غذای گمنه به دلیل استفاده از بلغور، برای کاهش کلسترول و پیشگیری از بیماریهای قلبی، جلوگیری از دیابت و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.
"گمنه" یا "للک، لهلک " یکی از غذاهای محلی استان بوشهر بویژه در شهرستان گناوه است که به علت مقوی بودن و سرشاربودن از موادمغذی علاقهمندان زیادی دارد.
گمنه یا للک از بلغور ریز گندم تهیه میشود که خانوادهها به عنوان جایگزینی برای برنج، طبخ و همراه با انواع خورش از جمله قلیه ماهی و آبگوشت بیشتر در وعده نهار میل میکنند.
علاوه بر قلیه ماهی و آب گوشت، ماهی، مرغ و بادمجان سرخ کرده و تخم مرغ آب پز نیز همراه با للک در سفره غذایی مردم این منطقه صرف میشود.
این غذای محلی در ماه مبارک رمضان نیز به عنوان افطاری در سفره روزهداران قرار میگیرد.
غذای گمنه به دلیل استفاده از بلغور، برای کاهش کلسترول و پیشگیری از بیماریهای قلبی، جلوگیری از دیابت و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.
للک در بازار گناوه و به قیمت خیلی پایین به وفور یافت میشود، اما باید در زمان خرید به نوع و کیفیت آن بویژه اینکه دارای بلغور ریز دانه گندم باشد، توجه کرد.
مرحله اول: تفت دادن
برای پختن گمنه اول باید بلغور ریز گندم را خوب پاک کنید تا هیچ سنگ یا خاشاکی در آن نباشد و پس از تمیز کردن آن را روی چراغ گاز گذاشته و تفت دهید.
یک ماهیتابه را روی شعله ملایم گاز بگذارید و سپس بلغور گندم را داخل آن بریزید و مدام هم بزنید که در اصطلاح محلی بودادن میگویند.
برای تفت دادن خیلی مراقب باشید که بلغور گندم نسوزد و پس از این مرحله باید شعله گاز را خاموش کنید.
مرحله دوم: درست کردن پیاز داغ
دو عدد پیاز را پوست بکنید و به صورت خلالی درشت خرد کنید و یک قابلمه متوسط را روی شعله ملایم گاز بگذارید تا داغ شود و سپس به میزان لازم روغن داخل آن بریزید و پس از داغ شدن، با حوصله و به آرامی پیازها را سرخ کنید.
پس از سرخ شدن پیازها، به میزان لازم نمک و زردچوبه و مقداری آب به للک تفت داده شده اضافه کنید و خوب مواد را با هم مخلوط کنید.
للک در حال پختن تغییر رنگ میدهد و وقتی به قهوهای روشن و طلایی رسید آن را از روی حرارت بردارید.
در مرحله پایانی ظرف را ببندید و حرارت را کم و صبر کنید تا غذا ۱۰ تا ۱۵ دقیقهای دم بکشد البته باید مراقب باشید ته آن نسوزد.