bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۵۵۲۳۱

پشت پرده ماشه آمریکایی

پشت پرده ماشه آمریکایی

حدود یک ماه پیش، وقتی آمریکا درخواست فعال سازی مکانیسم ماشه را به شورای امنیت سازمان ملل تحویل داد و سپس با مخالفت اروپایی مواجه شد، به شدت از اروپا انتقاد کرد و نماینده آمریکا در سازمان ملل حتی اروپا را به همدستی با ایران متهم کرد. اما این بار آمریکا کاملا سکوت کرد. این سکوت می‌تواند نشانه هماهنگی میان دو طرف باشد، خصوصا که چند روز قبل از اعلام بازگشت تحریم‌های بین المللی، وزرای خارجه آمریکا و بریتانیا درباره ایران رایزنی کردند.

تاریخ انتشار: ۰۹:۱۱ - ۳۱ شهريور ۱۳۹۹
فرارو- با اعلام فعال سازی یکجانبه مکانیسم ماشه از سوی آمریکا، توافق برجام وارد دوره دیگری از ابهام و بلاتکلیفی شد. ابهامی که احتمالا به همین منوال حداقل تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ادامه پیدا خواهد کرد.

به گزارش فرارو، همانطور که قبلا اعلام کرده بود، آمریکا روز شنبه ماشه برجام را چکاند، هر چند که به گفته برخی ناظران، این ماشه به شلیک گلوله منجر نشد. با این حال، ابهامات زیادی درباره برجام بوجود آورد و پرسش‌هایی در خصوص مواضع سایر اعضای برجام، خصوصا اروپایی‌ها ایجاد کرد.

روز شنبه، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در بیانیه‌ای اعلام کرد که آمریکا تمام تحریم‌های تعلیق‌شده سازمان ملل علیه ایران را بار دیگر برقرار کرده و از همه اعضای سازمان ملل خواست که به این تحریم‌ها پایبند باشند. او همچنین، تلویحا تهدید کرد که علیه کشور‌هایی که به این تحریم‌ها پایبند نباشند، تحریم‌هایی اعمال کند.

اما به رغم این تهدید، تمام اعضای برجام اعلام کردند که تعلیق تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران بعد از بیستم سپتامبر هم ادامه خواهد یافت. به عبارتی، اعضای برجام، اقدام آمریکا در فعال‌سازی یکجانبه مکانیسم ماشه را به رسمیت نشناختند. سه کشور اروپایی عضو برجام، دو بیانیه صادر کردند. بیانیه اول، روز جمعه از سوی هئیت‌های نمایندگی دائمی فرانسه، بریتانیا و آلمان در سازمان ملل صادر شد و در آن آمده است که اقدام آمریکا فاقد اثر حقوقی است. این موضع در بیانیه روز دوشنبه وزرای خارجه این دو کشور نیز تکرار شد. افزون بر اینها، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده برجام، نیز بیانیه مشابهی صادر و اعلام کرد که تعلیق تحریم‌ها همچنان به قوت خود باقی است.

از سوی دیگر، روسیه و چین نیز موضع مشابهی گرفتند. وزارت خارجه روسیه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که برای تایید برجام در سال ۲۰۱۵ تصویب شده بود، بدون هیچ تغییری به قوت خود باقی خواهد ماند.

در مواجهه با این مخالفت‌ها، آمریکا برای اعمال تحریم‌های بین المللی به تدابیر ملی و داخلی روی آورده است. گزارش‌های رسانه‌ای غربی حاکی از این است که دونالد ترامپ برای اجرای تحریم‌های سازمان ملل روز دوشنبه یک فرمان اجرایی صادر می‌کند. علاوه بر این، خبرگزاری رویترز روز یکشنبه از قول یک مقام آمریکایی مدعی شد که روز دوشنبه آمریکا ده‌ها فرد و نهاد مرتبط با برنامه‌های هسته ای، موشکی و تسلیحات متعارف ایران را تحریم خواهد کرد.

تحریم‌های جدید آمریکا شاهد دیگری است که آمریکا از امکان ایجاد اجماع بین المللی برای اجرای تحریم‌های سازمان ملل قطع امید کرده و به تدابیر یکجانبه روی آورده است. با این حال، این امر به این معنا نیست که میان آمریکا و اروپا در خصوص فعال شدن مکانیسم ماشه هماهنگی وجود ندارد.
 
پشت پرده ماشه آمریکایی

شواهد و قراین حاکی از این است که آمریکا از مخالفت اروپا با اعلامیه بازگشت تحریم‌ها غافلگیر نشده و احتمالا حتی پیشاپیش از آن اطلاع داشت. تروئیکای اروپایی تاکنون به فاصله چند روز دو بیانیه رسمی علیه اقدام آمریکا صادر کرد، اما آمریکا برخلاف یک ماه پیش که به شدت از اروپا انتقاد کرده بود، این بار هیچ واکنشی به بیانیه‌های اروپایی‌ها نشان نداد.
 
حدود یک ماه پیش، وقتی آمریکا درخواست فعال سازی مکانیسم ماشه را به شورای امنیت سازمان ملل تحویل داد و سپس با مخالفت اروپایی مواجه شد، به شدت از اروپا انتقاد کرد و نماینده آمریکا در سازمان ملل حتی اروپا را به همدستی با ایران متهم کرد. اما این بار آمریکا کاملا سکوت کرد. این سکوت می‌تواند نشانه هماهنگی میان دو طرف باشد، خصوصا که چند روز قبل از اعلام بازگشت تحریم‌های بین المللی، وزرای خارجه آمریکا و بریتانیا درباره ایران رایزنی کردند. به نظر می‌رسد که در این رایزنی‌ها اروپایی‌ها با آمریکایی‌ها موافقت کردند که با یکدیگر مخالفت کنند. به همین خاطر، اروپایی‌ها حتی قبل از اینکه آمریکا فعال سازی مکانیسم ماشه را اعلام کند، در این خصوص موضع مخالف گرفتند.

اما عجله تروئیکای اروپایی برای مخالفت با اقدام آمریکا می‌تواند دلیل دیگری نیز داشته باشد. در حالی که اروپایی‌ها در هفته‌های اخیر با آمریکا تماس‌هایی داشتند، رایزنی‌های‌شان با ایران در این مدت تقریبا قطع شده بود. البته قرار بود ظریف در آستانه اعلامیه آمریکا در خصوص تحریم‌ها به اروپا سفر کند، اما این سفر به دلایل نامعلوم انجام نشد. این احتمال وجود دارد که تروئیکای اروپایی از خروج احتمالی ایران از برجام بعد از اعلام بازگشت تحریم‌ها از سوی آمریکا نگران بود و بنابراین زودتر از موعد واکنش نشان داد تا به ایران برای باقی ماندن در برجام دلگرمی دهد.
 

بیشتر بخوانید:


اروپایی‌ها معمولا در واکنش نشان دادن به تحولات مهم کمی تامل می‌کنند. مثلا در ماجرای روند کاهش تعهدات هسته‌ای ایران، گاهی وقت‌ها اروپایی‌ها با چند روز تاخیر واکنش نشان می‌دادند. اما این بار زودتر واکنش نشان دادند. به هر حال، صرفنظر از تحولاتی که ممکن است پشت پرده در حال رخ دادن باشد، مناقشه بر سر برجام تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به همین شکل ادامه خواهد داشت، ولی بعد از انتخابات ممکن است تحولات اساسی در زمینه برجام رخ دهد. بنابراین، باید منتظر ماند و دید که بعد از سوم نوامبر تنش‌ها میان ایران و غرب چه سمت و سویی خواهد داشت.
نام
United Arab Emirates
۱۵:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
وزیزخارجه امریکا یک حرام زاده به تمام معنی شک نکنید
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
کم کم داریم به کیش و مات شدن نزدیک می شیم.
نام
United States of America
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
دیگه حوصله نظر دادن نداریم
... فایده ای هم در اون نمی بینیم...
بدرود
نام ناشناس ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
با سلام آمریکا و غربی ها کلا به این نتیجه رسیده اند که ایران بیشتر از این نباید قویتر شود.و اگر در این مرحله جلوش گرفته نشه ممکنه بعدا ناممکن ویا بسیار سخت شود.پس به هر شکل کارشان را خواهند کرد.بقیه رفتارهایشان باید در این راستا رصد و تحلیل شود.کاملا با برنامه جلو میروند و حتی ممکن است خودشان مستقیما درگیر نشوند.محاصره سیاسی و محاصره اقتصادی کرده اند و حالا نوبت محاصره نظامی است.تقسیم کار با اروپایی ها برای مردد نگه داشتن ایران نسبت به اتخاذ تصمیم های مناسب و بموقع است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
سلام میشه چند مورد بفرمایید در چه چیزهایی ما قوی هستیم؟، در مورد این موارد هم نظر بدهید. معیشت رفاه سلامت اقتصاد صعنت خودرو ، فرهنگ ، اخلاق ، آب وهوا ، سطح طبقات و...
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
به نظر من آمریکا داره مدل عراق رو برای ایران دنبال میکنه. تحریم تسلیحاتی، تحریم اقتصادی و سر بزنگاه حمله نظامی.
انتشار یافته: ۳۱
حاج محمود
Finland
۰۹:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
شماها غلط کردید که تحریم کنید اولا تحریم ها هیچ تاثیری بر زندگی و معیشت مردم نداشته است ثانیا شماها باید از منطقه بروید بیرون وگرنه ما شما را از منطقه بیرون میکنیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
حتما مثل اقازاده ها هستی یا مثل طبری سرت تو آخوره که میگه تحریم ها هیچ تاثیری بر زندگی و معیشت مردم نداشته تحریم فقط برا آقازاده های دزد تاثیر نداشته وگرنه معیشتی دیگه باقی نمونده
محمود
Australia
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
حاج محمود بخواب عزيزم هنوز صبح نشده .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
حاجی کجا زندگی میکنی؟؟؟ واقعا تحریم ها روی زندگی مردم تاثیر نگذاشته ؟؟؟؟!!!! یا دیوانه هستی یا پاچه خور یا اینکه موادی که میزنی ناخالصی داره ....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
تربیتت مثل اربابته در تریبون های رسمی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
برو جلو حاجی برو جلو بوق بزن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
تکبییییییر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
تکبیر
ناشناس
United Arab Emirates
۱۰:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
بابا این حاج محمود کنایه میزنه چرا شما جدی میگیرین
دمت گرم کلی با پیامات میخندم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
چرت نگو! آدرس بده بیام با دمپایی بزنم به دهنت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
شیشکی برای حاج محمود...تو هم مثل مموتی در توهم هستی
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
همینکه دلار رفته باله یعنی مکانیسم موفق بوده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
دلار بالا بود دیگه یه 500 تومن رفت روش دوباره اومد سر جاش
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
دلار قبلش واکنش را نشان داد. 500 تومان دلخوشت نکند هنوز بری انفجار دلار وقت مانده است
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
آمریکا ماشه را چکاند اما به سمت خودش
ناشناس
Finland
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
یعنی آمریکا نابود شد ولی ما با یک اقتصاد فروپاشیده و ونزوئلایی رسیدیم به عرش ؟! واقعا بنازم به اون ساقی که بهت جنس میده
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
معلوم شد تفنگ آمریکا اسباب بازی بوده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
اختلاف قیمت دلار قبل و بعد از ماشه چیز دیگه ای را میگه.درضمن
ناو "یو‌اس‌اس نیمیتز" با همراه ناوچه‌های "پرنستون" و "فیلیپین سی" و همچنین ناوشکن "یو‌اس‌اس استرت" که وارد خلیج فارس شده اند آخر اسباب بازی جون عمه ات.
نام
United Arab Emirates
۱۰:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
بدیهیات جهان برای ما میشه رمز، راز، پشت پرده و ... همه کشورهای جهان به غیر از ما و معدودی کشور مثل ما یک اصل واضح و شفاف دارند بنام منافع ملی که خط مشی سیاسی و اقتصادیشون رو تعیین میکنه
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
پشت پرده چیه؟ دیگه تحریمی نمانده که آمریکا اعمال نکرده باشه. اینکارها بیشتر بار روانی داره و برای روحیه دادن به عربستان و صهیون و ضدانقلاب داخلی و خارجی انجام میشه.
کسبی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
آمریکا با اروپا پشت پرده کاملا با هم هماهنگ هستند. آمریکا تحریم میکنه وتمام کشورها مجبور به فرمانپذیری هستند واروپا به ظاهرتحریم آمریکا رو محکوم میکنه که خودش هیچ غلطی انجام نمیده .فقط به خاطر اینکه ایران دربرجام بمونه وازان پی تی خارج نشه.به عبارتی آمریکا تحریم میکنه واروپا با بیانیه های مسخره ایران رو دربرجام نگه میداره!!!!!!
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
واقعیت اینه که ایران در یک حالت بلاتکلیفی قرار گرفته و با این شرایط هیچ گونه برنامه ریزی برای موضوعات مختلف کشور صورت نخواهد گرفت. این وضعیت برای ایران مثل سم می مونه که به صورت تدریجی بیمار را از پای درخواهد آورد. فقط کافیه که شرایط را نه در یک بازه زمانی طولانی بلکه از ده ماه پیش مرور کنید. اینکه آمریکا در عرصه بین المللی تحقیر شد یا نشد دردی از مشکلات کشور را دوا نخواهد کرد و روز به روز وارد یک کلاف پیچیده خواهیم شد.
ایرج
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
عالی گفتی ممنون
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
تازه فهمیده اید که اروپایی ها با امریکا هماهنگ کردند که مخالفت کنند؟
علتش اینه که به ایران بگن ما با شما هستیم. پس تو برجام بمونید.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۱
ببینید ما اونقدر بدبخت هستیم که با تحریم ها کاغذ های کارت ملی و کارت سوخت نیست!
دیگه نگم بقیه اش رو