bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۰۵۸۴۴

ظریف در نیویورک؛ آیا اتفاقی می‌افتد؟

ظریف در نیویورک؛ آیا اتفاقی می‌افتد؟

از این گذشته، نحوه برخورد آمریکا با سفر فعلی ظریف به نیویورک نشان می‌دهد که آن‌ها فعلا تمایلی به از سرگیری گفتگو‌ها با ایران ندارند. مایک پمپئو، گفته است کشورش به منظور مراعات وظایف مربوط به سازمان ملل، به ظریف ویزا داده است، اما تحرکات ظریف به شدت محدود خواهد بود.

تاریخ انتشار: ۱۳:۳۳ - ۲۴ تير ۱۳۹۸
فرارو- دیپلمات ارشد ایران ظرف چند ماه برای بار دوم به سازمان ملل در نیویورک سفر کرده است. نظر به اینکه دولت آمریکا، با تاخیر، ویزای بسیار محدودی به او داده، احتمال گشایش در مناسبات تهران و واشنگتن اندک است.

به گزارش فرارو، دقیقا در چهارمین سالگرد امضای برنامه جامع اقدام مشترک (۱۴ ژوئیه)، رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران و معمار توافق هسته‌ای، بار دیگر عازم نیویورک شد. اندکی پیش از این سفر، شک‌وتردید‌هایی درباره امکان اعطای ویزا به محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، مطرح شد. اما نهایتا با موافقت شخص مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، ویزای ظریف صادر شد.

این دومین سفر ظریف به نیویورک در سه ماه گذشته است. اوایل اردیبهشت‌ماه، او با یک هدف مشخص به نیویورک رفته بود و آن گشودن باب مذاکرات با آمریکا درباره تبادل زندانیان است. ولی با واکنش سرد آمریکا مواجه شد. ظریف، حتی تلاش کرد با محافل نزدیک به دونالد ترامپ ارتباط برقرار کند. او با شبکه فاکس نیوز گفتگو کرد و با جرالدو ریورا، روزنامه‌نگار آمریکایی طرفدار ترامپ، عکس گرفت. اما حدود دو هفته پس از این سفر، در ۱۸ اردیبهشت، شورای عالی امنیت ملی ایران، ضمن کاهش تعهدات هسته‌ای، یک ضرب الاجل ۶۰ روزه برای سایر اعضای برجام تعیین کرد. مهلت دو ماهه تمام شد و ایران اجرای برخی محدودیت‌های مرتبط با درصد غنی‌سازی را متوقف کرد. واضح بود که سفر قبلی ظریف نتوانسته بود نتایج دلخواه را محقق کند.

سفر فعلی ظریف، در شرایط حساسی انجام می‌شود. با عبور ایران از سقف تعیین‌شده غنی‌سازی اورانیوم در برجام، کشور‌های اروپایی برای متقاعد کردن این کشور به پایبندی کامل به این توافق به تکاپو افتاده‌اند. ایمانوئل بُن، مشاور دیپلماتیک رئیس‌جمهور فرانسه، ظرف چند هفته، دو بار به ایران سفر کرد. از سوی دیگر، حرف‌وحدیث‌ها درباره احتمال جنگ کمتر شده، ولی همچنان ادامه دارد. در این شرایط، آیا سفر ظریف به نیویورک می‌تواند تحولی پدید آورد؟

هر بار که ظریف به نیویورک می‌رود، گمانه‌‎زنی‌هایی درباره احتمال باز شدن در‌های گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا مطرح می‌شود. اظهارات ظریف و رئیس‌جمهور حسن روحانی، امکان مذاکره را منتفی نمی‌کند. دیپلمات ارشد ایران در بدو ورود به نیویورک در گفتگو با رسانه‌های ایران درباره مذاکره با آمریکا گفت: «ما میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم، میز مذاکره وجود دارد، ما حول برجام دور میز مذاکره نشسته بودیم و با دیگر مشارکت کنندگان این توافق گفتگو می‌کردیم. این آمریکا بود که به صورت غیرقانونی و یکجانبه از این توافق خارج شد و اکنون هم به آمریکا مرتبط است که به میز مذاکره بازگردد یا خیر.»

روحانی نیز در روز عزیمت ظریف به سوی نیویورک از آمادگی مشروط و فوری ایران برای ورود به مذاکرات با آمریکا سخن گفت: «ما همیشه برای مذاکره آماده‌ایم، همین ساعت و همین لحظه شما از زورگویی و تحریم دست بردارید و پای منطق و عقل برگردید ما آماده‌ایم.»

اما بعید است که آمریکایی‌ها با مختصات مورد نظر روحانی به میز مذاکره برگردند. ایران همواره اعلام کرده است که در صورت رفع تحریم‌ها از سوی آمریکا، آماده است با این کشور گفتگو کند. امری که ناظران آن را بنا به دلایل متعدد غیرممکن می‌دانند. دلیل نخست آنکه، اگر دولت ترامپ بدون امتیازگیری از ایران، تحریم‌ها را رفع کند، کل اقدامات یک سال گذشته خود را زیر سوال خواهد برد. وانگهی، آمریکایی‌ها معتقدند که تحریم‌ها کارآمده بود و نهایتا محاسبات ایران را تغییر خواهد داد.

دوم اینکه، تجربه نشان داده است که آمریکا معمولا قبل و حتی در حین مذاکرات، تحریم‌ها را رفع نمی‌کند. مذاکرات هسته‌ای آمریکا و کره شمالی بهترین نمونه در این زمینه است. رهبران آمریکا و کره شمالی «عاشق» یکدیگر شدند، ولی ذره‌ای از تحریم‌های واشنگتن علیه پیونگ‌یانگ کاسته نشد.

از این گذشته، نحوه برخورد آمریکا با سفر فعلی ظریف به نیویورک نشان می‌دهد که آن‌ها فعلا تمایلی به از سرگیری گفتگو‌ها با ایران ندارند. مایک پمپئو، گفته است کشورش به منظور مراعات وظایف مربوط به سازمان ملل، به ظریف ویزا داده است، اما تحرکات ظریف به شدت محدود خواهد بود.
 



دیپلمات ارشد آمریکا به روزنامه واشنگتن‌پست گفته ظریف و هیئت ایرانی در نیویورک می‌توانند به مقر‌های سازمان ملل، دفتر نمایندگی ایران و اقامتگاه نماینده ایران در سازمان ملل بروند. همه این اماکن به یکدیگر نزدیک هستند. بنابراین، ظریف دیگر نمی‌تواند برای سخنرانی به اندیشکده‌ها برود یا به استودیوی رسانه‌های بزرگ وارد شود.

پمپئو در توجیه این محدودیت گفت: «دیپلمات‌های آمریکا نمی‌توانند در تهران پرسه بزنند. بنابراین، ما هم هیچ دلیلی نمی‌بینیم که دیپلمات‌های ایرانی آزادانه در شهر نیویورک پرسه بزنند.»

هدف ظاهری سفر فعلی ظریف به نیویورک، مشارکت در نشست شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل است. اما احتمالا ظریف دنبال این است که از طریق ارتباط‌گیری با محافل رسانه‌ای و اندیشکده‌ای، راه‌هایی برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی غرب پیدا کند یا اینکه بواسطه دیدار با برخی اعضای کنگره و یا شاید هم نزدیکان ترامپ به کاخ سفید پیغام ارسال کند. با توجه به تحرکات ظریف در سفر قبلی، این امر بعید نیست. پمپئو با درک این احتمال، درصدد خنثی‌سازی تحرکات ظریف برآمد. در نتیجه، به ظریف یک ویزای بسیار محدود، آن هم با تاخیر، صادر کرد. ویزای ظریف توسط سفارت آمریکا در سوئیس و یک روز قبل از سفر او به آمریکا صادر شد.

پیش‌بینی می‌شد که ظریف در نیویویک با اصحاب رسانه و محافل اندیکشده‌ای گفتگو کند. پمپئو از همین فعالیت‌ها نگران است. او مدعی شد ظریف از فرصت حضور در نیویورک برای «پخش پروپاگاندای خبیث» استفاده خواهد کرد.

آمریکا در این اواخر حتی طرحی برای تحریم ظریف هم بررسی کرد، اما اجرای آن را به تاخیر انداخت. استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در ۲۴ ژوئن گذشته، گفته بود که ظریف ظرف یک هفته تحریم می‌شود. اما این تصمیم به دلایل نامعلوم اجرایی نشد.

ظریف در غرب به عنوان یک چهره حامی تعامل و مذاکره شناخته می‌شود. بنابراین، تحریم او یا اعمال محدودیت بر تحرکات وی از سوی دولت ترامپ، می‌تواند به عنوان عدم تمایل کاخ سفید به مذاکره با ایران تفسیر شود. بنابراین، احتمال اینکه این بار ظریف در نیویورک بتواند یخ روابط با آمریکا را بشکند، اندک است. خصوصا که دولت آمریکا، ظریف را فقط سخنگوی حکومت ایران می‌داند که اختیارات چندانی در زمینه گفتگو با آمریکا هم ندارد.

اساسا در حال حاضر، به نظر می‌رسد شرایط برای تنش‌زدایی میان ایران و آمریکا هنوز مهیا نیست. اما احتمالا این امر بزودی تغییر کند. از تحرکات اروپایی‌ها و نیز ایران، اینگونه برمی‌آید که دو طرف برای یک تنش‌زدایی در چند ماه آینده آماده می‌شوند. بهترین فرصت برای این تنش‌زدایی در سپتامبر آینده، یعنی هنگامی که نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار می‌شود، فرا خواهد رسید. ظاهرا، اروپایی‌ها در حال فراهم کردن مقدمات گفتگو‌های ایران و آمریکا در سپتامبر هستند. برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که ایمانوئل بُن در سفر اخیرش به تهران، پیشنهاد گفتگوی سه جانبه ایرانی- اروپایی- آمریکایی را داده است. طبق این پیشنهاد، در ازای رفع برخی تحریم‌ها و صدور معافیت‌های جدید نفتی، ایران از تعلیق اجرای برخی تعهدات هسته‌ای خودداری می‌کند. به نظر می‌رسد اروپایی‌ها مایل‌اند تا سپتامبر زمان بخرند تا ایران و آمریکا را در جریان نشست آینده مجمع عمومی سازمان ملل به از سرگیری گفتگو‌ها متقاعد کنند.

هنگامی که واشنگتن پست از پمپئو پرسید آیا او یا هر مقام آمریکایی دیگری این هفته با ظریف در سازمان ملل یا در نشست مجمع عمومی در سپتامبر صحبت خواهند کرد، از اظهار نظر خودداری کرد. واضح است که پمپئو نمی‌خواهد احتمال تماس با ایران را منتفی کند. اما باید منتظر ماند و دید آیا چنین تماسی در سپتامبر آینده اتفاق می‌افتد.
 
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۰۰:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
به آمریکا بگویید از ما عصبانی باش و از این عصبانیت بمیر.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
ظریف خودش یه اتفاقه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
ایجاد محدودیت برای ظریف در سفر به نیویورک دقیقا نشان می دهد که تحرکات ظریف در سفر گذشته اش موثر بوده و تیم بی را متضرر کرده است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
زیادی خوش خیالی!!!!!!!!!! ولی اینو بدون که پمپئو بسیار باهوشتر و سیاستمدارتر است. بعبارتی کارش درست است.
فرشاد
United States of America
۱۹:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
واقعیت اینه که هیچ مذاکره ای با امریکا به نتیجه نمیرسه به دو دلیل: اول اینکه هر توافقی که با هر رییس جمهوری که بشه تا وقتی که هم مجلس نماینده گان و هم سنا تصویبش نکنه ارزش چندانی نداره و فقط یک حکم اجرایی ریاست جمهوری که عمرش کوتاه هست. در عین حال تقریبا غیرممکن هست هیچ چیزی رو نماینده های جمهوری خواه به اسم ایران تصویب کنند و حتی معمولا یکسری دموکرات جنگ طلب و حامی اسراییل هم بهشون ملحق میشند. درضمن سیستم انتخاباتی امریکا به شکلی هست که معمولا مجلس سنا دست جمهوری خواه ها هست مخصوصا با تغییراتی که تو سال‌های اخیر تو مرزبندی نواحی انتخاباتی کرده آمد. دلیل دوم هم این هست که امریکا درواقع بیشتر نماینده اسرائیل و عربستان هست تو مذاکره و به هیچ چیزی بجز تجزیه یا کلا تغییر رژیم راضی نیست. خوب تکلیف مذاکره از همین الان روشنه. متاسفانه ایران چاره ای نداره جز اینکه مثل کوبا و کره شمالی یک ارتباط محدودی با چنتا کشور مثل روسیه و چین داشته داشته باشه که اونها هم از ایران فقط سوایتفاده میکنن. آینده متاسفانه اصلا روشن نیست.
milad
Netherlands (Kingdom of the)
۰۸:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
دوست عزیز در مورد کشور ابر قدرت ایران نظری ندارین؟ اینور ما مشکلی نداریم بنظرت؟
میتونی توضیح بدی مشکل ما با آمریکا اصلاً سر چیه؟
ما کلانتریم یا استغفرولله خداییم که به اعمال خوب و بد کشورها رسیدگی کنیم؟
نیکان
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
حالت ممکن و مناسب برای انجام مذاکره بین ایران و امریکا, تعلیق تمام یا بخش مشخص و مهمی از تحریمهای هسته ای در دوران مذاکرات یا یک مدت مشخص است.
انتشار یافته: ۲۵
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
بله ، خواهد افتاد . ظرف دو سه هفته آینده اتفاقی که بیاد بیفتد خواهد افتاد .
sanaz
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
منظورتان این است که مذاکرات ایران و آمریکا شروع خواهد شد ؟
ناشناس
France
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
ترامپ دور بعدی هم رئیس جمهور میشه
یعنی 4 سال بعد از این 1 سال!
به نظرم بهتر میبود از اول که میگفت بیایید مذاکره کنیم حداقل ایران وارد مذاکره میشد
بهتر از این بود که کل مردم ایران زیر شدیدترین تحریم ها دارن جون میدن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
باعث تاسفه ! با اینکه دسته گل برجامی آقای ظریف را همه با گوست و پوستشان لمس کردند بازهم از او انتظار بیجا دارید ؟!
ناشناس
Germany
۱۹:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
البته ظریف نه بلکه کل نظام، ظریف چکاره است که سر خود قراردادی امضا کنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
پس چرا این سکه هارو جایزه گرفت ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
ترامپ برای این از برجام خارج شد که اعتقاد داشت این موافقتنامه برای ایران حق غنی سازی قاپل است. بنابر این اینکه ایران برخی اقدامات را تعلیق کنند و آنها برخی تحریمها را بردارند واقعی به نظر نمی رسد. اگر غیر از این بود اینقدر به خود زحمت نمی دادند و در این یکسال بیشترین تحریمها را بر کشورمان تحمیل نمی کردند. از نظر آنها میوه تحریمها در حال رسیدن است و به زودی ایران باب مذاکره را باز خواهد کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
دنیا بسوی عقلانیت می رود و بخاطر این بیشتر از جنگ دوری و بسوی صلح پیش میرود در ضمن کری خوانی بر علیه هم نوعی ضد جنگ است
هیچ جنگی بدون خسارت نیست کما اینکه شاید اونی که به ظاهر قویتر است بیشتر صدمه ببیند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
اولا سیاست خارجی ایران در قبال غرب مخصوصا آمریکا کاملا شفاف نیست. تیم مذاکره کننده و در راس آن آقای ظریف ساده تر از این حرف ها هستند که بتونن با سیاست آمریکا رو آچمز کنن. البته قدرت اقتصادی ایران هم این اجازه رو به وزارت خارجه نمیده. ما در رون حاکمیت هم اتفاق نظر نداریم. تا دیروز میگفتن ما بدون پیش شرط مذاکره میکنیم. حالا امریکا حاضر شده بدون اون دوازده بنده مذاکره کنه ایران حاضر نیست. بعد الان میریم دنبال کانال میگیردیم برای مذاکره .
اول تکلیف باید روشن بشه. مداکره میکنیم یا نه؟ چرا مذاکره میکنیم؟ چرا نمیکنیم؟ نقش مردم در این انتخاب چی هست؟ اون روز که برجام رو جشن گرفتید نقش مردم چی بود؟ الان که غنی سازی رو شروع به افزایش کردید نقش مردم چیه؟ بعد اقای ظریف میفرمایند : مردم ما انتخاب کردن که اینطور زندگی کنن. اقای ظریف دقیقا مردم چی رو انتخاب کردن؟ اگر منظورتون انتخاب دولت شما از میان سایر رقبا منظورتون هست... لطفا یه فیدبک بزنید به عقب و به وعده های پوچ دولت مطبوع شما
مردم ثبات اقتصادی که به دروغ وعده دادید رو انتخاب کردند. نه قیمت سرسام ی که شماها هدیه دادید.
مردم تعامل با جهان شما را انتخاب کردند نه شاخ و شونه کشیدن برای نصف دنیا.
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
خوشم آمد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
زنده باشید دقیقا میخواستم همینا رو بنویسم سپاس
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
جناب آمریکا میگه بیان مذاکره اما روی تعطیلی کامل هسته ای و موشکی و ...
هیچ ایرانی شرافتمندی تن به این خواسته میده؟
شما شرافت ندارید ؟
sanaz
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
امیدوارم مذاکرات ایران و آمریکا به زودی آغز شود دیگر رمقی برای مردم باقی نمانده است .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
باید متاسف افرادی از کشور شد که عین امریکائیها با برجام برخورد می کنند نمی دانم اینها را کجایی بنامم
ناشناس
Germany
۲۱:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
ایرانی ایران دوست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
ما نیازی به مذاکره با امریکا نداریم. اصلا لباس و خوراک این کشور نجس هست و اعمال واجبه در ان باطل می باشد. پس چرا باید بروند با این تحقیر به امریکا. سوال من این است. چه دستاوردی تاکنون وجود داشته که باز میخواهند با این محدودیت و تحقیر به سرزمین شیطان پا بگذازند
بی نشان
Norway
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
نکته مهمی که در انتخابات مجلس علی الخصوص انتخابات ریاست جمهوری ایران بایست توجه شود حساسیت آن در این شرایط است. مدعیانی اصلاح طلبی که هدف اصلی شان نزاع بر پست و مقام و قدرت است بایست به حساس بودن این شرایط توجه کافی داشته باشند و از هر گونه ماجراجویی همچون وقایع ۸۸ پرهیز و اجتناب کنند و بدانند که در صورت وقوع مجدد این وقایع پیامدهای آن فراتر از کلیت حاکمیتی که آنها برای کسب منافع بیشتر در آن تلاش می کنند نه تنها حاکمیت را با خطر فروپاشی و سرنگونی مواجه خواهد ساخت بلکه سم مهلکی برای منافع و امنیت ملی کشور است. پیامدهای تعضیف منافع و امنیت ملی که با قدرت و انسجام حاکمیت متمرکز مرتبط است احتمال تجزیه و جنگ داخلی را در پی دارد. شرایط کشور در یکی دو سال آینده بسیار حساس و تعین کننده است علی خصوص بعد از انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ امریکا که در صورت پیروزی دمکرات ها احتمال این است که مدعیان اصلاح طلبی بواسطه دوستان انگلیسی و فرانسویشان مجددا تلاش کنند که مانند سال ۸۸ به هر قیمتی شده در انتخابات ریاست جمهوری ایران پیروز شوند تا تحولات بعد از این دو انتخاب را بنام خود به ثبت برسانند اما بایست مراقب باشند که نتیجه آن سبب تکرار خیانت قرارداد ۱۹۰۷ در ایران نشود.
بهرام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
اخوی خارج نشین!!
مطمئن باش دیگه اصلاحاتی های وابسته به انگلیس و فرانسه!! کاری نمی تونند انجام بدن چون دیگه اکثر مردم برای حرف اونها هم ارزشی قایل نیستند.خیانت یعنی پشت کردن به مردم یعنی اختلاس یعنی پراید 50 میلیون و حقوق 1.5
bato-adv
bato-adv