bato-adv
bato-adv

سهامداران بورس در تله اخبار پرهیجان

سهامداران بورس در تله اخبار پرهیجان

بزرگ‌ترین ضرری که اعتماد به یک خبر نصیب سهامداران کرد، مربوط به صندوق پالایش یکم است. از ابتدای سال با اعلام خبر فروش سهام دولت در نماد‌های شپنا، شتران، شبندر و شبریز روند صعودی این نماد‌ها شروع شد. درست زمانی که خبر رسید صندوق پالایش در کار نیست و قرار است سهام دولت به صورت بلوکی عرضه شود، سقوط قیمت‌ها در کل بازار و به خصوص در گروه فرآورده‌های نفتی شروع شد.

تاریخ انتشار: ۱۱:۴۵ - ۰۹ آذر ۱۳۹۹

خواندن خبر‌ها به سهامداران کمک می‌کند تا بهترین تصمیم را برای خرید یا فروش سهام بگیرند. قاعده‌ای که بعضا به اشتباه استفاده می‌شود و نتیجه معکوس می‌دهد. به خصوص زمانی که سهامداران به اخبار غیرقطعی اعتماد می‌کنند. نمونه بارز آن اعتماد به خبر‌های پیشتازی ترامپ در انتخابات آمریکاست که در کمتر چند ساعت شرایط به کلی فرق کرد.

به گزارش هفت صبح، بعضی خبر‌ها که قرار است در آینده نه‌چندان نزدیک عملی شوند، نمونه دیگری از خبر‌هایی است که امکان دارد سهامداران را با ضرر مواجه کند. خبر افزایش کارمزد خدمات بانکی، عرضه اولیه ستاره خلیج فارس و افزایش سرمایه شستا، از نمونه این خبر‌ها هستند که تنها برای چند روز در قیمت سهام شرکت‌ها تاثیر می‌گذارند. حتی بعضا امکان دارد اثرات یک خبر، با انتشار یک خبر دیگر به کلی از بین برود.

درست مشابه مواردی که برای سهامداران خودرویی‌ها در ماجرای عرضه خودرو در بورس کالا، سهامداران پالایشگاه‌ها در ماجرای تایید و تکذیب عرضه صندوق پالایش، سهامداران گروه فلزات اساسی بر سر ماجرای قیمت‌گذاری فولاد و همچنین سهامداران گروه زراعت در ماجرای افزایش دامنه نوسان اتفاق افتاد. در این گزارش هشت نمونه از واکنش سرمایه‌گذاران بورس به خبر‌های روز را بررسی کرده‌ایم که سرانجام آن‌ها چندان به نفع سهامداران نبوده است.

ضرر سهامداران با اخبار انتخابات آمریکا

صبح روز اعلام نتایج انتخابات آمریکا با پیشتازی دونالد ترامپ همراه بود. احتمالا یادتان است که در ساعات اولیه شمارش آرا خیلی‌ها ترامپ را پیروز انتخابات می‌دانستند و همین موضوع باعث شد ابتدای صبح چهارشنبه ۱۴ آبان‌ماه خیلی از سرمایه‌گذاران بورس سراغ خرید سهام دلاری بروند چراکه آن‌ها پیش‌بینی می‌کردند، با پیروزی ترامپ قیمت دلار افزایش پیدا کند و سهام دلاری مثل محصولات شیمیایی، فلزات اساسی و پالایشگاه‌ها شرایط خوبی داشته باشند.

درست روز بعد ورق انتخابات برگشت و از شنبه با پیش افتادن بایدن، شاهد تشکیل صف فروش در نماد‌های دلاری و ریزش قیمت سهام آن‌ها بودیم. طوری که چند شرکت بزرگ پتروشیمی ترجیح دادند بعد از پیش افتادن بایدن نماد خود را متوقف کنند. آن زمان حداقل تا چهار روز نماد‌های دلاری در بورس صف فروش داشتند و کسانی که با خبر پیش افتادن ترامپ سهم دلاری خریده بودند، ۱۵ تا ۲۰درصد سرمایه‌شان را از دست دادند.

ضرر سهامداران با خبر افزایش دامنه نوسان گروه زراعت

گروه زراعت از شگفتی‌های بازار سرمایه در یکی دو هفته گذشته است. نماد‌های این گروه برای مدت زیادی مدام کاهش قیمت داشتند و در صف فروش قفل شده بودند. تا اینکه خبر رسید، قرار است محدودیت دامنه نوسان برای نماد‌های این گروه از پنج درصد به ۱۰درصد افزایش پیدا کند. همین خبر کافی بود تا موج تقاضا سراغ سهام زراعی بیاید و از آنجایی که دامنه نوسان افزایش پیدا کرده بود، قیمت سهام این نماد‌ها ۱۰درصد افزایش داشت.

تاثیر این خبر دو روز بیشتر دوام نیاورد و بعد از رشد ۱۵درصدی، اغلب نماد‌های گروه زراعت در مسیر سقوط قرار گرفتند و ارزش سهام آن‌ها تا ۳۰درصد کاهش پیدا کرد. گروه زراعت در هفته گذشته دوباره روند صعودی به خود گرفت تا اینکه روز گذشته در دقایق پایانی معاملات ناظر بازار از بازگشت دامنه نوسان این گروه به پنج درصد خبر داد و شاهد افزایش فشار فروش در این نماد‌ها بودیم. حالا کسانی که بر اساس خبر افزایش دامنه نوسان سهام زراعی خریده بودند، باید فکری به حال کاهش دوباره آن کنند.

ضرر سهامداران فلزات با اخبار قیمت‌گذاری فولاد

بیش از دو هفته است که سهامداران شرکت‌های تولیدکننده فولاد از جمله فولاد مبارکه اصفهان و فولاد خوزستان، درگیر تایید و تکذیب قیمت‌گذاری دستور محصولات این شرکت‌ها در بورس کالا هستند. در ابتدا خبری از دستورالعمل وزارت صمت منتشر شد که براساس آن قیمت فروش فولاد باید بر اساس دلار نیمایی محاسبه می‌شد. این اتفاق باعث سقوط سهام فلزات اساسی شد و چند روز بعد با تکذیب آن دوباره شرایط به حالت عادی برگشت.

هرچند خیلی‌های اعتقاد داشتند که فروشنده‌های سهام فولادی ضرر کردند، اما هفته گذشته از دستورالعمل جدیدی رونمایی شد که بر اساس آن قیمت محصولات فولادی نسبت به حالت فعلی کاهش پیدا می‌کرد. در واکنش به این خبر دوباره سهام فلزات اساسی در مدار نزولی قرار گرفت. ماجرا پایانی نداشت، سه‌شنبه هفته گذشته دستورالعمل منتشر شده متوقف شد و قرار است جلسه‌ای امروز برای تصمیم‌گیری دراین‌باره برگزار شود. از سه‌شنبه هفته پیش تا حالا فلزات اساسی دوباره روند صعودی گرفته‌اند. آن هم برای ماجرایی که هنوز انتهای آن مشخص نیست. در این دو هفته سهام فلزات اساسی هر چند روز یک‌بار نوسانات ۲۰درصدی را نصیب سهامدارانشان کرده‌اند.

ضرر سهامداران فرآورده‌های نفتی با اخبار صندوق پالایش

بزرگ‌ترین ضرری که اعتماد به یک خبر نصیب سهامداران کرد، مربوط به صندوق پالایش یکم است. از ابتدای سال با اعلام خبر فروش سهام دولت در نماد‌های شپنا، شتران، شبندر و شبریز روند صعودی این نماد‌ها شروع شد. درست زمانی که خبر رسید صندوق پالایش در کار نیست و قرار است سهام دولت به صورت بلوکی عرضه شود، سقوط قیمت‌ها در کل بازار و به خصوص در گروه فرآورده‌های نفتی شروع شد و حتی تغییر تصمیم وزارتخانه‌ها هم نتوانست تاثیری در ریزش قیمت سهام پالایشگاه‌ها داشته باشد.

تا جایی که قیمت هر سهم شپنا از پنج هزار تومان به هزار و ۳۰۰تومان در نیمه اول آبان‌ماه کاهش پیدا کرد و ضرر ۷۵درصدی نصیب سهامداران این شرکت شد. در دو هفته گذشته نماد‌های پالایشگاهی وضعیت نسبتا خوبی داشته‌اند، اما تا اینجای کار صرفا بخش کوچکی از ضرر سهامدارانی که بر اساس خبر عرضه سهام دولت در قالب صندوق ETF اقدام به خرید سهام کرده بودند جبران شده است.

ضرر سهامداران بانک‌ها با اخبار افزایش کارمزد خدمات

سهامداران زیادی به محض انتشار خبر افزایش کارمزد خدمات بانکی دست به خرید سهام بانک‌ها زدند. این خبر صبح روز شنبه ۱۰ آبان‌ماه منتشر شد و در همان روز برای خرید سهام بانک‌ها صف تشکیل شد. در حالی که چند روز قبل از آن خیلی‌ها به دنبال فروش سهام بانک‌ها بودند و روزانه تا پنج درصد ارزش سهام آن‌ها کاهش پیدا می‌کرد.

سهامداران درحالی به خبر افزایش کارمزد بانک‌ها واکنش نشان دادند که تغییرات جدید قرار بود از ابتدای آذرماه آغاز شود و نمی‌توانست تاثیر چندانی در سودآوری بانک‌ها داشته باشد چراکه سهام کارمزد خدمات کمتر از پنج درصد درآمد بانک‌هاست و افزایش ۲۰درصدی نرخ کارمزد، نهایتا یک درصد روی سودآوری بانک‌ها تاثیر می‌گذارد. شاید همین مورد باعث شد درست از روز بعد دوباره روند نزولی بانک‌ها شروع شود. سهامدارانی که بر اساس این خبر سهام خریده بودند، تا یک هفته بعد از آن ۲۵درصد ضرر کردند.

ضرر سهامداران شستا با اخبار افزایش سرمایه

شستا درست در روز بازگشایی نمادش در بورس، از افزایش سرمایه خبر داد. این نماد دو هفته پیش بعد از سه ماه توقف بازگشایی شد و در شرایطی که خیلی‌ها اعتقاد داشتند شستا با ریزش ۳۰درصدی قیمت بازگشایی خواهد شد چراکه از زمان توقف آن، شاخص کل چنین اصلاحی را پشت سر گذاشته بود. با این وجود نماد شستا با کاهش قیمت ۱۵درصدی بازگشایی شد و با انتشار خبر‌های اولیه از افزایش سرمایه، خیلی از سهامداران حقیقی شروع به خرید شستا کردند.

این نماد تا دو روز بعد از بازگشایی تحت تاثیر این اخبار صف خرید داشت، اما از آنجایی که شستا برای افزایش سرمایه راه زیادی در پیش دارد، روند نزولی این نماد از سر گرفته شد. از اول آذر تا حالا، شستا در اغلب روز‌ها صف فروش داشته و در این مدت قیمت سهام آن از سه هزار و ۱۰۰تومان به دو هزار و ۸۱۵تومان رسیده و ۱۰درصد کاهش پیدا کرده است.

ضرر سهامداران خودرویی با اخبار عرضه خودرو در بورس

سهامداران خودرو و خساپا با شنیدن خبر طرح مجلس برای عرضه خودرو در بورس کالا حسابی خوشحال شدند. اتفاقی که باعث شد برای یک ماه گروه خودرو و ساخت قطعات در بورس پیشتازی کند. تقریبا اواخر مهرماه بود که اولین جزئیات از طرح عرضه خودرو در بورس منتشر شد. اتفاقی که می‌تواند به معنای آزادسازی قیمت خودرو باشد و تاثیر زیادی در سودآوری شرکت‌های خودروسازی دارد.

در واکنش به این اخبار، سهام خودرو از ۳۰۰ تومان به ۴۰۰تومان رسید و رشد بیش از ۳۰درصدی را پشت سر گذاشت. خساپا هم در این مدت خساپا هم از ۲۰۵تومان به ۲۹۳تومان افزایش قیمت پیدا کرد. این خبر تنها یک طرح در مجلس است و فاصله زیادی تا اجرایی شدن دارد، برای همین با انتشار خبر‌هایی مربوط به احتمال آزادسازی واردات خودرو تحت شرایط خاص، تاثیرات خبر قبلی از بین رفت و روز گذشته شاهد تشکیل صف فروش برای نماد‌های خودرویی بودیم. آن هم در بازاری که اغلب گروه‌ها در مدار صعودی قرار داشتند. توجه داشته باشید که آزادسازی واردات خودرو هم تنها یک طرح اولیه است که فاصله زیادی تا اجرا دارد.

ضرر سهامداران تاپیکو با اخبار عرضه اولیه ستاره خلیج فارس

سهامداران تاپیکو چشمشان به در خشک شد تا پتروشیمی ستاره خلیج فارس از راه برسد. دو ماه از انتشار خبر بزرگ‌ترین عرضه اولیه سال ۹۹ می‌گذرد و اوایل مهرماه بود که عرضه اولیه سهام شرکت پتروشیمی ستاره خلیج فارس از زیرمجموعه‌های تاپیکو قوت گرفت. از همان اول مهرماه، سهامداران بورس با شنیدن این خبر سراغ خرید سهام تاپیکو رفتند و افزایش تقاضا برای خرید این سهام باعث شد دو هفته دائما شاهد صف خرید برای تاپیکو باشیم.

قیمت سهام از هزار و ۹۰۰تومان به دو هزار و ۳۰۰تومان رسید، اما با به تعویق افتادن عرضه اولیه ستاره خلیج فارس ورق برگشت. این عرضه اولیه حداقل سه ماه عقب افتاد و هنوز هم جزئیاتی از مراحل این عرضه اولیه منتشر نشده. این اتفاق باعث شد قیمت سهام تاپیکو دوباره تا هزار و ۳۵۳تومان کاهش پیدا کند. این یعنی کسانی که بر اساس خبر عرضه اولیه ستاره خلیج فارس، تاپیکو خریده بودند، تا ۴۰درصد از سرمایه‌شان را از دست دادند.

bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین