bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۸۴۲۰۵
یک کارشناس حوزه خودرو در گفتگو با فرارو بررسی کرد

آیا قیمت خودرو پایین می‌آید؟!

قیمت یک پراید که کارخانه می‌فروشد ۲ هزار دلار است. این در حالی است که الا قیمت گریبکس اتومات در کشور‌های دیگر ۲ هزار دلار است. با این قیمت الان یک یخچال می‌توانید خرید کنید که صرفا یک موتور دارد و چند کیلو پلاستیک و فلز. البته بله اگر بخواهید پراید را با تویوتا و بنز و بی ام دبلیو مقایسه کنید، خیلی کیفیتش پایین است، اما باید در نظر داشته باشید که قیمت پراید اندازه یک چرخ این ماشین‌ها است

تاریخ انتشار: ۱۰:۲۸ - ۲۸ آذر ۱۳۹۷
فرارو- یک کارشناس حوزه خودرو گفت: «همین سال گذشته تعداد ماشین‌های وارداتی از چین بیش از ۲۳۰ هزار خودرو بود. این در حالی است که تعداد خودرو‌های تولید شده در داخل یک میلیون بود یعنی یک سوم تعداد ماشین‌های تولید شده، ما خودرو وارد کردیم. این ۲۳۰ هزار خودرویی که عنوان کردم صرفا واردات از چین بود و ما از کشور‌های دیگر هم واردات داشتیم که حدود ۷۰ هزار عدد بود. نکته مهم این است که الان مشخص شده که همه این خودرو‌ها با ارز ۴۲۰۰ تومانی و بعضا قاچاق وارد شده اند. ضمن اینکه باید در نظر داشته باشید که خودرو‌های چینی اصلا در گمرک ثبت نمی‌شوند. دلیلش است که به عنوان قطعه وارد می‌شوند.»
 
ابراهیم احمدی نماینده قطعه سازان اصفهان در گفتگو با فرارو گفت: «اینکه خودرو سازان در خصوص ۵ درصد زیر حاشیه بازار صحبت می‌کنند به این معنی نیست که بررسی کردند و به این نرخ رسیده اند. موضوع این است که تنها راه حلی که می‌توان با استفاده از آن قیمت را پایین آورد همین ۵ درصد است. البته به این معنی نیست که به قیمت کارخانه برسد. زیرا قیمت کارخانه خیلی عجیب و غریب است. زیرا باید در نظر داشت که طی ماه‌های اخیر همه کالا‌ها چندین برابر شده اند و نباید انتظار داشت که خودرو افزایش قیمت نداشته باشد. حالا منظور از ۵ درصد زیر قیمت حاشیه بازار این است که کارخانه قیمت را ۵ درصد کاهش می‌دهد و به تبع آن قیمت در بازار هم کاهش پیدا می‌کند. اما قاعدتا باز مردم خرید نمی‌کنند و این روند تا حدودی ادامه می‌کند تا قیمت‌ها به یک ثباتی برسند.»
 

او افزود: «البته این نخستین بار نیست که خودرو سازان این راهکار را در دستور کار خود قرار می‌دهند و یک بار سال ۷۶ انجام شده و نتیجه داده و به احتمال خیلی زیاد این بار هم موثر خواهد بود؛ لذا به نظر من ایده معقولی است و تصمیم درستی بود که خودروسازان گرفتند. به همین دلیل من واقعا متوجه نمی‌شوم که چرا جامعه آن را قبول نمی‌کند و نسبت به آن نگاه منفی دارد. متوجه نمی‌شوم چرا با وجود اینکه همه کالا‌ها گران شده اند، اما مردم حاضر نیستند قبول کنند که خودرو هم گران شود. الان یک گوشی موبایل سامسونگ حدود ۹ میلیون تومان است. یعنی دوتا گوشی به اندازه قیمت یک پراید است و خیلی عجیب است. سوالی که پیش می‌آید این است که چطور جامعه می‌پذیرد که یک یخچال ساید بای ساید ۲۵ میلیون تومان باشد، اما پراید نباید ۴۰ میلیون باشد که حدود ۱۲ هزار قطعه دارد. باید قبول کرد که تمام این ۱۲ هزار قطعه گران شده اند. الان با ۲۰ میلیون تومان یک آینه بغل بنز هم نمی‌دهند.»

وی در خصوص اینکه برخی کارشناسان تاکید دارند که خودروسازان بدون در نظر گرفتن شرایط جامعه درباره افزایش قیمت‌های خودرو تصمیم‌گیری می‌کنند گفت: «ببینید این اصلا مختص خودروسازان نیست. شما حتی تولیدکنندگان لبنیات هم بررسی کنید می‌بینید آن‌ها هم چنین تصمیماتی می‌گیرند. دیگر تولیدکنندگان هم همین کار را انجام می‌دهند. باید در نظر داشت که نمی‌توان قیمت‌ها را دستوری تعیین کرد. ما در بازار یک مقوله‌ای داریم تحت عنوان عرضه و تقاضا و قیمت‌ها بر اساس آن و هزینه اولیه تعیین می‌شود. وقتی قطعات خودرو با افزایش قیمت مواجه شده اند نمی‌توان قیمت تمام شده خودرو را پایین نگه داشت. قاعدتا در هر صنف دیگری هم وقتی هزینه‌ها بالا می‌رود، تولیدکننده قیمت تمام شده را افزایش می‌دهد و خودروسازان هم از این مسئله مستثنی نیستند.»

احمدی ادامه داد: «من اصلا قبول ندارم که خودروسازان بی دلیل و بی جهت قیمت‌ها را افزایش می‌دهند. اگر قاعدتا چنین باشد قطعا تعزیرات مانع خواهد شد. واقعیت این است که اگر قرار باشد قیمت‌ها بالا نرود خودروسازان ما ورشکسته خواهند شد و تعداد زیادی کارگر بیکار می‌شوند. الان اصلا شرایط خودرو سازان مناسب نیست. در شش ماهه اول سال حدود ۵۵۰۰ میلیارد تومان زیان انباشته دارد و این به غیر از زیان انباشته سال قبل است؛ بنابراین مردم باید بدانند که الان با توجه به افزایش قیمت دلار همه قطعات خودرو افزایش قیمت پیدا کرده و نمی‌توان با همان قیمت قبل تولید انجام شود.»

این فعال حوزه خودرو تاکید کرد: «این هم که ادعا می‌شود جلوی واردات خودرو گرفته شده و الان بازار خودرو کاملا انحصاری است هم یک دروغ بزرگ است. ما همچنان تعداد قابل توجهی خودرو وارد کشور می‌کنیم. همین سال گذشته تعداد ماشین‌های وارداتی از چین بیش از ۲۳۰ هزار خودرو بود. این در حالی است که تعداد خودرو‌های تولید شده در داخل یک میلیون بود یعنی یک سوم تعداد ماشین‌های تولید شده، ما خودرو وارد کردیم. این ۲۳۰ هزار خودرویی که عنوان کردم صرفا واردات از چین بود و ما از کشور‌های دیگر هم واردات داشتیم که حدود ۷۰ هزار عدد بود. نکته مهم این است که الان مشخص شده که همه این خودرو‌ها با ارز ۴۲۰۰ تومانی و بعضا قاچاق وارد شده اند. ضمن اینکه باید در نظر داشته باشید که خودرو‌های چینی اصلا در گمرک ثبت نمی‌شوند. دلیلش است که به عنوان قطعه وارد می‌شوند.»

 

او تصریح کرد: «مشکل اینجا است که خیلی‌ها از پشت پرده خبر ندارند. این نگاه منفی که به خودروسازان در سطح جامعه وجود دارد به دلیل جوسازی واردکنندگان است. آن‌ها تمام این مدت مشغول تضعیف جایگاه خودرو سازان در سطح جامعه بودند تا به توانند آن‌ها را از میدان به در کنند و عرصه را برای خود فراهم کنند. واردکنندگان به خوبی می‌دانند که واردات خودرو از جمله مواردی است که همیشه رونق داشته و درآمد بسیاری دارد. زیرا به عنوان مثال یک ماشین با قیمت ۱۵ هزار دلار وارد می‌کنند و ۱۵ هزار دلار هم قطعات برای ۱۰ سال آینده میاورند. یعنی همیشه رونق دارد و سد قابل توجهی هم دارد. به همین دلیل است که واردکنندگان و دلالان چندین سال است علیه خودروسازان جوسازی می‌کنند و میلیارد‌ها هم خرج این کار کرده‌اند. از طرف دیگر صدا و سیما هم در این خصوص خیلی نقش دارد و الان چند سالی است که علیه خودروسازان جوسازی می‌کنند و آسیب‌های بسیاری به آن‌ها وارد کرده است.»

وی در خصوص اینکه بسیاری معتقدند که قیمت پراید با توجه به کیفیت آن بسیار بالا است، گفت: «الان حدود ۱۲ میلیون خودرو داخلی در کشور در حال استفاده است که قیمت بالایی هم ندارند. قیمت یک پراید که کارخانه می‌فروشد ۲ هزار دلار است. این در حالی است که الا قیمت گریبکس اتومات در کشور‌های دیگر ۲ هزار دلار است. با این قیمت الان یک یخچال می‌توانید خرید کنید که صرفا یک موتور دارد و چند کیلو پلاستیک و فلز. البته بله اگر بخواهید پراید را با تویوتا و بنز و بی ام دبلیو مقایسه کنید، خیلی کیفیت آن پایین است، اما باید در نظر داشته باشید که قیمت پراید اندازه یک چرخ این ماشین‌ها است. ما الان سالانه حدود ۲ میلیون خودرو نیاز داریم که اگر قرار باشد وارد کنیم هرکدام حدود ۲۰ هزار دلار قیمت دارد که نه ما ارز لازم را داریم نه به ما می‌فروشند.»

نماینده قطعه سازان اصفهان اظهار کرد: «در کنار همه این‌ها نباید فراموش کنید که ما اصلا طی این سال‌ها در کشور ثبات نداشتیم و طی همین چند سال ۳ بحران داشتیم. یکی سال ۹۱ بود که قیمت ارز افزایش پیدا کرد. بعد سال ۹۴ کمپین «خودروی نو نخرید» بود که واقعا آسیب بسیار زیادی به صنعت خودروسازی زد و بعد هم معلوم شد چه کسانی پشت قضیه بودند و حالا هم که در سال ۹۷ با این بحران تحریم و قیمت ارز مواجه شدیم. با این شرایط چگونه می‌توان انتظار داشت که یک صنعتی مثل خودروسازی سرمایه گذاری کند و قطعات جدید وارد کند؟!»

احمدی در پاسخ به این سال که آیا با توجه به کاهش قیمت دلار احتمال کاهش قیمت خودرو هم وجود دارد یا خیر، عنوان کرد: «خیر. اگر در جامعه این انتظار وجود دارد که دوباره قیمت‌ها به شرایط قبل برگردند باید بگویم که ابدا این اتفاق رخ نخواهد داد. ببینید آن زمان ارز ۳ هزار تومان بود الان حدود ۱۰ هزار تومان است و شما حتی فرض را بگذارید بر این اساس که به ۸ هزارتومان برسد، چگونه می‌شود انتظار داشت که قیمت‌ها به دوران قبل از تلاطم بازار ارز برگردد؟! همین امروز ارز در بازار نیما حدود ۹ هزار تومان است؛ بنابراین غیرممکن است قیمت‌ها کاهش پیدا کند مگر اینکه دولت اعلام کند خودروسازان ارزان بفروشند و فاصله قیمتی را دولت بپردازد یا تولیدکننده را مجبور کند قیمت‌ها را پایین بیاورد که قطعا همه ورشکست خواهند شد.