bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۶۵۴۳۸
احمد زیدآبادی سخنان هایکو ماس را تفسیر کرد

پرده‌گشایی آلمان از روح برجام!

پرده‌گشایی آلمان از روح برجام!

می‌توان پیش‌بینی کرد که در آینده‌ای نه چندان دور، طرح تازه‌ای از سوی اعضای ۱+۵ برای مذاکره جهت احیای برجام به ایران ارائه شود، طرحی که علاوه بر ایجاد محدودیت بیشتر در زمینۀ فعالیت‌های هسته ای، برنامۀ موشکی و بخصوص سیاست ایران در خاورمیانه را هم در برگیرد.

تاریخ انتشار: ۱۳:۵۷ - ۱۵ آذر ۱۳۹۹

احمد زیدآبادی نوشت: سخنان هایکو ماس، وزیر خارجۀ آلمان در بارۀ برجام، نشان دهندۀ شکل‌گیری تدریجیِ سیاستی اجماعی در سطح بین‌الملل نسبت به ایران، پس از پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست.

هایکو ماس در گفتگو با مجلۀ اشپیگل به صراحت گفته است که بازگشت به شکل کنونی برجام کافی نیست و باید در یک توافق جدید، دیگر مسائل از جمله برنامۀ موشکی ایران را نیز گنجانده شود.

وزیر خارجۀ آلمان تأکید کرده است: "انتظار ما از تهران روشن است. ایران نباید سلاح هسته‌ای و برنامه موشکی تهدیدآمیز داشته باشد. ایران باید نقش متفاوتی در منطقه بازی کند. ما دقیقا به چنین توافقی نیاز داریم. "

چنین سخنانی پیش از این به تلویح یا به تصریح، از زبان دیگر رهبران اروپایی و همینطور جو بایدن و همکارانش نیز بیان شده است. حتی رهبران چین و روسیه هم اشاراتی با همین مضمون مطرح کرده‌اند.

در واقع امضاءکنندگان برجام، احیای این توافقنامه را مستلزمِ بازگشت "روح" آن به کالبد فسرده و رو به موتش می‌دانند و منظورشان از روح برجام نیز تعیین مسیری برای حل تمام اختلافات فی‌مابین ایران و "جامعۀ بین‌المللی" و یا در حقیقت عمدتاً دنیای غرب و متحدان منطقه‌ای آن است.

کتمان نمی‌توان کرد که کشور‌های ۱+۵ از همان ابتدا به انگیزۀ وجود یک "روح" در برجام، به امضای آن مبادرت کردند و آن را سرآغازی برای مذاکره تا رفع اختلاف نهایی با جمهوری اسلامی بر سر دیگر موضوعات مورد منازعه برشمردند.

به همین علت، پس از آنکه طرح مسائلی مانند لزوم دستیابی به برجام‌های ۲ و ۳ و ۴ و ... از سوی حسن روحانی در داخل ایران با مقاومت و بن‌بست مواجه شد، طرف غربی، جمهوری اسلامی را به "نقضِ روح برجام" متهم کرد؛ اتهامی که نهایتاً دونالد ترامپ با تمسک به آن، کل توافقنامه را ابطال کرد.

این در حالی بود که طرف ایرانی، برجام را منحصر به "جسم" آن و بی‌ارتباط با هر موضوع مورد اختلاف دیگری می‌دانست و خواستار برچیده شدن تمام تحریم‌های اقتصادی و غیراقتصادی بود.

در هر صورت، با خروج آمریکا از برجام، روح و جسم آن به طور کامل از هم جدا شد و به همین دلیل اعضای دولت ترامپ، مرگ آن را اعلام کردند. با این همه، اروپایی‌ها امید به احیای دوبارۀ برجام را از دست ندادند، اما آنگونه که وزیر خارجۀ آلمان تأکید کرده است بدان شرط که روح آن به جسمش بازگردد! دولت بایدن نیز با این نوع احیای برجام موافق است و به نظرم چین و روسیه هم چراغ خاموش همین هدف را دنبال می‌کنند.

بر این اساس، می‌توان پیش‌بینی کرد که در آینده‌ای نه چندان دور، طرح تازه‌ای از سوی اعضای ۱+۵ برای مذاکره جهت احیای برجام به ایران ارائه شود، طرحی که علاوه بر ایجاد محدودیت بیشتر در زمینۀ فعالیت‌های هسته ای، برنامۀ موشکی و بخصوص سیاست ایران در خاورمیانه را هم در برگیرد.

در این میان، مسئله این است که حامیان احیای برجام در ایران تا چه اندازه برای پذیرش یا رد چنین پیشنهادی آماده‌اند؟ در حقیقت، تاکنون هیچ جناح یا نهاد رسمی در ایران لزوم بازگشت به برجام را به طور کلی نفی نکرده است و حتی مصوبۀ اخیر مجلس هم درنهایت تلاشی - هر چند به نظر من ناکام - برای بازگشت به آن با قرائتِ خاص جمهوری اسلامی است. این قرائت، اما در جامعۀ جهانی هیچ هواخواهی ندارد و بنابراین، هر دو جناح به دلیل عدم آمادگی برای پذیرش یا رد یک طرح اجماعی احتمالاً با غافلگیری تازه‌ای روبرو خواهند شد.

از نگاه طرف غربی، اینکه جمهوری اسلامی بخواهد در ازایِ رفع تحریم‌ها، از تنش بر سر مسئلۀ هسته‌ای خود بکاهد، اما در سایر زمینه‌ها به تنش ادامه دهد و یا بر آن بیفزاید، پذیرفتنی نیست.

از نگاه طرف غربی، مجموعۀ اینگونه تنش‌ها و اختلافات باید در چارچوب تازه‌ای که مورد اجماعی جهانی باشد، مورد مذاکره و توافق قرار گیرد.

با این حساب، برخی از نگرانی‌ها در محافل اصولگرا نسبت به شکست ترامپ در انتخابات اخیر آمریکا معنای واضح‌تری پیدا می‌کند. در حقیقت، نه گفتن به ترامپ در سطح جهانی با همدلی‌هایی روبرو بود، اما بایدن و شرکای اروپایی‌اش در پی دستیابی به اجماعند و نه گفتن به اجماعی بین‌المللی نسبت به نه گفتن به یک کشور واحد، همیشه فشار‌ها و هزینه‌های سنگین‌تری در پی دارد.

نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
پناه بر خدا ببینین دشمن چگونه به لایه لایه جامعه نفوز کرده وا مصیبتا یعنی چی جمهوری اسلامی از دو بهم زنی در منطقه دست بکشه به نیروخای شورشی و شیعه توی کشورهای همسایه کمک نکنه از شر شیطان به خدا پناه میبرم پس معلوم بود که الکی دلواپس نبودیم وا مصیبتا حاظریم تمام ایران توی اتش بسوزه ولی همچین ننگی هرگز قطعا رهبر والا مقام والا حضرت امام دوران این اندیشه پلید دشمنان رو به خودشون بر میگردونه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
داداش داری اشتباه می زنی. نیروهای شورشی در سوریه رو ترکیه و عربستان فربه کردند. در عراق هم از داعش حمایت کردند. ایران که بارها گفته کشورهای منطقه خودشون مشکلات خودشون رو حل کنند، دو بهم زنی کرده؟ یکی دیگه اومده دستور داده کویت و بحرین و امارات رابطه شون رو با ما خراب کنند. ما دو بهم زنی کردیم؟
نام
United Arab Emirates
۰۰:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
ديدين جوبايدن بدتر از ترامپه
عملا بدبخت شديم
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
آقا کل ایران رو بدید بهشون ، خِلاص! ما هم به عنوان آواره قبول کنن!
موضوع اینه که اونا چطوری می خوان به تعهداتشون عمل کنن؟ یه برجام رو نتونستید اجرا کنید موندید توش، حالا گیرم ایران روی موشکی و غیره هم مذاکره کنه چطوری به شما اعتماد کنیم با کدوم تضمین؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
حتما تو هم خوشحالی
نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
برجام در سال 94 و 95 داشت بخوبی کار میکرد. برای اینکه بگوییم مذاکره چیز بدیست برجام را کوبیدیم و تضعیف کردیم و فکر میکردیم هر وقت بخواهیم انرا در دولت اصولگرای خود به راحتی احیا میکنیم. اما کارها انطور که فکر میکردیم پیش نرفت حالا باید امتیاز بیشتری بدهیم و مزیت کمتری بگیریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
اونایی که همش دارن به برجام فحش میدن ثبات سالهای 94 تا 96 رو فراموش کردن؟ هرچن بیشتر منافع مالی به سمت کشورهای دوست میرفت!
انتشار یافته: ۴۰
نام
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
تا زمانیکه ایران دارای همین سیاست فعلی باشد هیچوقت شرایط و منافع ایران با دنیای غرب عادی نخواهد شد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
و شکی نیست که غرب (به علاوه روسیه و چین) فقط خواهان یک کشور توسری خور و شیرده هستند! اصلا از سال 57 تا الان همه چیز در همین راستا بوده. انقلاب، جنگ، سازندگی، اصلاحات، محمود، برجام و حسن و...! نمیدانم چه باید کرد؟!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
برو جاسوس
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
تا وقتی غرب دارای همین سیاست فعلی باشد، هیچوقت شرایط و منافع آنها با ایران عادی نخواهد شد.
نام
Germany
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
احسنت بعد از مدتها یک نظریه کارشناسی درست و منطقی توی سایت های خبری خوندم
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
اگر قراره بیشتر نه بگیم باید فقط با یه نفر مذاکره کنیم ولی اگر بیشتر بله میگیم مذاکره با چند نفر خوبه
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
حالا چی کار کنیم؟ تن به برجامهای 2 و 3 و 4 بدهیم یا همین برجام 1 را هم آتش بزنیم؟ شما که مسئله را مطرح میکنید راه حلی ندارید؟
رضایا
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
اون چیزی که خواسته همه وطن دوستان باید باشه اینه که هم میخوایم با دنیا راه ارتباطی داشته باشیم و مثل کشورهای بدون تحریم زندگی کنیم و ذلت رو نمیپذیریم هم میخوایم که کشورهای دیگه ما رو بنوعی تحت سلطه خودشون قرار ندن. کشور ماهم نباید هر روز یکی رو تهدید کنه که از بین میبریمت این حرف که تا پس نگیریم آروم نمیگگیرم رو بذارین کنار.تعاملات جهانی نه با سلطه حل میشه نه با خفت و ذلت.
من بعنوان یک ایرانی نه راضیم تحت سلطه کشوری باشه کشورم، نه کشورهای دیگه رو تهدید کنیم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
یعنی خاک مسلمین رو هبه کنیم و قدس رو ببلعند و یک آب هم روش؟ زهی غیرت که تو داری.
M
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
ناشناس عزیز حضور ما در اون منطقه اصلأ توجیه ندارن برای منافع ملی، در ثانی ما در این چهل سال نه تنها ذره ای از این خاک رو نتونستیم بگیریم بلکه با سیاست غلط هر روز اسراییل را قویتر و هوشمندتر کردیم نشان به اینکه ما توانستیم کشورهای عرب منطقه رو با اسراییل همراه کنیم و عملاً پای این کشور رو به خلیج فارس باز کنیم.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
چی فکر میکردیم چی شد.سیاست نه مذاکره و نه جنگ به سیاست نه مذاکره و نه صلح داره تغییر میکنه.فقط یک راه جلوی ایران هست اونم درگیری نظامیه.بعد هرکی باخت کوتاه میاد.راه دیگه ای هم نیست
محمد صادق
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
چه نظر مزخرفي ، يكي نيست به شما بگه وقتي اروپا به هيچ كدام يك از تعهداتش عمل نكرده چطوره انتظار توافق بيشري رو داره ؟ به فرض كه ما قبول كرديم اگر از دوباره بعدش اون رو زير پا گذاشتن چي ؟
ظاهرا اين كارشناس داره حرف زور غربي ها رو تكرار ميكنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
واقعا نمیفهمم چرا حالیشون نیست. حالا بیام برجام 1234 هم پذیرفتیم و بعد ردن زیرش بعدش چی؟ واقعا نمیدونم چرا درس نمیگیرن
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
زمان بشما نشان خواهد داد که سال 2016 تا 2018 که همه چیز در آمریکا دست جمهوری خواهان بود باید با آنها توافق می کردید و آن توافق با تصویب کنگره تبدیل به معاهده جهانی و غیرقابل برگشت می شد. اما الان ببینید که اتحاد دموکراتهای آمریکا با کشورهای اروپایی چه بلایی به سر ما بیاره.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
مطابق متن برجام نمی توان تحریم های ملغی شده در متن برجام را تحت عناوین دیگری بازگرداند. اصل برای ایران فروش نفت و فعالیت بانکی است. مابقی را می توان با شرکت های چینی جبران کرد. به واقع اگر آمریکا به متن برجام بازگردد، ایران هیچ نیازی برای فراتر رفتن از آن نمی بیند و به نظرم بهترین موضع همین است. نمی شود که توان نظامی را تسلیم کرد. دولت هم بعید می دانم حاضر شود. حاضر بشود هم نهادهای بالاتر نمی گذارند.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
سیاست متفاوت بودن حرف و عمل در زمان ترامپ شکست کامل خورد .
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
کی ما از شر اینا راحت می شیم !؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
اینها کی هستند؟ منظورت آلمانه یا احمق زیدآبادی
سهیل
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
اونا کی از شر ما خلاص میشن؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
دقیقا ما باید دست از چه کاری برداریم که خیال غرب راحت بشه و ما رو رها کنند؟
کلا مملکت رو سند بزنیم به نامشون راحت می شن؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
نخیر مثل بسیاری کشورهای دیگه دنیا نرمال زندگی کنید ..حداقل مثل چین و هند
ناشناس
United Arab Emirates
۱۹:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
از دخالت !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
ناشناس 17:17 اگر عقلتو بکار بندازی میبینی ما هم داریم راه هند و چین رو می ریم میخوام انرژی هسته ای و توان نظامی دفاع از خودمون رو داشته باشیم. مثل چین و هند اما قلدرها نمیخوان بزارن
آزاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
احسنت به احمد زیدی آبادی با این تحلیلش. کاملا منطقی فرمودند.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
پس تا حالا سرکاری بوده رشید خان؟ اگر شرط های دیگر هم اضافه بشه که باید نوکرغرب باشیم یا کور و کر باشیم چی ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
نیست الان خیلی مستقل و با عزتی!
دلار 260 هزار ریالی پراید یک میلیارد و سی میلیون ریالی ، مرغ 800هزار ریالی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
نوکر منافع هشتاد میلیون ادم باشیم
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
اینها دقیقا همان هایی هستند که به قول شما دلواپسها از ۶ سال پیش میگفتند و جناب ظریف و دوستان اصلاح طلب الان از خواب بیدار شدند یا هنوز هم نمیخواهند بیدار بشوند.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
حالا اونایی که از مصوبه مجلس حمایت می کردند بیایند جواب بدهند. در هر صورت که باید تحریم ها برداشته شوند. حالا وقتی اون برجام را به هم زدند فکر نکنید می توانند از کشور های دیگر امتیاز بگیرند. اون ها ذره ای از ما ترس ندارند. حالا خودشون حلش کنند
ناشناس
Austria
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
چه توقعاتی داری داداش ، اونا فقط مرد مشکل آفرینی و تنش زائی هستند ، مرد حل مشکل که نیستند نه ابزارش را دارند (عقل ندارند) و نه توانش را (قدرت استدلال و مجادله مستدل با غربیان را ندارند ) ، نه آدمش را (مثلاً چلیلی و امثالهم بروند آنجا لجبازی صِرق و مجله خوانی) ، پس اصولگراها وقتی سال بعد می آیند هیچ چیزی که بهتر نخواهد شد همه چیز بدتر هم خواهد شد و این یعنی بدبختی بیشتر مردم ایران، مگر اینکه روحانی در زمان کمی که دارد گام موثری بردارد.
نام
Singapore
۱۸:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
خیلی جالبه بالاخره احمد زیدابادی هم فهمید که غرب از ما چی میخواد گرچه خودش رو به نفهمی میزنه و میگه چین و روسیه هم همین رو میخوان اما واقعا روحانی و ظریف هنوز هم نفهمیدن? یا این که از اول میدونستن و خودشون هم جزئی از نقشه غربی ها بودن?!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
جناب زید آبادی از معدود کارشناسانی هست که استقلال فکر و قلم خود را همواره نگه داشته و هزینه های آنرا هم پرداخت کرد،در حالی که خیلی از ما ها حتی حاضر به اعتراض به حقوق شخصی خویش هم نیستیم .
این برای آن بود که شان این عزیز را مراعات کنید .
در خصوص این مقاله هم شایان ذکر است آقای زید آبادی در تمامی مقالات گذشته خود ،لزوم تغییر دیپلماسی خارجی و سیاست داخلی را به کرار توضیح داده است..
نام
United Arab Emirates
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
برجام رو بستن به درخت !