bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۲۱۵۴۸
کارشناسان مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو

توافق با آژانس؛ آیا گره مذاکرات وین باز خواهد شد؟

توافق با آژانس؛ آیا گره مذاکرات وین باز خواهد شد؟

مجلسی کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: اگر قرار نباشد که ایران توافق را امضا کند، منطقاً نباید همکاری با آژانس را ادامه می‌داد، اما این توافق می‌تواند پیش‌درآمدی باشد برای به نتیجه رسیدن مذاکرات وین، در این رابطه اگر در یکی دو روز آینده که مذاکرات دور هفتم به پایان می‌رسد، اگر دوطرف توافق کنند که مذاکرات در دور‌های بعدی ادامه پیدا کند، می‌توان گفت، که گفتگو‌ها نتیجه ملموسی داشته، حال باید دید طرف اروپایی در پایان مذاکرات چه بیانه‌ای صادر خواهد کرد.

تاریخ انتشار: ۰۸:۴۰ - ۲۵ آذر ۱۴۰۰
فرارو- بعد از اعلام اقدام داوطلبانه ایران برای اجازه به آژانس بین المللی انرژی اتمی برای جایگزینی دوربین‌های جدید بجای دوربین‌های آسیب دیده در مجتمع تسای کرج، آژانس در بیانیه‌ای رسمی این توافق را "تحولی مهم" توصیف کرد.

به گزارش فرارو، آژانس بین المللی انرژی اتمی در بیانیه رسمی خود نوشت، نصب دوربین‌های جدید در مجتمع تسای کرج در پی توافق حاصل شده بین محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و رافائل گروسی مدیرکل آژانس انجام می‌شود.

در این بیانیه آمده است: دوربین‌هایی که قرار است در روز‌های آینده نصب شود، جایگزین دوربین‌هایی خواهد بود که پیشتر از این مرکز برداشته شده است. علاوه بر این، آژانس و ایران به همکاری در خصوص مسائل پادمانی باقیمانده با هدف حل و فصل این مسائل ادامه خواهند داد.

در این زمینه، امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران گفت: به توافق خوبی با آژانس دست پیدا کردیم که می‌تواند برخی نگرانی‌های ادعایی درخصوص برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران را بر طرف کرده و تداوم بیش از پیش همکاری‌های متقابل با آژانس را به دنبال داشته باشد.

همچنین علی باقری مذاکره‌کننده ارشد کشورمان در مذاکرات وین در جدیدترین توییت خود نوشت: «گفتگو‌های فشرده، هم در سطح کارشناسی و هم مذاکره‌کنندگان ارشد ادامه دارد. امروز با روسای هیأت‌های انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه، چین و اتحادیه اروپا تبادل نظر کردم. کارشناسان هم به کار روی متون ادامه می‌دهند. چند روز گذشته نشان داد که اگر همه جدی تعامل کنند، امکان پیشرفت وجود دارد.»

توافق با آژانس؛ آیا گره مذاکرات وین باز خواهد شد؟فریدون مجلسی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو گفت: با توجه به فعل‌و انفعالاتی که طی دو روز اخیر رخ داد، به خصوص مصاحبه رافائل گروسی مدیر کل بین‌المللی انرژی اتمی، لحظات پایانی اعلام شد که ایران با آژانس به توافق دست پیدا کرده تا دوربین‌های آژانس در سایت هسته‌ای کرج دوباره نصب شود. اینکه چنین توافقی در لحظه آخر انجام شود به اعتقاد بنده نشان می‌دهد که ایران تا دقیقه ۹۰ مقاومت می‌کرد، اما با توجه به شرایطی که به وجود آمد، دولت ایران موافقت خود با انجام بازرسی‌های آژانس را اعلام کرد، این در حالی است به نظر می‌رسد با توجه به این مسئله، ایران قصد خود را برای توافق نشان داده است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: به بیان دیگر اگر قرار نباشد که ایران توافق را امضا کند، منطقاً نباید همکاری با آژانس را ادامه می‌داد، اما این توافق می‌تواند پیش‌درآمدی باشد برای به نتیجه رسیدن مذاکرات وین، در این رابطه اگر در یکی دو روز آینده که مذاکرات دور هفتم به پایان می‌رسد، اگر دوطرف توافق کنند که مذاکرات در دور‌های بعدی ادامه پیدا کند، می‌توان گفت، که گفتگو‌ها نتیجه ملموسی داشته، حال باید دید طرف اروپایی در پایان مذاکرات چه بیانه‌ای صادر خواهد کرد.

وی اظهار داشت: نکته مهم در این رابطه این است که هفته آینده جلسه شورای حکام برگزار می‌شود و این توافق با آژانس به نظر می‌رسد بیشتر برای این بود که قطعنامه‌ای علیه ایران در آن جلسه صادر نشود، که این موضوع می‌تواند از اهمیت بسزایی برخوردار باشد، بنابراین باید منتظر ماند که تا پایان هفته اروپایی‌های در روز‌های شنبه و یکشنبه چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.

مجلسی با تاکید بر اینکه مذاکرات جای رجزخوانی نیست، خاطرنشان کرد: در مذاکرات باید دیپلمات‌ها با توجه به منافع گفتگو کنند، اما اینکه ما بخواهیم برویم آن‌جا بیانیه خوانی کنیم و یا کلاس فلسفه برگزار کنیم، این‌ها جایش در مذاکرات نیست.

این دیپلمات سابق کشورمان همچنین در مورد اینکه در چه صورتی مذاکرات می‌تواند به توافق منجر شود، گفت: با توجه به اینکه دولت روحانی ۶ دور مذاکرات انجام داد و توافقاتی نیز انجام گرفت، به نظر می‌رسد که اگر ایران نیز به این توافقات پایبند باشد، مذاکرات برجام می‌تواند پایان خوشی داشته باشد، اما اگر به مانند آنچه که در پایان دوره ششم رخ داد، تهران با توافقاتی که در آن ۶ دور حاصل شد، مخالفت کند قدر مسلم توافقی در کار نخواهد بود.

توافق با آژانس؛ آیا گره مذاکرات وین باز خواهد شد؟جعفر قنادباشی کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه در مذاکرات وین آنچه که مهم بوده، پشت صحنه گفتگو‌ها است، گفت: در این رابطه تکلیف چین و روسیه روشن است، با توجه به اینکه آن‌ها دو پای اصلی توافق هسته‌ای هستند، به دنبال آنند که اجازه ندهند غربی‌ها در برجام به موفقیت برسند و یا منافع آن‌ها تقویت شود، در این زمینه درگیری‌هایی که چین با آمریکا بر سر تایوان دارد و یا مناقشه روسیه و اتحادیه اروپا بر سر اوکراین و زمزمه‌هایی که مبنی بر حمله مسکو به شرق اوکراین وجود دارد، در این راستا است، بنابراین چین و روسیه به عنوان بلوک شرق در برجام به دنبال آن هستند که منافع ایران بیشتر از غرب در برجام محقق شود.

وی افزود: کشور‌های اروپایی علیرغم اینکه در ظاهر همه‌شان به دنبال لفاظی و تهدید ایران هستند که در این مورد نیز به نظر می‌رسد، با توجه به پرستیژی که آن‌ها برای خود قائل هستند، چنین موضوعی را دنبال می‌کنند، اما در پشت صحنه مذاکرات، انگلستان و فرانسه به دلیل مشکلات اقتصادی وآلمان نیز به نوعی دیگر به دنبال برقراری رابطه با ایران هستند، زیرا اروپا امروز با بحران روبرو شده و در حالی که هنوز فصل زمستان آغاز نشده، آن‌ها با بحران گاز و سوخت روبرو هستند.

قنادباشی خاطرنشان کرد: این در حالی است که ایران به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان نفت و گاز در جهان می‌تواند در این زمینه انرژی اروپا را تامین کند، بنابراین آن‌ها تاکنون هزینه تحریم‌های ایران را بسیار پرداخته‌اند، و دیگر از این وضع خسته شده اند، به‌طوریکه اروپا به دنبال این هستند که با ایران به توافق برسند تا بتوانند از منافع اقتصادی توافق با ایران استفاده کنند.

قنادباشی با اشاره به اینکه آشفتگی سران رژیم صهیونیستی در قبال مذاکرات وین خود یک نشانه‌ای است که از اهمیت بسزایی برخوردار است، گفت: با توجه به اینکه آن‌ها در به سرانجام رساندن معامله قرن ناکام ماندند و در این زمینه هزینه بسیار زیادی را پرداخت کردند و الان نیز آشفتگی بسیار زیادی دارند به دلیل اینکه ایران توانسته حقانیت خود را در مذاکرات ثابت کند، سفر‌های اخیری که مقامات این رژیم به کشور‌های مختلف داشتند، نشان‌دهنده عصبانیت آن‌ها از موفقیت ایران در مذاکرات دارد، از سوی دیگر آن‌ها به آمریکا فشار می‌آورند که تحریم‌ها را رفع نکرده بلکه آن را تشدید کنند.

وی اظهار داشت: این در حالی است که آمریکا به رژیم صهیونیستی اعلام کرد دیگر نمی‌تواند هزینه‌های این رژیم را پرداخت کند؛ در همین رابطه رژیم صهیونیستی به عنوان دلال، بانی قرارداد نظامی بین عربستان سعودی و آمریکا شد تا از این نظر با فروش سلاح آمریکا به عربستان بتواند قدری برای آمریکا درآمدزایی کند تا همچنان حمایت این کشور را داشته باشد.

این‌کارشناس مسائل بین‌الملل اضافه کرد: در حالی که آن‌ها فکر می‌کردند، ایران زیر فشار تحریم حداکثری دوام نخواهد آورد، اما مقاومتی مردم از خود نشان دادند، به خوبی به آن‌ها نشان داد که تحریم‌ها بی‌اثر بوده و برای همین در حال حاضر فرانسه به عنوان کشوری که بیشترین منابع خصوصی از رابطه با ایران را می‌برد، به دنبال این است که با ایران رابطه برقرارکند. زیرا در دوره برجام این کشور در ایران منافع اقتصادی زیادی کسب کرد.

قنادباشی با اشاره به اینکه در حال حاضر مذاکرات به نفع ایران است، زیرا توانسته حقانیت خود را به اثبات رسانده است، گفت: شاید توافقی روی کاغذ نیاید به این معنا که ممکن است دو طرف بر سر واژه‌ای توافق نکنند، اما نتایج مربوط به مذاکرات در اقتصاد ایران کاملا هویدا شده، آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران که خبر‌های آن در چند روز اخیر در رسانه‌ها مطرح شده، از سویی اقدام انگلیس نیز برای پرداخت غرامت ۴۰۰ میلیون پوندی در قبال پرونده خرید تانک‌های چیفتن در زمان رژیم گذشته، نیز بسیار مهم بوده و به خوبی نشان می‌دهد که نتیجه مذاکرات برای ایران از لحاظ اقتصادی ملموس بوده است.
bato-adv
bato-adv
bato-adv