رزومه ارزیابی شده به این معنی است که مهارتها و ویژگیهای رفتاری – شناختی کارجو توسط یک مرجع قابلاطمینان با بهرهمندی از شیوههای علمی تجزیه و تحلیل داده، بررسی و تأیید صلاحیت شده است.
سمیه بیگی؛ منابع انسانی بخشی از کسبوکار است که به توسعه کارکنان و مدیریت آنها میپردازد. استخدام و جذب عمدهترین فعالیتی است که در آن شکل میگیرد و دغدغه اغلب مدیران انتخاب نیروهایی است که در کنار تعاملها و روابط اجتماعی محیط کار بتوانند از عهده وظایف خود بربیایند و به لحاظ فنی نیز تخصص کافی را داشته باشند. تنها در این حالت میتوان گفت که عملکرد افراد میتواند به بهینهترین شکل ممکن اتفاق بیافتد.
اما مسئلهای که در این میان نقش منابع انسانی را پررنگتر میکند، تعیین میزان شایستگی هر کاندیدا برای هر موقعیت شغلی است. مدیران و کارشناسان منابع انسانی عموما با تکیه بر نکات ذکر شده در هر رزومه، آن را ملاک انتخاب قرار میدهند که چه بسا دانش فرد با آنچه در رزومه ثبت شده است تفاوتی قابل توجه دارد.
پیشتر شرکتها از میان رزومههای خوداظهاری کارجویان، مواردی که بیشترین تناسب را با معیارهای سازمان داشتند، انتخاب و از آنان دعوت به مصاحبه مینمودند.
امروزه، همزمان با تحول تمامی عرصههای کسبوکار در دنیا و کشورمان، شیوه استخدام و جذب نیروی انسانی نیز در حال تغییر و تکامل است. دیگر تنها آگهیها نمیتوانند منبعی برای کاریابی باشند و هر نیرویی در هر حوزهای میتواند خود نقشی کامل در صلاحیت شغلی را ایفا کند، طوری که هر کسبوکاری منطبق با نیازهایش، نیروی مورد نظر را از میان کاندیدها برگزیند.
دسترسی به حجم گستردهای از اطلاعات کاربران از شخصیتشناسی گرفته تا نتایج آزمونهای فنی؛ تنها شیوهای است که میتواند این دغدغه کسبوکارها را برطرف کند. در واقع کارفرمایان به جای انتخاب از میان رزومههای معمول کارجویان که در واقع رزومه خود اظهار شده آنان است، میتوانند رزومه ارزیابی شده را با اطمینان بیشتری نسبت به صحت و سقم اطلاعات آن بررسی نمایند.
در راستای همین تغییر و تحول، شرکتها از رزومههای ارزیابی شده برای انتخاب و دعوت به مصاحبه استفاده میکنند. رزومه ارزیابی شده به این معنی است که مهارتها و ویژگیهای رفتاری – شناختی کارجو توسط یک مرجع قابلاطمینان با بهرهمندی از شیوههای علمی تجزیه و تحلیل داده، بررسی و تأیید صلاحیت شده است.
تفاوت اصلی رزومههای ارزیابی شده و رزومههای خود اظهاری کارجویان در این است که علاوه بر امکان اعتماد به اطلاعات رزومه ارزیابی شده، در زمان و هزینه سازمانها و شرکتها صرفهجویی میگردد.
ارزیابی کارجو پیش از استخدام از اهمیت بالایی برخوردار است. بسیاری از کشورهای توسعهیافته علاوه بر استفاده از رزومه ارزیابی شده، کارجو را از طرق مختلف اعتبارسنجی میکنند. برای مثال، اعتبارسنجی کارفرمایان قبلی، اعتبار بانکی کارجو، بررسی سلامت پزشکی و عدم سوءپیشینه. حتی برخی از شرکتها رفتار کارجو در شبکههای اجتماعی را پیش از استخدام بررسی میکنند.
دلیل اهمیت ارزیابی کارجویان پیش از استخدام این است که اغلب آنها در مصاحبههای شغلی در چارچوب سازمانی صحبت و رفتار میکنند و بنابراین بهدستآوردن شناخت کافی و پیبردن به الگوی رفتاری کارجو تنها با یک رزومه خود اظهار شده و چند جلسه مصاحبه کار دشواری است.