bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۹۸۲۰۹

جنگ می‌شود یا نه؟

امریکا می‌داند که دفاع ملت ایران جدی خواهد بود. باید به‌هوش بود و در راستای «مقاوم‌سازی ملی» با اصلاح سیاست‌های داخلی برای افزایش ضریب «وحدت ملی» و نیز سعی در «توسعه اقتصادی» با ازبین‌بردن موانع ماندگار در برابر پیشرفت کشور و همچنین ایجاد «فضای کسب‌وکار» مناسب گام برداشت تا آمریکا به اهداف خود نرسد.

تاریخ انتشار: ۰۰:۳۷ - ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۸

جنگ می‌شود یا نه؟ 

فرارو- اظهارات اخیر محمد سرافراز رئیس سابق رسانه ملی درباره "احتمال جنگ بین ایران و آمریکا بعد از ماه مبارک رمضان" جنجال‌های زیادی را به راه انداخته است. کلید واژه‌های "جنگ ایران و آمریکا" و "سرافراز_جنگ_ بعد از ماه رمضان" چند روزی است که در بالای فهرست جستجوی کاربران در فضای مجازی و سایت‌های خبری است. 

ماجرا از این قرار بود که محمد سرافراز در «اتاق شیشه‌ای» طراحی شده‌ از سوی «بهاری‌ها» روبروی عبدالرضا داوری، مشاور رسانه‌ای محمود احمدی‌نژاد نشست و به سوالات او پاسخ داد.

گر چه انتظار می‌رود این گفت‌وگو با حواشی مربوط به صدا و سیما یا فیلم‌هایی که اخیرا از او پخش شده آغاز شود اما داوری در نخستین سوال تحلیل سرافراز را از «وضعیت کشور در بعد ملی و فراملی» جویا شد. سرافراز هم پاسخ داد که برداشت عمومی‌اش «وجود نارضایتی از مدیریت کشور و تصور فساد همه‌گیر» است. بعد از آن اما مستقیم به سراغ «جنگ» رفت و گفت امریکایی‌ها که قصد حمله به ایران را دارند برای بعد از ماه رمضان آماده می‌شوند تا بهانه‌ای پیدا و به ایران حمله کنند. بنابراین سرافراز جنگ را محتمل ارزیابی کرده و در پی این است که این را القا کند که «جنگ» نزدیک است.

در واکنش به "اظهارات سرافراز درباره جنگ" روز گذشته خبرگزاری تسنیم در گفتگو با سعدالله زارعی کارشناس مسائل بین‌المللی از پیام رسمی مقامات آمریکا به ایران گفت. زارعی گفت: " اخیراً مقامات عالی دولت آمریکا طی یک پیام رسمی به مقامات عالی ایران، تأکید و تصریح کرده‌اند که تحت هیچ شرایطی برنامه‌ای برای درگیری نظامی با ایران ندارند." (بیشتر بخوانید)

جنگ می‌شود یا نه؟

در همین حال حسین علایی . تحلیلگر مسائل استراتژیک در روزنامه شرق نوشت: از زمان روی‌کار‌آمدن ترامپ، هر روز بر میزان تضادها و تنش‌های میان آمریکا و ایران افزوده شده است. خروج از برجام، بررسی مجموعه اقداماتی که ترامپ علیه ایران انجام داده و تلاش برای به‌صفر‌رساندن صادرات نفتی ایران، همه بیانگر آن است که آمریکا قصد دارد با فروپاشی اقتصاد ایران، فشار عظیمی را بر عموم مردم وارد کند تا آنها تنها راه چاره را «تسلیم»شدن در برابر خواسته‌های آمریکا بدانند.


بیشتر بخوانید

با‌این‌حال، این مطرح می‌شود که آیا آمریکا فقط به تنگ‌تر‌کردن «محاصره اقتصادی و سیاسی» ایران اکتفا خواهد کرد یا اینکه ترامپ قصد دارد به‌تدریج و با بهره‌گیری از «راهبرد نمد‌مالی»، زمینه‌ها و بسترهای لازم را برای جنگ محدود و ضربتی آمریکا با ایران فراهم کند؟

تجربه تاریخی نشان داده آمریکا همیشه از ظرفیت نیروهای مسلح خود برای نیل به اهداف سیاست خارجی استفاده کرده است و در صورتی که احساس کند با به‌کارگیری قوای نظامی خود به مقصود مطلوب می‌رسد، تردیدی در برپایی جنگ و به‌کارگیری ارتش نخواهد کرد؛ اما آیا آرزوی آمریکا در «براندازی» جمهوری اسلامی و روی‌کار‌آوردن حکومت و دولتی همسو با منافع ایالات متحده با کمک اسرائیل، سلطنت‌طلب‌ها و منافقین در ایران، تحقق خواهد یافت؟

از دیدگاه نظری (تئوریک)، در چهار حالت امکان وقوع «جنگ محدود» آمریکا با ایران بسیار جدی می‌شود:
1- تضعیف «قدرت دفاعی» و کاهش ظرفیت «پاسخ‌گویی مؤثر» جمهوری اسلامی؛ به‌گونه‌ای که امکان «پیروزی سریع» را برای ارتش آمریکا فراهم کند.
2- قدرت‌گرفتن بیش از حد ایران؛ به‌گونه‌ای که توانمندی‌های جمهوری اسلامی برای آمریکا و اسرائیل به صورت «تهدیدی بالفعل»، جدی تلقی شده و با جنگیدن با ایران، این نگرانی برای همیشه برطرف شود.
3- اراده جدی ترامپ برای نشان‌دادن‌ ابراز قدرت و به‌دست‌گیری رهبری و مدیریت منطقه خاورمیانه و بهره‌گیری از جنگ برای پیروزی در دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری.
4- ترکیبی از عواملی که در بالا یاد شد.

اگر نگاهی به روحیه ترامپ بیندازیم، او بسیار علاقه‌مند است تا چند مسئله مهم جهانی ازجمله «مسئله ایران» را در دوران ریاست‌جمهوری خود حل کند. او معتقد است ایران با افزایش توانمندی‌های موشکی بومی خود، به «قدرت بازدارندگی» مؤثر رسیده است. با همین نگاه است که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را که ستون‌فقرات قدرت دفاعی ایران است، در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار می‌دهد تا ایران را تضعیف کند. آمریکا بر این باور است که سیاست‌های جمهوری اسلامی امنیت، بقا و موجودیت اسرائیل را تهدید می‌کند و امکان اجرائی‌شدن «معامله قرن» را برای مسلط‌کردن اسرائیل بر فلسطینیان و کشورهای منطقه به محاق می‌برد؛ در‌حالی‌که سیاست ترامپ، توسعه سرزمینی اسرائیل با اعلام الحاق جولان سوریه به اسرائیل و تضمین بقای رژيم اسرائیل با انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس است.

از طرفی، ایران با «نفوذ منطقه‌ای» خود توانسته است نه‌تنها تهدیدات نظامی را از مرزهای خود دور کند، بلکه حالا نیروهای وفادار و علاقه‌مند به انقلاب اسلامی، آرام‌آرام به مرزهای اسرائیل نزدیک می‌شوند تا مراقب تهدیدات صهیونیست‌ها باشند. از دید همراهان ضدایرانی ترامپ، علت اصلی ظهور چنین وضعیتی، درآمدهای نفتی و توانمندی‌های مالی ایران است که می‌تواند برنامه توسعه «توان موشکی» و «نفوذ منطقه‌ای» جمهوری اسلامی را تغذیه کند؛ بنابراین باید ظرفیت، قدرت اقتصادی و نیز مراودات و تعاملات بین‌المللی ایران به‌طور مرتب تضعیف شود تا نه‌تنها این کشور رفتار و سیاست‌های خود را تغییر دهد، بلکه این «ضعف اقتصادی» موجب ناپایداری جمهوری اسلامی شود. پس می‌توان گفت همه اقدامات دولت آمریکا بر مبنای تضعیف ظرفیت و توان اقتصادی و نیز کاهش روابط بین‌المللی ایران تمرکز یافته است تا با سرریزشدن صبر مردم و افزایش تنگناهای معیشتی، امکان حرکت سریع اعتراضی از درون کشور فراهم شده و آنگاه با فشار بیرونی، نظم سیاسی در ایران بر هم بریزد.

البته آمریکا دنبال «پیروزی بدون جنگ» است و می‌داند که شروع هر جنگی با ایران، به‌سادگی و راحتی به پیروزی یک‌طرفه منجر نخواهد شد، بلکه وضعیت «بازنده- بازنده» را برای طرفین درگیر و کشورهای منطقه به ارمغان خواهد آورد. بر همین اساس است که ایران استراتژی «اجتناب از جنگ» را در برابر استراتژی «قورباغه‌پز» آمریکا اتخاذ کرده است و تمایلی به درگیرشدن با آمریکا ندارد و برای جلوگیری از وقوع منازعه و جنگ تلاش می‌کند.

در این میان، آمریکا می‌داند که دفاع ملت ایران جدی خواهد بود. باید به‌هوش بود و در راستای «مقاوم‌سازی ملی» با اصلاح سیاست‌های داخلی برای افزایش ضریب «وحدت ملی» و نیز سعی در «توسعه اقتصادی» با ازبین‌بردن موانع ماندگار در برابر پیشرفت کشور و همچنین ایجاد «فضای کسب‌وکار» مناسب گام برداشت تا آمریکا به اهداف خود نرسد.

فاعتبروا یا اولی‌الابصار

saeed
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
سلام . چقدر راحت مینویسید ! عجیب است همانگونه که در محاورات روزانه به رفتار . کردار یا ... میخندیم و خیلی مسایل را به مضحکه میگیریم چقدر هم راجع به جنگ . نزاع و دشمنی و ... راحت نگاه میکنیم و اصلا راجع به اثرات مخرب آن در بسیاری از جوانب توجهی نداریم .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
فقط یک سوال اگر آمریکا کاری که با ژاپن کرد با ایران کرد ایران چکار می تواند بکند؟
آیا حتی یک تیر می تواند شلیک کند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
زراد خانه های ایران پر از موشک است همه رو خالی میکنه رو سر اسراییل نیروگاه اتمیش رو که بزنه بسه آمریکا اگر از سلاح اتمی استفاده کنه تمام دنیا بر علیه آمریکا میشن
اونوقت همه سلاح اتمی میخوان ایران دانش ساخت سلاح رو داره در هر صورت ایران وسعت خیلی زیادی داره ژاپن اندازه یه کف دست بود ویتنام رو یادت نره همینطور طالبان که 18 سال پدر آمریکا رو درآورده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
ناشناس ساعت 15:21:
عراق را 23 روزه گرفت و ما 8 سال فقط یک فاو را گرفتیم.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
اینها همه داستانه تا مردم کشورهای جهان سوم رو سرکاربزارن تا خودشون پشت درهای بسته با هم ببندند
رادیو فردا
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
در هر صورت صف پمپ بنزینها رو حفظ کنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
دمت گرم خیلی خندیدیم.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
چه جنگی در کار باشد و یا اینکه همه اینها شایعه برای ایجاد التهاب در اقتصاد کشور باشد نیروهای مسلح ما لازم است خود را برای یک جنگ تمام عیار آماده کنند تا غافلگیر نشده و در صورت بروز جنگ بتوانند ضربات کاری به دشمن وارد کنند و دولتمردان نیز بایستی با تمام قوا کشور را برای اقتصاد بدون نفت آماده نمایند تا از این مخمصه نجات پیدا کنیم
انتشار یافته: ۵۶
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۰۳:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
از بسته شدن تنگه هرمز ، ضرری متوجه آمریکا نخواهد شد، چون مجموع تولید نفت آمریکا به مرز 12 میلیون بشکه در روز رسیده است، ولی اروپا و چین و هند و ژاپن و ... بازنده خواهند بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
عجب دیدگاهی!! چهار کشور عراق، عربستان، کویت و امارات دو سوم نفت اپک را تولید میکنند، یعنی بیست میلیون بشکه در روز!!! مثل اینکه نمیدونید اگر حتی یک دهم این مقدار نفت برای فقط دو روز از تنگه عبور نکنه نفت میره بالای بشکه ای صد دلار؟؟!! و به اقتصاد دنیا و منجمله آمریکا ضربه میزنه؟!
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۰۳:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
تحریم اثرات بلندمدت دارد ولی ترامپ بدنبال نتیجه گیری سریع است، بنابراین سعی میکند با تحریک ایران درگیری را شروع کند
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۰۳:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
میتوانید به این سوال پاسخ دهید که در صورت درگیری چه خسارتهایی متوجه تاسیسات زیربنایی نفت و گاز و پتروشیمی و بندرگاهی و ... ما در جنوب خواهد بود؟ فکر کنم راحت برگردیم به 100 سال قبل!
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۲:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
البته اگه بگردیم...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
فقط ایران به 100 سال برنمیگرده همه باهم برمیگردیم کل خاورمیانه و آمریکا هم قدرت اقتصادی و نظامیش رو برای همیشه از دست خواهد داد و چین آماده است تا جای آمریکا رو بگیره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
تجربه تاریخی کشورهایی که با امریکا جنگیده اند نشان می دهد که آمریکا اگر واقعا بخواهد با کشوری بجنگد اولین کاری که می کند این است که حداقل 6 ماه قبل از جنگ، آقازاده های اون کشور رو از امریکا و اروپا دیپورت می کند. پس جنگی در کار نیست.
ناشناس
France
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
آقا زاده های معصوم که کاری با ترامپ ندارند
ناشناس
United States of America
۱۳:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
آقازاده ها کلی پول به آمریکا میبرن. برای چی دیپورتشون کنه؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
ببخشید این تجربه تاریخی رو چگونه حاصل کردید ؟؟؟
ناشناس
United States of America
۰۸:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
تنها کاری که آقایون میتونن انجام بدن اینه که وابستگی به نفت رو به شدت کاهش بدن. بقیه این حرفها شعاره که یا نمیخواید انجام بدید یا نمیتونید انجام بدید.
ناشناس
United Arab Emirates
۰۸:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
اسلام دین جنگ نیست دین مماشاته و برادری و تقیه
چیزی که ما نمیبینیم فقط مرگ بر این و اون تهشم جنگ
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
وقتی دشمن انقدر قویه دقیقا بهترین کار تقیه کردن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
شما به حوش باشید.
ما سالهاست به حوشیم.
از حسابهای بانکی می شود فهمید کی باید به حوش باشه.
همه به حوش
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
هههه
حالا شما که خیلی وقته به حوشی معنی کلمه حوش ....
فقط مواظب باش صیدت نکنن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
حوش معنی چی را میده. نکنه منظورت هوش باشه
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
(قورباغه پز) واقعا چه اصلاح ملموسی. ..
Allianz
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
مقاله نویس محترم فرمودند بازی بازنده-بازنده. میشه بفرمائید آمریکا چی خواهد باخت و ما چی؟ آنها نهایتا" 6تا 7 هزار نیرو از دست می دهند که بهدا" می تونن غرامتشو از اموال بلوکه مان بردارند و ما هم کل داروندارمان رابرباد خواهیم داد و هیچ وقت هم نخواهیم توانست غرامت بگیریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
برای اونها جون آدم از همه چیز عزیزتره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
خیلی آمریکا رو گنده تصور کردی چرا ملت ایران اینقدر بزدل شده ؟ مگه آمریکایی ها همون ها نبودن که توی جزیره فارس اشکشون دراومد مگه همونایی نیستند که مثل سگ از افغانستان فلنگ رو بستن مگه همون های نیستند که برای فرار از ویتنام بالگرد های سالم رو از ناو هواپیمابر انداختن توی دریا که جای بیشتری برای نیرو هاشون باز شه که سریعتر فرار کنن توی روز اول جنگ آمریکا حداقل 20000 هزار مزدور از دست میده طبق گفته های خودشون در ملنیوم چلنج تازه از بین رفتن تاسیسات نفتی کویت عربستان امارات رو هم در نظر بگیر بازی باخت باخت رو شروع کردن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
بیچاره مردم ما که همیشه تو این فکر زنده هستن و آرامشی ندارن کی خلاص میشیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
خود کرده را تدبیر نیست.
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
همچین بیچاره هم نیستیم،بیشتر مقصریم تا بیچاره
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
خودمون مقصریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
چقدر زیبا می فرمایند اما همه می دانند که همه فرموده ها فقط قشنگند و بس!
محبت اله زارع
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
امریکا برای تسلط کامل و بی دغدغه بر منطقه به جمهوری اسلامی ایران نیاز مبرم دارد.. او هر گز این "دشمن عزیز" را از دست نخواهد داد.
ایران نباشد امریکا با کدام تمهید میتواند با یک تلفن صدها میلیارد دلار از عربستان اخاذی کند؟
هزینه ناوگانهایش را با کدام ترفند از حکام عرب براحتی تامین کند؟
خیالتان راحت حتی به فرض محال اگر روزی کشور یا دشمنان دیگری، ایران را در موقعیت نابودی قرار دهند خود امریکا مانع بشود. فقط یک نکته هست اینکه این ایران آنقدر قوی نشود که "خطر بالفعل" برای امریکا بشود.
t.m
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
نظر پخته و حرف پر مغزی بود.درود بر شما
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
یک تحلیل درست و منطقی
ناشناس
United Arab Emirates
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
دقیقا جناب زارع و ما خوب این بستر رو برای آمریکا به وجود آوردیم.
ناشناس
Ukraine
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
سلاح یک کالای مصرفی است و زمان اپگرید کردن ان هم همانند ایفون نیست که سالی یکبار باشد. عرب ها به اندازه 20 سال اینده مهمات در انبارها ذخیره کرده و انبارهایشان در حال ترکیدن است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
احسنت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
مرگ یه یاد شیون هم یه بار. .. یعنی جنگ بهترین گزینس.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
آقای سرافراز هم یک چیزهایی گفتند آمریکا سپاه را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کرد و حسن نصرالله به اسراییل هشدار داده است و فرمانده سپاه تغییر کرد اینها می تواند نشانه ای از بروز یک جنگ بین ایران آمریکا باشد. شاید آنها فکر می کنند این بهترین فرصت برای حمله به ایران است.
naser
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
می توانستیم از اول با ترامپ تعامل کنیم و شعارهای عوام پسند ندهیم
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
تعامل کنیم بعد تنش در خاورمیانه کم میشه اونوقت آمریکا یکی از مشتریان اسلحه و تجهیزاتش رو از دست میده.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
اگر با ترامپ مذاکره کردیم اینبار موشک ها رو میگیرن بعد به راحتی میان دهنمون رو گل میگیرن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
7 ساله بر سر پرونده هسته ای وارد مذاکره و گفتگو شدیم. آخرش هم سرمون کلاه گذاشتن. و با قلدری از یک عهدنامه بین المللی خارج شدن. دنیا هم در سکوت مرگبار و دیدن حقیقت و در درنیاوردن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
دلبندهای نازنین خارج نشین و کاخ نشیتون رو رو بفرستید جنگ روی مردم حساب نکنید
فرشاد
United States of America
۱۰:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
حداقل لباس نیروی دریایی را که ماننده جنگ جهانی دوم است را اصلاح کنید. ناو نمیتونید بخرید، لباس هم نمیتونید درست کنید؟؟!
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
کی درست کنه؟ اغلب به دنبال حقوق و مزایا ویلا ملک سرمایه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
ایران خودش سازنده ناو و زیر دریایی احتیاجی به خرید نداره بعدش هم دیگه دوران این آهن پاره ها به سر اومده الان فقط قایق های سریع با قابلیت پرتاب کروز و اژدر تا ناو به خودش بیاد حجم زیادی موشک خرجش میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
مگه مشکل لباسه؟ خخخخخخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
از هواپیما بمب سنگرشکن می زند زیرساختارها را نابود می کند با شعار هم نمی توان جلویش را گرفت.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
چقدر راحت
ناشناس
Germany
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
اگر فکر میکنی ملت باز هزینه میدن ، سخت در اشتباهی !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
ملت با تحمل این گرونی و نداشتن امنیت روانی و اقتصادی داره هزینه رو میده
saed
United Arab Emirates
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
اگر فکر میکنی ملت باز هزینه نمیدن سخت در اشتباهی!
t.m
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۵
من + دادم ، ولی نهایتا تاوان رو مردم می دهند
bato-adv
bato-adv