bato-adv
bato-adv

روسیه مانع صادرات گاز ایران است؟

روسیه مانع صادرات گاز ایران است؟

تولید گاز ما همواره، اندکی بیش از مصرف داخلی است و با اینکه دومین ذخایر غنی گاز جهان را داریم، هیچگاه در بین صادرکنندگان عمده گاز جهان جایگاهی نداشته‌ایم. عراق و ترکیه، تنها خریداران عمده گاز ایران هستند، اما میزان صادرات گاز ما به این کشورها، هیچ سنخیتی با ذخایر غنی ما ندارد.

تاریخ انتشار: ۱۰:۴۵ - ۱۴ شهريور ۱۴۰۰

حمیدرضا شکوهی؛ این روز‌ها ترجمه مقاله‌ای از نشریه اینترنتی معتبر اویل پرایس درباره کشف میدان گازی جدید در دریای خزر مورد توجه رسانه‌های داخلی قرار گرفته که البته اشتباه در ترجمه آن، موجب اصلاح خبر توسط شرکت نفت خزر شد. چرا که بنا به اعلام مدیر برنامه‌ریزی شرکت نفت خزر، میدان گازی جدیدی کشف نشده و صرفا ساختاری به نام چالوس یافت شده که احجام اعلامی در خبر هم تخمین اولیه پیش از اکتشاف است و اصلا پس از کشف نفت در میدان سردار جنگل در سال ۱۳۹۱ و حفاری دوباره و تثبیت آن در سال ۱۳۹۳ تاکنون، هیچ گونه عملیات حفاری در ساختار‌های شناسایی شده در دریای خزر توسط ایران انجام نشده است.

البته قطعا دریای خزر و از جمله همین ساختار چالوس، منابع عظیمی از نفت و گاز دارد که باید برای بهره‌برداری از آن برنامه‌ریزی کرد. این موضوع در هفته گذشته، با انتشار خبر دیگری درباره قرارداد ۲۰ ساله ایران و روسیه همراه شد که همگان را به یاد حواشی قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین انداخت. قراردادی که یکی از مفاد آن، کنترل روسیه بر صادرات گاز ایران است!

البته متن این قرارداد هیچ جا منتشر نشده و هیچ مقام مسوولی هم جزییات منتشر شده از آن را تایید نکرده است. اگر چنین قراردادی وجود داشته باشد و یکی از مفاد آن هم کنترل روسیه بر صادرات گاز ایران باشد - ولو با هر ادبیاتی در قرارداد آمده باشد - تاسف‌آور و خدشه بر حق حاکمیت ملی ماست و در این موضوع تردیدی نیست.

اما بیایید از زاویه دیگری به موضوع کنترل روسیه بر صادرات گاز ایران نگاه کنیم. فرض کنیم خبر کنترل روسیه بر صادرات گاز ایران درست باشد. آیا مهم‌ترین مانع صادرات گاز ایران به اروپا، روسیه است؟! قطعا پاسخ منفی است.

تولید گاز ما همواره، اندکی بیش از مصرف داخلی است و با اینکه دومین ذخایر غنی گاز جهان را داریم، هیچگاه در بین صادرکنندگان عمده گاز جهان جایگاهی نداشته‌ایم. عراق و ترکیه، تنها خریداران عمده گاز ایران هستند، اما میزان صادرات گاز ما به این کشورها، هیچ سنخیتی با ذخایر غنی ما ندارد.

تحریم از یک سو موجب شده هیچگاه نتوان برنامه‌ریزی درازمدتی برای انعقاد قرارداد‌های بین‌المللی گاز انجام داد و از سوی دیگر موجب تاخیر در توسعه میادین گازی به دلیل کمبود منابع مالی و فناوری می‌شود.

تحریم اگر چه در مسیر توسعه صنعت نفت ایران موانع متعددی ایجاد کرده، اما در مورد برداشت ایران از منابع غنی نفت و گاز دریای خزر، تاثیرات جدی بیشتری داشته است چرا که عمق زیاد دریای خزر و نیاز به فناوری‌هایی برای تولید در آب‌های عمیق که در اختیار کشور ما نیست، به موازات سرمایه‌گذاری سنگین برای برداشت از این منابع، عملا امکان تولید از خزر را از ما در دوران تحریم سلب کرده و با وجود برداشته شدن گام‌هایی در جهت همکاری با کشور‌های همسایه خزر در سال‌های اخیر برای برداشت از این منابع، عملا بهره‌برداری از میادین موجود در دریای خزر در بن‌بست گرفتار شده است.

به این موضوع، باید به مصرف بالای گاز در داخل کشور نیز توجه کرد چرا که بهینه‌سازی مصرف سوخت در کشور ما همواره در حد شعار بوده و کمتر شاهد برداشته شدن گام‌های عملیاتی کلان با پشتوانه ملی و حاکمیتی در این زمینه بوده‌ایم و هر بار هم که سخن از افزایش مصرف گاز به میان آمده، انگشت اتهام به سمت مردم نشانه رفته است.

خلاصه اینکه قبل از آنکه روسیه بخواهد تصمیمی برای ممانعت از صادرات گاز ایران به اروپا بگیرد یا گام‌های عملی برای جلوگیری از حضور موثر ایران در بازار‌های جهانی گاز بردارد، خودمان به خاطر تداوم تحریم و همچنین عدم بهینه‌سازی مصرف در کشور، راه‌های حضور موثر در بازار‌های جهانی را بسته‌ایم. پس به جای دادن نشانی اشتباه روسیه، رفع تحریم را جدی‌تر بگیریم.

منبع: روزنامه اعتماد

bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین