یک فعال محیط زیست گفت: تنها راه نجات تالاب بختگان و سایر تالابهای کم آب پرداخت حق آبه آن است، در غیر این صورت این مشکل حل نخواهد شد و در سالهای آینده نیز ادامه خواهد داشت. در نتیجه اگر این حجم آب وارد تالاب بختگان نشود، حدود ۱۲ هزار جوجه فلامینگو در این تالاب به سرنوشت غم انگیزی دچار و تلف خواهند شد.
این روزها خبرهای تلخی از سرنوشت هزاران جوجه فلامینگو در تالاب بختگان منتشر میشود که حق آبه آن از سوی وزارت نیرو رهاسازی نشده است. متاسفانه ۵ تا ۱۲ هزار جوجه فلامینگو در تالاب بختگان در انتظار مرگی دردناک بر اثر بی آبی هستند که اگر این اتفاق صورت گیرد، یکی از بزرگترین فجایع محیط زیستی ایران رقم خواهد خورد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، با شدت گرفتن روند خشکسالی، سدسازی و بهره برداری فجیع از آبهای سطحی و زیرزمینی حوضه تالاب بختگان، این تالاب حیاتی امروز با خشکسالی بسیار گستردهای مواجه شده که حیات آن در خطر جدی قرار گرفته است.
جالب است بدانید که حق آبه تالاب بختگان حدود یکصد میلیون متر مکعب در سال است که متاسفانه این آب عمدتا یا پشت سدها مانده است یا آب تالاب سرازیر زمینهای کشاورزی بالا دست میشود، بنابراین وزارت نیرو قرار بود حدود پنجاه میلیون متر مکعب را برای تالاب رهاسازی کند که با توجه به خشکسالی شدید امسال، وزارت نیرو هنوز راضی به رهاسازی این حجم آب نشده است.
زهرا ناصری کارشناس و فعال محیط زیست، در این باره اظهار کرد: متاسفانه در تابستان سال ۹۶ بحران بی آبی در تالاب اتفاق افتاد و تعداد زیادی از جوجهها تلف شدند و متاسفانه در سال جاری این اتفاق برای بار چندم در حال رخ دادن است.
او با اشاره به اینکه بعد از تالاب میانکاله این بار تالاب بختگان قتلگاه پرندگان خواهد بود، تصریح کرد: باید هر چه سریعتر اقدامات اضطراری برای حفظ این پرندگان انجام شود و آب سدها بر روی تالاب بختگان باز شود تا این پرندهها نجات پیدا کنند.
این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: مردم بومی منطقه و کشاورزان و جمعی از تشکلهای مردم نهاد، با لوله گذاری ۲۵۰۰ متر ازچاه آب مزارع به تامین آب مورد نیاز جهت ایجاد زیستگاه جایگزین برای جوجه فلامینگوهای باقی مانده اقدام کردند.
ناصری بیان کرد: متاسفانه چندین سال است که این دریاچه با خشکسالی دست و پنجه نرم میکند و مشکل آن مشکل تازهای نیست.
فعال محیط زیست تصریح کرد: تنها راه نجات این تالاب و سایر تالابهای کم آب پرداخت حق آبه آن است، در غیر این صورت این مشکل حل نخواهد شد و در سالهای آینده نیز ادامه خواهد داشت.
در نتیجه اگر این حجم آب وارد تالاب بختگان نشود، حدود ۱۲ هزار جوجه فلامینگو در این تالاب به سرنوشت غم انگیزی دچار و تلف خواهند شد. البته نا گفته نماند که این اتفاق اولین بار نیست که رخ میدهد، بلکه طی سالهای ۸۵ تاکنون چندین بار روی داده است که صدها یا هزاران جوجه فلامینگو تلف شدند.
علی ارواحی مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران، درباره آخرین وضعیت تالابهای ایران، اظهار کرد: میزان بارشها نسبت به سال گذشته تاخیر داشته است؛ هرچند که در طی هفتههای گذشته بارشهای خوبی را در کشور داشتیم، اما نسبت به سال گذشته روند بارشها همزمان به تاخیر اتفاق افتاده است و ممکن است نسبت به سال گذشته میزان آب تالابها کاهش داشته باشد.
او در ادامه بیان کرد: ایران کشوری خشک و نیمه خشک است و بهره برداری از منابع آب مخصوصا در بخش کشاورزی متناسب با ظرفیت و توان آبی تعریف نمیشود و این موضوع سبب میشود که تالابها از جمله تالاب بختگان و پریشان با مشکل مواجه شوند.