فرارو- به رغم تحریمهای یکجانبه واشنگتن علیه تهران و کاراکاس، ایران برای نخستین بار در زمان تحریمها، حداقل پنج نفتکش حامل بنزین را به طول علنی به سمت ونزوئلا روانه کرده است. این نفتکشها، محمولههای سوخت خود را از بندر عباس بارگیری کرده و در حال حرکت به سوی ونزوئلا هستند.
به گزارش فرارو، طبق اعلام دولتهای ایران و ونزوئلا، منابع آگاه و محاسبات وب سایت تانکر ترکرز، ایران حدود ۱.۳ میلیون بشکه
بنزین و آلکیلیت به مقصد ونزوئلا ارسال کرده است.
طبق آمار رفینیتیو آیکان، نفتکش فورچون که با پرچم ایران در حرکت است، نخستین نفتکش از پنج نفتکش ایرانی حامل سوخت به مقصد ونزوئلا است که روز جمعه به دریای کارائیب نزدیک شد. این نفتکش پس از عبور از کانال سوئز، با سیگنال ماهوارهای روشن حرکت میکند و چهار کشتی دیگر مسیر مشابه فورچون را در اقیانوس آتلانتیک طی میکنند.
این در حالیست که یک سخنگوی وزارت دفاع
آمریکا گفته است اطلاعی از برنامههای این کشور برای توقیف نفتکشهای ایران در مسیر حرکت به سمت ونزوئلا ندارد.
سخنگوی پنتاگون اعلام کرده است صادرات نفت توسط ایران به ونزوئلا «آشکارا نقض تحریمهای بینالمللی علیه هر دو کشور» است اما او در حال حاضر اطلاعی از هیچ برنامه یا عملیات نظامی برای جلوگیری از این صادرات ندارد.
حسن بهشتی پور
آمریکا از اقدام مقابه به مثل ایران میترسد
حسن بهشتیپور کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه بر اساس قوانین حقوق بینالملل کشور سومی نمیتواند مانع از تجارت و روابط اقتصادی دو کشور با یکدیگر شود، اظهار داشت: تنها اگر قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل تصویب شود، کشورهای دیگر میتوانند مانع تجارت کشورهای تحریم شده شوند، اما در حالت عادی چنین چیزی خلاف عرف و قوانین بینالملل است، این در حالیست که آمریکا به میل همواره میخواهد بدعتهایی را در عرصه روابط بینالملل بگذارد، که به هیچ عنوان سابقه نداشته است.
وی افزود: در فقره صادرات بنزین ایران به ونزئلا دو کشور تحت تحریمهای آمریکا هستند، نه سازمان ملل، بنابراین آمریکا در آبهای آزاد و بینالمللی حق ندارد، نفتکشهای ایران را توقیف کند، از سویی خود آنها نیز میتوانند که اگر مرتکب چنین حماقتی شوند، بدون شک باعث میشوند، این امر به ضرر همه تمام شود و در این بین خود آمریکاییها نیز بیشترین ضرر را میکنند.
بیشتر بخوانید:
بهشتیپور با تاکید بر اینکه در سال ۱۹۹۳ یک سناتور آمریکایی طرحی ضد ایرانی به تصویب رساند که هر دو حزب آمریکا نیز از آن حمایت کردند و بعدها به قانون داماتو معروف شد، گفت: بر طبق این قانون اگر کشوری بیش از ۲۰ میلیون دلار با ایران تجارت داشته باشد، آمریکا میتواند آن کشور را تحریم کند، این قانون در دوران ریاست جمهوری بوش پسر اجرایی شد، اما در دوران اوباما و بعد از برجام قرار شد که این قانون ملغی شود، اما این امر صورت نگرفت و بعد از روی کار آمدن ترامپ و خروج این کشور از برجام، دوباره آمریکاییها این قانون را با شدت اجرا کردند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه بر اساس معاهده وستفالی که سابقه بیش از ۴۰۰ ساله دارد، کشورها میتوانند آزادانه در آبهای آزاد و بینالمللی تردد کنند و به تجارت بپردازند، بیان داشت: اما با توجه به اینکه آمریکا میخواهد هر طور که شده مقاصد خود را دنبال کند، خارج از منطق و عرف بینالملل عمل میکند، خود آنها نیز میدانند که اگر بخواهند نفتکشهای ایرانی را در دریای کارائیب توقیف کنند، ایران نیز میتواند اقدام به عمل مقابله به مثل کند و کشتی و یا نفتکشهای آمریکایی یا متحدان این کشور را توقیف کند، بنابراین به طور قطع این امر برای ترامپ بسیار هزینهزا خواهد بود و به همین خاطر نیز است که تاکنون علیرغم لفاظیهای مقامات آمریکایی آنها جرئت نکردند که دست به چنین اقدامی بزنند.
آمریکا نفتکش های ایرانی را تهدید به توقیف کرده است
چرا آمریکا به دنبال توقیف نفکشهای ایرانی است؟
بهشتیپور ادامه داد: حرفهایی که مقامات دولت آمریکا میزنند، نقض آشکار و واضح قوانین بینالملل است و در این رابطه هرگونه حق اقدام متقابل برای ایران محفوظ است، این در حالیست که طبیعی است با توجه به تحریمهایی که ایران و ونزوئلا با آن روبرو هستند، برای تامین نیازهای خود با یکدیگر به تجارت بپردازند، از سوی دیگر تهاتر کالا به کالا به دلیل تحریمهای موجود نیز کاملا منطقی است و راهی جزء این نیز برای دریافت وجه بنزین صادراتی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه انجلیستهای دولت ترامپ با توجه به وجه بسیار افراطی که دارند، بدشان نمیآید، با ایجاد یک جنجال در سیاست خارجی، نگاهها از داخل آمریکا را منحرف کنند، تصریح کرد: با شیوع کرونا در آمریکا، این کشور تاکنون وارد بحران بیسابقهای شده که هر روز بر ابعاد و شدت آن نیز افزوده میشود، بر همین اساس مقاماتی نظیر پمپئو وزیر امور خارجه و رئیس سیا با اظهاراتی که در رابطه با صادرات بنزین ایران به ونزوئلا انجام میدهند، به دنبال ایجاد فضاسازی هستند تا شرایط را در داخل آمریکا به نفع ترامپ برگردانند.
این تحلیلگرمسائل بینالملل خاطر نشان ساخت: در این سه ماهی که از ورود کرونا به آمریکا میگذرد، بیش از ۹۰ هزار آمریکایی جان خود را از دست دادهاند و نزدیک به ۳۲ میلیون نفر نیز بیکار شدند، همچنین پیشبینیها حاکی از ادامه این بحران و حتی تشدید است، بنابراین اگر اوضاع به همین منوال ادامه پیدا کند، دولت ترامپ بیشترین ضرر را از این ناحیه خواهد کرد و تمام دستاوردهایی که در این سه سال رئیس جمهوری آمریکا به دست آورده، از بین خواهد رفت.
بهشتیپور گفت: به همین دلیل ترامپ و دولتمردان او به دنبال آن هستند که با ایجاد جنجالهایی در صحنه سیاست خارجی اذهان را از بحرات ناشی از کرونا منحرف کنند، تا محبوبیت ترامپ بیش از این با نزول همراه نشود، چرا که اگر همین وضعیت ادامه پیدا کند، وی شرایط بسیار سختی برای باقیماندن در کاخ سفید پیشرو دارد.