رژیم نیمهگیاهخواری چیست؟
در رژیم نیمه گیاهخواری هر چند وقت یک بار میتوانید هم گوشت مرغ بخورید هم گوشت ماهی
اساس این نوع رژیم روی خوردن غذاهای گیاهی بنا نهاده شده، اما فقط به آنها محدود نمیشود.
شما میتوانید گاهی اوقات گوشت هم بخورید و به همین دلیل هم هست که به این رژیم غذایی "گیاهخواری غیررسمی" هم میگویند و محبوبیت آن روز به روز افزایش مییابد.
با خوردن غذاهای گیاهی میتوانید میزان کربنی که به طبیعیت پس میدهید را پائین بیاورید؛ حتی اگر گاهی اوقات گوشت را هم در برنامه غذایی خود بگنجانید. نیمه گیاهخوار شدن علاوه بر این برای سلامتیتان هم خوب است و با این روش میتوانید صرفه جویی هم بکنید.
فوائد نیمهگیاهخواری چیست؟
با خوردن غذاهای گیاهی میتوانید میزان کربنی که به طبیعیت پس میدهید را پائین بیاورید
با این روش به جای حذف غذاها، آنها را به رژیم غذایی خود اضافه میکنید و این کار میتواند برای سلامتی بسیار مفید باشد.
امر دلانی، متخصص رژیم غذایی، خوردن غذاهای گیاهی از جمله عدس، انواع بنشن و نخود، آجیل و دانههای مختلف را که که منابع غنی پروتئین هستند توصیه میکند.
فیبر محلول موجود در عدس و انواع بنشن علاوه بر این در کاهش کلسترول موثر است.
آجیل و دانههای مختلف از جمله تخم کتان، دانه کاج، کنجد، تخمه آفتابگردان و گردو منبع غنی چربی اشباعنشده هستند که به کنترل کلسترول و تولید اسیدهای چرب ضروری برای بدن کمک میکنند.
علاوه بر این تحقیقات نشان داده که فعالیت بدنی مداوم در کنار رژیم نیمهگیاهخواری میتواند خطر ابتلا به سرطان پستان و پروستات را پائین بیاورد.
کدام گوشتها را در رژیم غذاییمان بگنجانیم؟
پروتئین فقط در گوشت حیوانات وجود ندارد
گوشت لخم با کیفیت مثل مرغ و بوقلمون بهترین گزینه هستند.
گوشتهای فراوری شده از جمله بیکن، سوسیس، سالامی، ژامبون خوک و انواع پاته باید کمتر خورده شوند، چون مملو از چربی اشباعشده و نمک هستند و ویتامین و مواد معدنی بسیار کمی دارند.
بنابر تحقیقات سازمان بهداشت جهانی، خوردن روزانه ۵۰ گرم گوشت فراوری شده خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد.
آیا با نیمهگیاهخواری بدن همه مواد مغذی ضروری را دریافت میکند؟
سبزیجاتی که برگهایی به رنگ سبز تیره دارند، منبع غنی ویتامین C. هستند
در این رژیم توصیه میشود همه وعدهها شامل غذاهای گیاهی باشند و در روز دستکم پنج بار میوه و سبزیجات و همین طور غلات کامل خورده شود.
از آنجایی که گوشت کمتری میخورید باید مطمئن شوید بدنتان آهن مورد نیاز خود را دریافت میکند. منابع جایگزین مناسب برای گوشت، غلات صبحانه غنی شده با آهن و سبزیجات به رنگ سبز تیره از جمله اسفناج، کلم پیچ، کلم برگ و بروکلی هستند.
بد نیست بدانیم ویتامین C. میزان جذب آهن را بالا میبرد، بنابراین متخصصان خوردن فلفل دلمهای، شیرینک (یک نوع سبزی سالاد)، گوجه و نوشیدن یک لیوان کوچک (۱۵۰ میلیلیتر) آب میوه را هم توصیه میکنند.
چرا پزشکان تا این حد نگران روشهای تولید غذا هستند؟
دانشمندان میگویند تأثیرات کشاورزی روی محیط زیست باید مورد توجه قرار بگیرد
بنابر آخرین گزارش مجمع جهانی تغییرات اقلیمی، برای توقف آسیب به سیاره زمین و تأمین منابع غذایی کافی برای آینده باید به سرعت دست به ایجاد تغییر بزنیم.
باید میزان پسماندهای غذایی را به نصف برسانیم و روشهای کشاورزی را بهتر و کارآمدتر کنیم.
روشهای کنونی تولید مواد غذایی تاثیرات مخرب قابل ملاحظهای روی محیط زیست داشته: این روشها به دلیل استفاده بیش از حد از نیتروژن و فسفر، از محرکهای اصلی تغییرات اقلیمی و کاهش ذخایر آب شیرین بوده و باعث ایجاد آلودگی هم شدهاند.
این گزارش میگوید با در نظر گرفتن رشد جمعیت و درآمد پیشبینی شده برای بازه زمانی ۲۰۱۰ تا ۲۰۵۰، این تأثیرات میتوانند بین ۵۰ تا ۹۰ درصد افزایش یابند. اتفاقی که به نظر نویسندگان این گزارش خارج از تحمل سیاره ماست.
چرا باید به این موضوع اهمیت داد؟
برای توقف گرمایش جهانی زمان زیادی نداریم
کار روی این تحقیق در پی انتشار گزارش تازه مجمع جهانی تغییرات اقلیمی آغاز شد، درست چند روز بعد از این که دانشمندان هشدار دادند برای نجات جهان از یک "فاجعه اقلیمی" باید هر چه سریعتر اقدام کرد.
این مهمترین هشداری است که تا کنون در رابطه با خطر افزایش دمای زمین داده شده است. طبق این گزارش اختلاف دمای زمین و دمای میانگین عصر پیشاصنعتی که نباید از یک و نیم درجه سانتیگراد فراتر میرفت، روندی افزایشی داشته است. دانشمندان میگویند اگر رویکرد انسانها تغییر نکند، این تفاوت دما به ۳ درجه سانتیگراد هم خواهد رسید.
با این حال هنوز هم روزنه کوچکی از امید برای توقف این سیر صعودی و نجات سیاره زمین وجود دارد، اما رسیدن به این هدف نیازمند تغییرات بنیادی است و هزینه هنگفتی هم در بر دارد.