مهاجمان خارجی باکیفیت تراکتور چه رکوردی از خود بهجا گذاشتهاند؟ آمار ادینیو و استوکس جذابتر از اشترکالی بود.
تراکتور تبریز در شرایطی به کارش در نیمفصل اول پایان داد که دوباره بعد از ۱۰ سال، این بار با یک سرمربی خارجی موفق شد عنوان قهرمانی نیمفصل نخست را به دست آورد. البته این تنها نکته خوشحالکننده در اردوی شاگردان دراگان اسکوچیچ نیست و تیتیها بعد از حضور مهاجمهای خارجی بیکیفیتی مثل عکاشه حمزاوی و کوین فورچونه، حالا بازیکن شایسته و باکیفیتی همچون تومیسلاو اشترکالی را در ترکیب خود میبینند. مهاجم کروات فعلی تیم تراکتور در ۱۵ هفته گذشته توانسته ۶ مرتبه دروازه حریفان را بگشاید که این آمار به دستاورد اکثر مهاجمهای خارجی باکیفیت این تیم در تاریخ لیگ برتر میچربد، اما بهترین عملکرد نیست. آنتونی استوکس با تعداد بازیهای کمتر به آمار ۸ گل زده رسیده است و ادینیو در نیمفصل نخست دوره چهاردهم لیگ برتر برای تیتیها موفق شده ۱۰ مرتبه دروازه حریفان را فرو بریزد.
تراکتور در نقل و انتقالات تابستانی، تومیسلاو اشترکالی را با عقبه حضور در لیگ پرتغال و لیگ کرواسی جذب کرد. این بازیکن فصل گذشته با به ثمر رساندن ۷ گل در لباس باشگاه اسلاون بلوپو جزو ۱۰ گلزن برتر لیگ کرواسی بود. این مهاجم ۲۸ساله زاگربی در نیمفصل نخست امسال دروازه تیمهای مس رفسنجان، هوادار، فولاد، آلومینیوم، گل گهر و استقلال خوزستان را باز کرده است تا با ۶ گل زده و ۲ پاس گل، نقش مهمی در قهرمانی نیمفصل اول تیمش داشته باشد. پیش از این، تراکتوریها در لیگ چهاردهم با حضور یک مهاجم خارجی با کیفیت دیگر یعنی ادینیو به قهرمانی نیمفصل نخست دست یافته بودند و فاصله بسیار کمی با قهرمانی پایان فصل داشتند.
علاقهمندان فوتبال آنتونی استوکس را پیش از پیوستن به تراکتور با حضورش در لیگ قهرمانان اروپا ۱۴-۲۰۱۳ با سلتیک و تقابلهایش با تیمهای بارسلونا، میلان و آژاکس به یاد میآورند. استوکس در نقل و انتقالات تابستانی لیگ هجدهم به همراه ستارگان نامداری مثل اشکان دژاگه، مسعود شجاعی، احسان حاج صفی، یوکیا سوکیتا، لی اروین، هری فورستر، محسن فروزان، محمد طیبی و ایمان سلیمی به تراکتور پیوست تا آرزوی بزرگ تبریزیها یعنی قهرمانی در لیگ برتر را برآورده کند.
استوکس در نیمفصل نخست آن سال مجموعاً در ۱۱ دیدار به میدان رفت و به پشتوانه به ثمر رساندن ۴ گل به استقلال خوزستان و گلهایی که به نساجی، سپاهان، ماشینسازی و صنعت نفت زد، با ۸ گل زده به مدت ۲ هفته راهی کشورش شد و در تمرینات تراکتور شرکت نکرد. او در نیمفصل دوم رقابتهای لیگ برتر ۳ گل دیگر نیز به ثمر رساند و دوباره بیانضباطیهایش را تکرار کرد، اما با تمام این تفاصیل با ۱۱ گل زده نامش در میان ۴ گلزن برتر رقابتهای لیگ کشورمان قرار گرفت.
لی اروین دیگر مهاجم خارجی بود که توسط مدیران باشگاه تراکتور در نقل و انتقالات تابستانی لیگ هجدهم خریداری شد. اروین توانست دروازه سپیدرود را باز کند و برابر ذوبآهن هتتریک کرد. این مهاجم اسکاتلندی مجموعاً ۶ مرتبه برای تراکتور به میدان رفت و اکثر دیدارهای این تیم تبریزی را به دلیل افسردگی از دست داد و تا پایان فصل به دلیل این بیماری به ایران بازنگشت. اروین در فصل ۲۲-۲۰۲۱ توانست آقای گل فوتبال فنلاند شود تا همین موضوع نشان دهد او مهاجم باکیفیتی بود و مدیران تراکتور او را راحت از دست دادند و با اروین قرارداد محکم و اصولی نبستند و حتی به وی غرامت ۱۰۰ هزار دلاری دادند.
حمزه یونس بازیکنی اهل تونس بود که با نظر تونی اولیویرا به تراکتور پیوست و کمتر از یک نیمفصل در اردوی تیتیها دوام آورد. یونس در ۱۳ دیدار تیم تحت هدایت مرد پرتغالی به میدان رفت و دروازه تیمهایی مثل سایپا، صبای قم و ملوان را گشود و توسط مدیران باشگاه تراکتور کنار گذاشته شد. جایگزین این بازیکن یعنی آلویس نانگ نیز نتوانست به پشتوانه درخششهایش در فولاد خوزستان و لیگ بلژیک عملکردی جذابتر از یونس بهجا بگذارد و در نیمفصل دوم دوره پانزدهم لیگ برتر برای شاگردان قلعهنویی ۳ گل به ثمر رساند که گلش برابر استقلال تهران به دلیل دور کردن آبیها از جام قهرمانی حائز اهمیت بود.
باشگاه تراکتور بعد از جدایی کریم انصاریفرد در نقل و انتقالات تابستانی لیگ چهاردهم به سراغ یک نام آشنا رفت. ادینیو بازیکنی بود که در لباس مس کرمان ارزشهایش را به خوبی اثبات کرده بود و در لباس تراکتور در ۲ مقطع توفیقات گذشتهاش را بهبود داد. این مهاجم برزیلی در لیگ چهاردهم با ۱۰ گل زده زمینه قهرمانی نیمفصل تیم تحت هدایت رسول خطیبی را فراهم کرد و در ادامه مسابقات ۱۰ توپ دیگر را از خطوط دروازه رقبا عبور داد تا با ۲۰ گل زده تبدیل به آقای گل آن دوره شود.
این مهره چهارچوبشناس بر روی ۹ گل دیگر تبریزیها نیز تأثیر مستقیم داشت، اما تمام این درخششها به قهرمانی تیتیها کمک نکرد و آنها با نایبقهرمانی به کارشان در لیگ چهاردهم پایان دادند. ادینیو در نقل و انتقالات تابستانی لیگ شانزدهم دوباره پیراهن تراکتور را بر تن کرد و زیر نظر قلعهنویی در نیمفصل نخست ۵ گل و مجموعاً ۷ گل به ثمر رساند.
فلایو لوپز بازیکنی گلزنی بود که در لیگ یازدهم و دوازدهم در دوران سرمربیگری قلعهنویی و اولیویرا در پستهای مختلف به کار گرفته شد و هر وقت در پست مهاجم به میدان رفت، برای تیمش مثمر ثمر بود. این مهره با کیفیت پرتغالی در نیمفصل نخست حضورش در فوتبال کشورمان ۳ گل برای تراکتور به ثمر رساند و در ادامه دیدارهای لیگ دوازدهم ۷ گل به رقبای تیم تبریزی زد. لوپز همچنین در فصل ۱۳۹۲-۱۳۹۱ برای پرشورها ۱۰ گل دیگر به ثمر رساند تا تیمش برای دومین سال متوالی عنوان نایبقهرمانی در لیگ برتر را به دست آورد. او بعد از جدایی از تراکتور به تیم شلاسک وروتسواف لهستان پیوست و بعد از آن ۷ فصل پیراهن باشگاه لخیا گداسنگ را بر تن داشت و بعد از درخشش در لباس این تیم لهستانی از فوتبال خداحافظی کرد.
رودریگو توسی دیگر بازیکن خارجی تراکتور بود که در لیگ یازدهم به کسب رتبه دوم تبریزیها کمک زیادی کرد. این مهره برزیلی با به ثمر رساندن ۳ گل در نیمفصل نخست و ۵ مرتبه گلزنی در نیمفصل دوم جزو برترین شاگردان قلعهنویی بود و ژنرال آنقدر به این بازیکن اعتماد داشت که شماره ۲۰ قرمزهای تبریز را با خودش به استقلال تهران برد تا او گلزنی در لباس آبیهای پایتخت را نیز تجربه کند. توسی بعد از خروج از فوتبال کشورمان به لیگ سنگاپور رفت و در این کشور شرق آسیایی عنوان آقای گلی را به دست آورد.
منبع: فرهیختگان