سقوط اخیر در بازار رمز ارزها که بسیاری از آن با نام "چهارشنبه سیاه" یاد میکنند، امری کاملا عادی در چهارچوب این بازار است. هنوز هم عدهای تاکید میکنند که بازار رمز ارزها و به طور خاص "بیت کوین"، بازار ریسک و خطر است و ریسک کردن در این بازار، یا با نتایج شگفت انگیز برای سرمایه گذاران همراه میشود و یا شکستهای سهمگینی را برای آنها به بار خواهد آورد.
فرارو- "خبرگزاری سی ان بی سی" آمریکا در گزارشی، به نوسانات شدیدِ اخیر در بازر رمزارزها پرداخته و به طور خاص بر این مساله تاکید کرده که فراز و فرودهای شدید در این بازار، بخشی از ماهیتِ آن است و درست به همین دلیل است که بسیاری از تحلیلگران اقتصادی، این بازار را با سطحِ هشدار و ریسک بالا، دسته بندی میکنند.
سی ان بی سی در این رابطه مینویسد: «آیا میخواهید در بازار رمز ارزها سرمایه گذاری کنید و یک شبه رهِ صدساله را طی کنید؟ اگر واقعا چنین است باید خود را برای روزهای زیادی که شباهت زیادی به چهارشنبه گذشته دارند (۲۹ اردیبهشت ماه) و در طی آن، رمز ارزها (مخصوصا بیت کوین)، با سقوط قابل توجهِ ارزش و قیمت رو به رو شدند، آماده کنید.
به گزارش فرارو، بیت کوین با سقوطِ تقریبا ۳۰ درصدی، به قیمت ۳۰ هزار دلار رسید و رمز ارزِ "اِتِر" نیز در کمتر از ۲۴ ساعت، کاهش ۴۰ درصدی را تجربه کرد و به کمتر از دو هزار دلار رسید. با این حال، هر دو رمز ارز، اندکی بعد بخشی از عقبگردِ خود را جبران کردند. با این همه، همگان باید بدانند که مسائلی از این دست (اتفاق افتادنِ نوسانهای شدید و مکرر)، در بازار رمزارزها کاملا طبیعی هستند.
"متی گرینسپان" اقتصاددان و بنیانگذار اقتصاد کوانتوم میگوید: "سقوطهای ناگهانی در بازار رمز ارزها خیلی وحشتناک هستند. امری که کاملا در این بازار طبیعی است. با این حال، عدهای از سرمایه گذاران این مساله را فرصتی برای کسب منافع اقتصادی از سوی خود میبینند. این مساله موجب شده تا حتی برخی از فعالان اقتصادی، از سرمایه گذاران بخواهند تا خود را با این واقعیتِ جدید هماهنگ کنند".
بسیاری این سوال را میپرسند که چرا یک رمز ارز نظیر بیت کوین، تا این حد دچار نوسان میشود؟ در پاسخ به این سوال میتوان به مولفههای زیادی اشاره کرد.
برای مثال در چهارشنبه اخیر، موضع گیری اتحادیه بانکی چین در صدور هشدار به بانکهای عضو خود مبنی بر اینکه تا جای ممکن باید از رمز ارزها فاصله بگیرند و چین قصد دارد در این رابطه دست به اقدامات تنظیمی و کنترل کننده یِ گسترده بزند و همچنین موضع گیری "ایلان ماسک" مبنی بر اینکه شرکت خودرو سازی "تسلا"، دیگر بیت کوین را به مثابه شیوهای از پرداخت برای فروش خودروهایش در نظر نمیگیرد، کمک زیادی به سقوط قیمت رمز ارز مذکور و کلیتِ رمز ارزها کرد. در مدت اخیر، ایلان ماسک رئیس شرکت خودروسازی تسلا با توئیتهای مکرر خود در رابطه با رمز ارزها، تا حد زیادی موجب شده بود تا قیمت آنها افزایش یابد و افراد بیشتری تحریک به حضور در این بازار شوند.
با این حال، نوسان شدید قیمت بیت کوین تا حد زیادی بهایی است که سرمایه گذاران در این رمز ارز، به دلیل کمبود عرضه آن و همچنین عدم نظارت و پشتیبانیِ حتی یک بانک مرکزی (در جهان) از این رمز ارز، پرداخت میکنند. اینها دقیقا همان مسائلی هستند که حامیان بیت کوین از آنها به عنوان محرکهای اصلی ارزشدهی به بیت کوین یاد میکنند.
بخشی از ارزشی که بیت کوین حامل آن است ریشه در همین محدود بودن و کمیابی آن دارد. در شرایط کنونی، ۱۸.۷ میلیون بیتکوین در جهان در حال گردش است که تا حد زیادی به مجموعِ ۲۱ میلیون بیت کوین در جهان (کلِ بیت کوینهای موجود در جهان)، نزدیک است. از این منظر، در شرایط فعلی، بیت کوین، رمز ارزی است که تعدادی مشخص از آن موجود است و در صورت افزایش تقاضا، عرضه موثری برای آن انجام نمیشود. امری که در برهههایی که هیجان بر بازار حاکم است، میتواند موجب افزایش قابل توجه قیمت بیت کوین شود.
ارزش بیت کوین همچنین تا حدی تحت تاثیر شبکه غیرمتمرکز آن است. هیچ اقتدار مرکزی که قدرت کافی جهت مداخله در بازار بیت کوین را داشته باشد، عملا وجود ندارد. از سویی هیچ دولت یا بانک مرکزی نیز نمیتواند در مسائل مرتبط با بیت کوین و ارزش آن، مداخله کند.
اضافه بر این نباید فراموش کرد که بیت کوین هنوز یک پدیده کاملا جدید است. این پدیده، ۱۳ سال قدمت دارد و هنوز از تاریخ چندانی برخوردار نیست. همین مساله موجحب شده تا عدهای از تحلیلگران بگویند که بیت کوین در حال انجام تلاشهای گسترده برای اکتشافِ قیمت خود است. همین مساله مهمترین محرک نوسانهای قابل توجه بیت کوین است.
نوسانات قیمت بیت کوین از ۱ ژانویه ۲۰۲۱، تا ۱۹ مِی ۲۰۲۱
بسیاری از ناظران و تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که نوسانات شدید بازار رمز ارزها در روزها و ماههای آتی نیز مجددا و مکررا تکرار خواهد شد. بدون تردید در ادامه راه نیز خبرهای منفی در مورد رمزارزها منتشر خواهد شد و همین مساله چالشهایی اساسی را برای این بازار ایجاد خواهد کرد.
سقوط اخیر در بازار رمز ارزها که بسیاری از آن با نام "چهارشنبه سیاه" یاد میکنند، امری کاملا عادی در چهارچوب این بازار است. هنوز هم عدهای تاکید میکنند که بازار رمز ارزها و به طورخاص بیت کوین، بازار ریسک و خطر است و ریسک کردن در این بازار، یا با نتایج شگفت انگیز برای سرمایه گذاران همراه میشود و یا شکستهای سهمگینی را برای آنها به بار خواهد آورد. نباید فراموش کرد که بیت کوین یک پدیده جدید است، اما در همین مدت کوتاه که عرضه شده، عملکردی چشمگیر را به ثبت رسانده که از بسیاری از داراییهای مالی (حتی طلا) نیز بهتر بوده است.
تحلیلگران مالی و اقتصادی بر این باورند که بیت کوین و دیگر رمز ارزها، پدیدههای جدیدی هستند که بسیاری از شرکتهای مطرح، به آن وارد شده اند. هر چه در ادامه راه، شرکتهای بیشتری وارد بازار بیت کوین شوند، میتوان انتظار داشت که این بازار با ثبات و آرامش بیشتر همراه شود و در عین حال، این ثبات و آرامش را به نوعی به دیگر رمز ارزها نیز منتقل کند. با این همه، نباید فراموش کرد که فعالیت و کنشگری در بازر رمز ارزها و مخصوصا بیت کوین، اعصابی فولادین را میطلبد و باید در این مسیر، خود را برای هر اتفاقی آماده کرد».