bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۱۲۸۹۲
پایگاه خبری "بیزینس اینسایدر" گزارش می‌دهد:

تصمیم بزرگ «جو بایدن» درباره برجام

تصمیم بزرگ «جو بایدن» درباره برجام

«هیچ طرح جایگزینی برای توافق برجام وجود ندارد. آمریکا در معادله برجام، فقط و فقط گزینه ادامه دادنِ توافق مذکور را پیش روی خود دارد. از این منظر، اِعمال دیپلماسی در کنار اعطای مشوقِ کاهش تحریم‌ها علیه تهران، تنها گزینه‌های در دسترس و عملی هستند».

تاریخ انتشار: ۰۹:۳۷ - ۱۴ آبان ۱۴۰۰

فرارو- پایگاه خبری "بیزینس اینسایدر" در گزارشی، به بررسی آخرین تحولات مرتبط با معادله هسته‌ای ایران پرداخته و به طور خاص تاکید کرده که بر خلاف موضع گیری‌های چند وقت اخیر مقام‌های آمریکایی و اسرائیلی مبنی بر تهیه یک طرح جایگزین علیه ایران (در صورت شکست مذاکرات دیپلماتیک هسته ای)، یکچنین طرحی اساسا وجود ندارد و بهترین راه حل برای مواجهه با مساله هسته‌ای ایران، همان دیپلماسی و احیای برجام است.

بیزینس اینسایدر در گزارش خود می‌نویسد: «"جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا از زمان پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا، احیای توافق برجام را به مثابه اولویت اصلی دولت خود تعریف کرده است. با این حال، این توافق با توجه به روند تحولات پیرامونیِ فعلی در رابطه با آن، در آستانه فروپاشی است. هم ایران و هم آمریکا اختلافاتی جدی در روند احیای برجام دارند و تحقق این مساله را در گروِ محقق شدن درخواست‌های خود ارزیابی می‌کنند.

با این همه، اگر تهران و واشنگتن نتوانند بار دیگر حیات را به توافق برجام بازگردانند، بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بر این باورند که هیچ طرح دوم و جایگزینِ (Plan B) ممکن و شدنی نیز برای این توافق وجود ندارد و عملا چشم انداز تشدید درگیری و منازعات در خاورمیانه، بیش از پیش تقویت خواهد شد. ایرانی‌ها با سرعت قابل ملاحظه‌ای در حال پیشرفت در چهارچوب برنامه هسته‌ای خود هستند و در نقطه مقابل، کشور‌های غربیِ طرف برجام بر این باورند که فاصله ایران با نقطه گریز هسته ای، به شدت کاهش یافته است. امری که از منظر آن‌ها به مثابه یک دغدغه و نگرانی جدی ارزیابی می‌شود.

به گزارش فرارو، "باربارا سالوین" مدیر پروژه موسوم به "ابتکارِ آینده ایران" در اندیشکده شورای آتلانتیک به بیزینس اینسایدر می‌گوید که وی امید خود جهت احیای توافق برجام را از دست نداده است. وی در این زمینه، استدلال اصلی خود را معطوف به این مساله کرده که وضعیت اقتصادی ایران در شرایط کنونی به شدت آسیب‌پذیر و شکننده است و همین مساله به دولت ایران محرک‌های کافی را می‌دهد که در جهت احیای توافق برجام حرکت کند.

سالوین در ادامه می‌گوید: "مجموعه‌ای از مولفه‌ها در این رابطه نقشی کلیدی بازی می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به این مساله اشاره کرد که اساسا تا چه اندازه متحدان نزدیکِ ایران نظیر چین حاضرند تا ایران را قانع کنند که این کشور با نگاه به مزایای احیای توافق برجام، بار دیگر به این توافق بازگردد و یا اساسا تا چه میزان جو بایدن و دولت وی قادرند که ایران را مطمئن سازند که پس از احیای برجام، آمریکا همچنان به آن متعهد باقی خواهد ماند (فقط در همان دوره ریاست جمهوری خودِ جو بایدن) ".

بایدن اخیرا در موضع گیری قول داده که آمریکا صرفا در صورتی مجددا از توافق برجام فاصله خواهد گرفت که ایران به نحو صریحی بخواهد ورای مفاد برجام حرکت کند.

باربارا سالوین در ادامه می‌گوید: "هیچ طرح جایگزینی برای توافق برجام وجود ندارد. آمریکا در معادله برجام فقط و فقط گزینه ادامه دادنِ توافق مذکور را پیش روی خود دارد. از این منظر، اعمال دیپلماسی در کنار اعطای مشوقِ کاهش تحریم‌ها علیه تهران، تنها گزینه‌های در دسترس هستند. هیچگونه راهکار نظامی برای برنامه اتمی ایران نیز وجود ندارد. نباید فراموش کرد که اقدامات گذشته اسرائیلی‌ها در خرابکاری در تاسیسات اتمی ایران و یا ترور دانشمندان هسته‌ای این کشور نیز عملا موجب شده اند تا برنامه اتمی ایران با سرعتی به مراتب بیشتر، به جلو حرکت کند. ایران در شرایط کنونی از منظر هسته‌ای در نقطه‌ای پیشرفته قرار دارد که این مساله برای طرف‌های غربی نگرانی‌های جدی ایجاد کرده است. با این حال، ایران تاکنون به سمت تولید سلاح‌های اتمی حرکت نکرده، زیرا اعتقاد داشته که بدون استفاده از سلاح‌های مذکور نیز می‌تواند از تمامیت ارضی خود دفاع کند و اگر بخواهد به سمت دستیابی به سلاح‌های اتمی حرکت کند نیز، این مساله خود یک مسابقه تسلیحاتی را در خاورمیانه به راه خواهد انداخت که این موضوع به هیچ عنوان در راستای منافع ایران و همچنین صلح و ثبات خاورمیانه نیست".

"جوزف سرنسیونه" عضو ارشد اندیشکده کوئینسی نیز دوشنبه گذشته در توئیتی گفته است: "دیپلماسی، بهترین و تنهاترین راه جهت مواجهه با معادله هسته‌ای ایران است و در نوع خود می‌تواند از یک جنگ گسترده و فراگیر در خاورمیانه نیز تا حد زیادی جلوگیری کند".

با این همه، مقام‌های اسرائیلی سعی داشته اند تا این سیگنال را به تهران برسانند که اگر مذاکرات هسته‌ای با ایران شکست بخورد، آن‌ها آماده ارائه واکنش نظامی به این کشور هستند. مساله‌ای که البته اخیرا "آنتونی بلینکن" وزیر خارجه آمریکا نیز احتمال آن را بعید ندانسته است. "رندا اسلیم" عضو ارشد انیسیتو خاورمیانه به بیزینس اینسایدر می‌گوید: "اگر گفتگو‌های وین شکست بخورد، چشم انداز یک تقابل نظامی میان اسرائیل وایران تا حد زیادی افزایش می‌یابد".

در همین راستا، اخیرا آمریکا یک فروند بمب افکن B۱ خود را در منطقه خلیج فارس به پرواز درآورد و در عین حال جنگنده‌های اسرائیلی، بحرینی، مصری و عربستانی نیز در رزمایش و تمرین هوایی مشترکی در منطقه به کنش ورزی پرداختند. مساله‌ای که در بحبوحه اوج گیری تنش‌ها در مورد معادله هسته‌ای ایران، بسیاری را نگران کرده است.

آینده مبهم توافق هسته‌ای ایران

توافق هسته‌ای ایران با هدف اعمال محدودیت‌های جدی بر برنامه هسته‌ای این کشور و در عین حال اعطای برخی امتیازات اقتصادی به ایران و لغو تحریم‌ها علیه تهران منعقد شد. با این حال، سال ۲۰۱۸، دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا کشورش را از توافق برجام خارج و تنش‌های گسترده‌ای را با ایران در منطقه خاورمیانه دامن زد. دولت ترامپ همچنین تحریم‌های گسترده‌ای را بار دیگر در قالب کارزار فشار حداکثری علیه ایران وضع نمود.

ایران نیز در پاسخ به این اقدام آمریکا، اگرچه به مدت یک سال همچنان در چهارچوب تعهدات برجامی خود باقی ماند با این حال، به تدریج رویه‌های جبرانی در پیش گرفت و در نهایت سطح غنی سازی خود را از ۳.۶۷ درصد که در توافق برجام گنجانده شده بود به بیش از ۶۰ درصد افزایش داد و تا حد زیادی نیز بازرسی‌های بین المللی در تاسیسات اتمی خود را محدود کرد.

درست به دلیل همین پیشرفت‌های اتمی ایران است که دولت بایدن ادعا می‌کند که امکان دارد واشنگتن به زودی نفع و مزیتی را در احیای توافق برجام برای خود نبیند. با این همه، سطح فشار‌ها از سوی دولت بایدن علیه ایران کاهش نیافته و به زعم عده‌ای وی در حال ادامه دادن به کارزار فشار حداکثریِ دولت ترامپ علیه ایران است. در این میان، برخی ناظران و تحلیلگران حتی از دولت بایدن انتقاد کرده اند که چرا جهت ایجاد فضای مساعد در قالب مذکرات هسته‌ای با ایران، اقدام به ارائه کمک‌های انسان دوستانه و رفع برخی موانع اقتصادی مخصوصا در بحبوحه پاندمی ویروس کرونا علیه تهران نمی‌کند.

آن‌ها به طور خاص به این مساله اشاره دارند که رفاه اقتصادی مردم ایران نباید به مثابه گروگان ایالات متحده آمریکا و تنش‌های آن با ایران باشد. با این همه، اقدامات اخیر دولت بایدن در اعمال تحریم‌های جدید علیه صنعت پهپادی ایران و مواضع آن علیه تهران در جریان نشست اخیر رهبران گروه جی ۲۰ در رُم ایتالیا نشان می‌دهند که وی چندان هم در مسیر تعامل و تشن زدایی با ایران حرکت نمی‌کند ولی در نهایت او باید تصمیم بزرگی بگیرد چون تنها مذاکره از این تنش کم خواهد کرد».

برچسب ها: جو بایدن برجام
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
آمریکا در معادله برجام، فقط و فقط گزینه ادامه دادنِ توافق مذکور را پیش روی خود دارد!!!
قابل توجه خناسانی که به ظریف حمله کردند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
اگه ترامپ بود توافق میشد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
به همه ثابت شده كه آمريكا قابل اعتماد نيست. ما هم كه در ايران چيز ديگه اي براي ازدست دادن نداريم. لذا اگر دولتمردان ما بدون گرفتن امتياز واقعي و تضمين شده بخواهند امتياز بدهند، احتمالا مشابه باج دادن هاي قديم الايام خواهد بود. فقط و فقط بايد كنگره آمريكا هر توافقي را مصوب كند تا شايد اعتبار بيشتري داشته باشد. به دولتهاي آمريكا هيچ اعتمادي نيست
ناشناس
United States of America
۰۲:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
از کیسه خلیفه می بخشی؟ تا ملت لنگ نبنده و علف نخوره ول نمی کنین؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
متاسفانه در امریکا به دلیل لابی قوی اسرائیل
جمهوری خواه دموکرات در هر دوره ای که ریاست جمهوری یا مجالس سنا و کنگره را تصاحب کنند بر سر موضوع هسته ای ما یک موضع واحد دارند . ان هم این است که هیچ امتیازی به ایران ندهند البته لابی عربستان هم خیلی علیه ما موش می دواند
ناشناس
United Arab Emirates
۰۹:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
روسیه و چین قابل اعتمادند؟!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
این نشریه انگار آدم ما شده؟ این حرف ها چیست. تحریم شدیم و هیچ راهی هم نداریم
سد علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
این یارو نصف عمرشو چرته
انتشار یافته: ۱۹
حرف های دکتری
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
جو جون سر کیسه رو شل کن دادا
ناشناس
United Arab Emirates
۱۱:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
من جای بایدن باشم اول همه تحریم ها را برمیدارم بعد که به توافق برگشتم میرم سراغ مکانیزم ماشه!!
sina
Finland
۱۱:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
اگه پشت گوش خکدت رو دیدی..احیا برجام هم میبینی
دیگه اقتصاد کشور رو به آمریکا گره نمی زنیم
در صنعت هسته ای اینقدر پیشرفت میکنیم که خودتون نتونین ایران و ایرانی زو نادیده بگیرین
تبدیل به هاب انرژی و هاب پزشکی و . ‌ . ‌‌ . میشیم
بم نوترونی هم درست میکنیم
میخوام ببینیم کدوم گوساله ای جلوی ایران رو میگیره؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
البته اميدوارم روس ها تا لب چشمه نبرن تشنه برمون گردونن، آقايوني كه سنگشونو به سينه ميزني خود فروخته هاي روسن نه وطن پرستان واقعي… روس ها هم اگه از آمريكايي ها نامرد تر نباشن، مردتر نيستن!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
کره شمالی خیلی در هسته ای پیشرفت کرده ولی مردمش گرسنه و فقیر و در عرصه بین الملل هم نادیده گرفته میشود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
نفست از جای گرم در میاد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
هاب انرژی فعلا اختیار نداره منابعشو استخراج کنه.
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
روزِ هشتمِ آذر که قراره مذاکره شروع بشه با چن تا مناسبتِ تاریخی همزمانه . تقسیمِ اسرائيل به دو بخش عربی/یهودی ، حمله برادرا به سفارتِ بریتانیا تو قلهک و ترورِ مهندس شهریاری از طرفِ فک و فامیلای نتانیاهو و بِنِت . البته هشتمِ آذر فردای هفتمِ آذره . سالگردِ ترورِ مهندس فخری زاده ! ولی من امیدوارم مثلِ بازی ایران استرالیا با آمریکام دودو بشیم . اونوقت میشه گفت داریم برمیگردیم به جامِ زهرِ جهانى ...نه ببخشين ... به جامعه جهانی ... ولو با دوتا گُلِ خورده !!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
این عزیزان فقیدی که از اونها نام بردی البته دکتر و هیات علمی دانشگاه بودند، کارشان مهندسی بود ولی PhD بودند.
افشین
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
البته چیزی که هست این است که این گزینه جانشین نداشتن امریکا هیچ بهایی بابت ان نمیپردازه و ...
اما ایران و مردم ایران زیر فشارهای اقتصادی در حال خرد شدن هستند و روز به روز شرایط اقتصادی کشور بد و بدتر میشود طوری که ادامه این بی تفاوتی - گزینه نه جنگ - نه صلح / مذاکره فقط و فقط به ضرر ایران است و کم کم با خراب کردن زیرساختهای صنعتی و اجتماعی کشور را به مرز ورشکستگی میرسانه .
به نظر من مقامات مربوطه به جای دل خوش کردن به این که امریکا گزینه جایگزین ندارد به این فکر باشند که در نبود گزینه جایگزین , گزینه ایران برای خروج از بن بست سیاسی و اقتصادی که در حال نابودی ایران و ایرانی است چی است ؟ بعد یک نفس عمیق بکشند و تصمیم اساسی را که به احتمال زیاد در آینده خواهند گرفت یعنی کمی عقب نشینی و مذاکره مستقیم با امریکا سر همه مسایل مورد اختلاف را همین دیروز که نه دیر شد امروز بگیرند که تا فردا که بسیاری از خانواده ها به دلیل فقر صدمه زیادی خواهند خورد, دیر است !
عطیه محسنی حسن ابادی
United Arab Emirates
۱۳:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
مرک بر امریکای نادان
bato-adv
bato-adv
bato-adv