارتباطی با این گروه داشته است یا خیر، اما تحلیلگران درباره حملات فردی و حملات تروریستی هشدار‌هایی داده‌اند.

به باور این تحلیلگران مبارزه با بقایای داعش تاکنون در سایه‌ها انجام می‌شد، آن هم با صد‌ها نیروی ویژه ایالات متحده که در مناطق دورافتاده سوریه مستقر بودند و با نیرو‌های کرد سوری برای انجام حملات هوایی خود همکاری می‌کردند.

به ادعای این نشریه آمریکایی و به نقل از تحلیلگران نظامی، ایالات متحده از زمان سقوط دولت بشار اسد حملات خود را به مواضع این گروه تروریستی افزایش داده است، از جمله در مناطقی که پیشتر فضای هوایی آن تحت کنترل دولت اسد بود. در تاریخ ۸ دسامبر، چند ساعت پس از سقوط دولت مرکزی سوریه ایالات متحده اعلام کرد که ۷۵ هدف داعش را با ده‌ها حمله هوایی شامل بمب‌افکن‌های بی- ۵۲ و جنگنده‌های اف-۱۵ هدف قرار داده است.

حدود یک هفته بعد نیز واشنگتن اعلام کرد که در یک حمله هوایی دیگر حداقل دوازده تروریست را کشته است. سه روز بعد، این کشور اعلام کرد که دو نفر دیگر از اعضای داعش، از جمله یکی از رهبران ارشد آنها را کشته است. در روز یکشنبه، فرانسه جنگنده‌های رافال و یک پهپاد ریپر را علیه دو هدف در سوریه که مقامات فرانسوی گفتند به داعش مرتبط بودند، مستقر کرد.

این در حالی است که به گزارش دیگر نشریات خارجی همچنان نگرانی‌هایی درباره اثربخشی بمباران‌های دوره‌ای در میان تغییرات سریع در چشم‌انداز منطقه‌ای وجود دارد. گروه‌های کردی که در مبارزه و مهار داعش و نگه داشتن جنگجویان آن تحت فشار بوده‌اند، اکنون تحت فشار جدیدی از سوی گروه‌های مورد حمایت ترکیه قرار دارند. دولت ترکیه نیز این گروه‌های کردی را تروریست خطاب می‌کند و در حال پیگیری منافع خود در کشوری است که اکنون تحت کنترل هیات تحریر‌الشام قرار دارد؛ گروهی که روزگاری با داعش و القاعده ارتباط داشت و بعد‌ها از آنها فاصله گرفت. همزمان همچنان مشخص نیست که نیرو‌های نظامی ایالات متحده چقدر می‌توانند حضور خود را با بیش از ۲هزار سرباز در سوریه و حدود ۲ هزار و ۵۰۰ سرباز در عراق حفظ کنند.

این در حالی است که چند روز پس از سقوط دولت در سوریه، مقامات عراقی که به واشنگتن سفر کرده بودند، نگرانی خود را درباره احتمال بازگشت داعش ابراز کردند و از ایالات متحده خواستند تا توافق اخیر که خواستار خروج تقریبا تمام نیرو‌های امریکایی در عرض دو سال بود، مورد بازنگری قرار گیرد.

به ادعای گروهی از ناظران هرگونه تغییر و تحولی در حضور ایالات متحده در عراق به رویکرد احتمالی دونالد ترامپ رییس‌جمهور منتخب بستگی خواهد داشت، که در دولت اول خود تعداد نیرو‌ها در این کشور را کاهش داد. مایک والتز مشاور امنیت ملی احتمالی ترامپ ماه گذشته در برنامه خبری فاکس گفت که در حالی که دونالد ترامپ بر جلوگیری از درگیری‌های خارجی نیرو‌های امریکایی تمرکز دارد، اما همزمان نسبت به تهدیدی که داعش در سوریه ایجاد می‌کند، آگاه است و این نگرانی‌ها ناشی از افزایش قابل توجه فعالیت‌های داعش در نقاط مختلف است.

همزمان نیز مقامات امریکایی و کردی در گفت‌و‌گو با وال استریت ژورنال مدعی شدند که این گروه در حال آموزش نیرو‌های جدید و جمع‌آوری نیرو‌ها در بیابان‌های سوریه است آن هم به امید احیای رویای خود برای ایجاد حکومتی جدید. به ادعای دیگر ناظران جهانی این در حالی است که نیرو‌های داعش در سال گذشته سرعت حملات خود را در سوریه و عراق افزایش دادند، حملاتی را انجام دادند و همچنین بمب‌های خودرویی را منفجر کردند و تلاش کردند تا همرزمان زندانی خود را آزاد کنند.

داعش، یک گروه تروریستی از شاخه القاعده است که با نیرو‌های امریکایی و ائتلافی پس از حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ می‌جنگید و در میانه این درگیری‌ها اعلام موجودیت کرد. ایالات متحده در سال ۲۰۱۱ از عراق خارج شد در حالی که بهار عربی همزمان بی ثباتی سیاسی و نظامی را در سراسر خاورمیانه به راه انداخت. داعش نیز از این فرصت استفاده کرد و در سال ۲۰۱۴ حدود ۳۸ هزار مایل مربع از سرزمین‌های سوریه و عراق را تصرف کرد، منطقه‌ای که کمی کوچک‌تر از ویرجینیا بود، و آن را خلافتی اعلام کرد که بر ۱۲میلیون نفر حکومت می‌کند.

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه امریکا در سفر خود به خاورمیانه در ماه دسامبر هشدار داد که تروریست‌ها در تلاش خواهند بود تا از خلأ حاکم بر سوریه فرصت‌سازی کنند. او همچنین در این سفر به خبرنگاران گفت: ما مصمم هستیم که اطمینان حاصل کنیم داعش نمی‌تواند دوباره ظهور کند. این در حالی است که محمد شیاع السودانی نخست‌وزیر عراق هفته گذشته گفت که داعش به تازگی مقدار زیادی سلاح متعلق به ارتش سوریه را در اختیار گرفته که می‌تواند برای گسترش تحرکات خود در منطقه استفاده کند.

او همچنین گفت که عراق و ائتلاف بین‌المللی در حال نظارت و تلاش برای جلوگیری از انتقال سلاح‌ها هستند. به گزارش وال استریت ژورنال نگرانی دیگری که برای مقامات نظامی ایالات متحده و شرکای منطقه‌ای آنها وجود دارد امنیت زندان‌ها و اردوگاه‌ها در شمال شرقی سوریه است که جنگجویان داعش و خانواده‌های آنها در آنجا نگهداری می‌شوند. این اردوگاه‌ها که طبق برآورد سازمان ملل تا ۴۵ هزار نفر را در خود جای داده‌اند، توسط نیرو‌های کرد مورد حمایت ایالات متحده محافظت می‌شوند. اگر اقدامات کرد‌ها در این زمینه تحت تاثیرقرار گیرد یا توسط یک عملیات نظامی مورد حمایت ترکیه منحرف شوند، تروریست‌های داعش می‌توانند راهی برای فرار از محاصره خود پیدا کنند.

به ادعای دیگر نشریات خارجی نخست وزیر عراق در یک مصاحبه تلویزیونی هفته گذشته در این رابطه گفت: هر اتفاقی که در این زندان‌ها یا اردوگاه‌ها رخ دهد همگی چه در داخل سوریه و چه خارج از آن با بازگشت تروریست‌ها مواجه خواهیم شد.

در این رابطه یمن جواد التمیمی، پژوهشگر در مرکز خاورمیانه، یک اندیشکده مستقر در فیلادلفیا که سال‌هاست این گروه را زیرنظر دارد، گفت، از زمان سقوط دولت اسد، داعش تنها به مناطقی که تحت کنترل نیرو‌های دموکراتیک سوریه که یک گروه کردی مورد حمایت ایالات متحده می‌باشد حمله کرده است. اما تحولات اخیر سوریه ممکن است به اعضای داعش این امکان را داده باشد تا به سایر نقاط کشور منتقل شوند و در آنجا خود را بازیابی کنند.

التمیمی این را هم گفت که تصور نمی‌کنم آنها بتوانند چیزی شبیه به آنچه در سال ۲۰۱۴ داشتند، دوباره ایجاد کنند، اما همچنان خطر واقعی وجود دارد که با افزایش ناگهانی خشونت و موجی از حملاتی جدید مواجه شویم که بر اثر این حملات تحریر‌الشام و هم پیمانانش باید راه‌هایی برای سرکوب آن پیدا کنند.

این نشریه در ادامه گزارش خود مدعی شده است که چند روز پس از سقوط دولت بشار اسد بود که مقامات نظامی ایالات متحده شاهد تغییر لحن مقام‌های عراقی بودند، آنها ناگهان به همکاری عمیق‌تر در تمامی عرصه‌ها از لجستیک تا نظارت با پهپاد‌ها تمایل نشان دادند. این در حالی است که در شرایطی که تنها چند هفته از دوره ریاست‌جمهوری بایدن باقی مانده تصمیمات درباره آینده نیرو‌های ایالات متحده در عراق و سوریه به زودی در دستان ترامپ خواهد بود.

برچسب ها: داعش آمریکا
bato-adv
bato-adv