فرارو- هفته گذشته نیروهای تحت حمایت آمریکا داعش را از رقه بیرون کردند که بعد از سه سال مبارزه، پیروزی بزرگی در برابر خلافت خود خوانده داعش است. اما برای این موفقیت جشن قابلتوجهی گرفته نشد. دونالد ترامپ بیانیهای رسمی برای این اعلام این موفقیت صادر نکرد.
این موضوع تا حدی به این دلیل بود که مبارزه علیه داعش دیگر اصلیترین موضوع مطرح نیست. در حال حاضر دولت ترامپ جنگ وسیعتری در خاورمیانه به راه انداخته است، این بار علیه ایران.
ترامپ در روز سیزده اکتبر گفت: "رژیم ایران بزرگترین حامی تروریست در جهان است. هر چه بیشتر به این تهدید بیتوجهی کنیم، خطرناکتر میشود." او همچنین افزود که آمریکا تلاشهای سیاسی، اقتصادی و نظامی خود را برای جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در منطقه افزایش میدهد.
مشکل اینجاست: دولت ترامپ هیچ ایدهای ندارد که چگونه باید به این هدف دست یابد.
بااینکه کاخ سفید این ماه "استراتژی جدیدی برای ایران" ارائه داد، اما سند چهارصفحهای عمدتاً لیستی از شکایات علیه تهران بود که در آن هیچ توضیح روشنی برای پیامدهای سوء رفتارها دیده نمیشد.
"جیمز اف جفری" از مقامات ارشد سابق در دولت جورج دبلیو بوش از این سند انتقاد کرد: "استراتژی مشخصی وجود ندارد. اصول سازمانیافتهای هم در آن دیده نمیشود. ترامپ ایران را به دوئل دعوت کرده است، اما تفنگ به دست نگرفته."
ایران در سوریه قدرت خود را به نمایش گذاشته است. دولت بشار اسد برای کمکهای نظامی و اقتصادی به ایران وابسته است. و مقامات آمریکا معتقدند که بیشتر نیروهایی که در جنگ داخلی برای اسد میجنگند، واحدهای ارتش سوریه نیستند. بلکه نیروهای نیابتی تحت رهبری ایراناند.
آنچه آمریکا را بیشازپیش عصبانی کرده این است که اسد و متحدان ایرانیاش دارند پیروز میشوند. ایران بهآرامی جای پای خود را در بسیاری از مناطق غربی سوریه تحکیم کرده است و اکنون در بحبوحه فروپاشی داعش، دارد به مناطق شرقی سوریه حرکت میکند.
هفته گذشته نیروهای دولتی تحت حمایت ایران به شهر "المیادین" در جنوب شرقی رقه رفتند. شورشیهای تحت حمایت آمریکا امیدوار بودند بهزودی این شهر را اشغال کنند. این شهر به دو دلیل اهمیت دارد: نقطه عبور به مرز عراق است، و در نزدیکی یک میدان نفت و گاز قرار دارد که در جنگ جایزه بزرگی محسوب میشود.
در اینجا دولت ترامپ با یک معضل روبرو است: آیا باید به آموزش، تأمین سلاح و پشتیبانی هوایی از شورشیانی که رقه را آزاد کردند ادامه دهد؟ که این کار خطر درگیری با نیروهای دولتی را دارد که علاوه بر ایران با سوریه هم متحدند.
همچنین باید تصمیم بگیرد که صدها مشاور آمریکایی در سوریه بمانند یا نه. اخیراً سخنگوی شورشیان گفته که امیدوارند آمریکاییها برای "چند دهه پیش رو" در سوریه بمانند.
خروج مشاوران از سوریه به معنای دریغ کردن کمک از نیروهایی است که خود آمریکا آنها را تشکیل و آموزش داد و هفته گذشته شایستگی آنها در جنگ را تحسین کرد. این کار ابزار مقابله با اسد و حفظ سرزمینهایی که در دست شورشیان است را از آمریکا میگیرد.
"فدریم سی هاف" یکی از مقامات پیشین وزارت امور خارجه گفت: "اگر آمریکا در تصمیم خود برای مقابله با ایران جدی است، باید در منطقه بماند."
اما مشاوران برای کمک به شورشیان سوریه در مبارزه با داعش به این کشور فرستاده شدند، نه برای شرکت در جنگ داخلی علیه اسد.
جفری یک راهحل جایگزین پیشنهاد داد: ایجاد اتحاد قوی میان ترکیه، عربستان سعودی، اسرائیل و سایر قدرتهای منطقهای برای تقویت شورشیان سوریه و بیرون راندن ایران.
او گفت: "باید اتحادی تشکیل دهیم تا از گسترش قدرت ایران جلوگیری شود. اما چنین اتفاقی نمیافتد."
همانند گذشته، سوریه تنها گزینههای ناخوشایند برای آمریکا دارد. آمریکا میتواند نیروهایش را در سوریه نگاه دارد و خطر گیر افتادن آنها در دام جنگ داخلی را به جان بخرد. یا میتواند آنها را خارج کند که به معنای افزایش نفوذ ایران خواهد بود؛ مشکلی که ترامپ قول داده آن را حل کند.
دولت ترامپ هنوز مسیر حرکت خود را تعیین نکرده که بدترین گزینه ممکن است: پیشروی بدون برنامهریزی.
منبع: latimes
ترجمه: وبسایت فرارو