bato-adv
bato-adv

نوبت خودروهای میلیاردی

نوبت خودروهای میلیاردی

به نظر می‌رسد که سیاستگذار کالاهای بالای یک‌میلیارد تومان را مشمول مالیات دانسته که این رقم حدود ۵۵۰‌هزار خودرو است. اگر کل خودروهای کشور را ۲۵‌میلیون دستگاه بدانیم، این رقم حدود ۲‌درصد از کل خودروهای کشور را شامل می‌شود. به بیان دیگر، کمتر از نیم دهک خودروهای موجود مشمول این نوع مالیات می‌شوند و به نظر می‌رسد که این نوع دسته‌بندی با منطق آماری خودروهای موجود کشور متناسب باشد.

تاریخ انتشار: ۰۰:۱۴ - ۲۰ دی ۱۴۰۰

روز گذشته داود منظور، رئیس سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که مالکان خودروهای بالای یک‌میلیارد تومان، به زودی پیامک مالیاتی دریافت می‌کنند. با توجه به هدف‌گذاری صورت‌گرفته برای بهره‌گیری از درآمدهای غیرتورمی، دولت بر اخذ مالیات به‌منظور تامین درآمدهای خود تمرکز کرده و اخذ مالیات از خودروهای لوکس، یکی از راه‌هایی است که سیاستگذار در دستور کار قرار داده است. اما عملی‌شدن این سیاست، باعث به‌وجود آمدن برخی از سوالات در ذهن مخاطبان شده است. چه خودروهایی لوکس است و آیا اصلا باید از خودروهای لوکس مالیات گرفت؟ آیا اخذ مالیات از یک دارایی برای تامین منابع بودجه دولت، روش درستی است؟‌ باتوجه به اینکه دولت خود مسوول اصلی ایجاد تورم و افزایش قیمت خودروها به بالای یک میلیارد تومان بوده است، آیا این خودروها باید مشمول سیاست مالیاتی شوند؟ و درنهایت اینکه آیا سیاست اخذ مالیات باید محدود به «کالای خودرو» باقی بماند؟

به گزارش دنیای اقتصاد، روز گذشته، یک خبر از سوی سازمان امور مالیاتی مطرح شد که مالکان خودروهای بالای یک‌میلیارد تومانی باید منتظر «پیامک» باشند، تا مطابق محاسبات این سازمان مالیات خودروی خود را پرداخت کنند. بر اساس اظهارنظر رئیس سازمان امور مالیاتی، حدود ۵۵۰‌هزار خودرو مشمول مالیات هستند که جمع مالیات حساب شده از این خودروها به رقم ۵‌هزار و ۶۰۰‌میلیارد تومان می‌رسد. به گفته داود منظور، در صورت عدم‌پرداخت، در زمان نقل و انتقال خودرو باید مفاصا حساب مالیاتی نیز پرداخت شود. درخصوص این سیاست، چند پرسش نزد مخاطبان ایجاد می‌شود که چرا این سیاست باید اجرایی شود. «دنیای‌اقتصاد» در یک گزارش به این سوالات پاسخ داده است.

چه خودرویی لوکس است و آیا از خودروی لوکس باید مالیات گرفت؟

به نظر می‌رسد که سیاستگذار کالاهای بالای یک‌میلیارد تومان را مشمول مالیات دانسته که این رقم حدود ۵۵۰‌هزار خودرو است. اگر کل خودروهای کشور را ۲۵‌میلیون دستگاه بدانیم، این رقم حدود ۲‌درصد از کل خودروهای کشور را شامل می‌شود. به بیان دیگر، کمتر از نیم دهک خودروهای موجود مشمول این نوع مالیات می‌شوند و به نظر می‌رسد که این نوع دسته‌بندی با منطق آماری خودروهای موجود کشور متناسب باشد. حتی برخی معتقدند که دامنه این خودروها می‌تواند بیشتر از ۲‌درصد نیز باشد. اما اینکه چرا این خودروها مشمول مالیات می‌شوند، باید عنوان شود به دلیل اینکه این گروه‌های درآمدی بیشتر از کالاهای عمومی استفاده می‌کنند. به عنوان مثال دولت هزینه‌هایی برای ایجاد زیرساخت‌ها، اتوبان‌ها، امنیت و سایر موارد دارد. میزان استفاده افراد با درآمد بالا از کالاهای عمومی بیشتر است. به نوعی دولت، امکاناتی را فراهم می‌کند که گروه‌های دارا بیشتر از این امکانات بهره‌مند می‌شوند و در نتیجه، باید هزینه استفاده از آن را نیز بپردازند. البته این موضوع تنها به خودرو محدود نمی‌شود و در سایر کالاها نیز سهم استفاده دهک‌های بالای درآمدی بیشتر است. در تمام کشورها نیز اخذ مالیات متناسب با دارایی و درآمد هر فرد مطرح می‌شود، زیرا بهره‌مندی آن فرد از کالای عمومی دولت بیشتر بوده است.

آیا اخذ مالیات از یک دارایی شخصی برای تامین دارایی دولت، روش درستی است؟‌‌‌

اصولا دولت در قالب بودجه، هزینه‌هایی دارد و از سوی دیگر، برای این هزینه‌ها باید درآمدی کسب کند. اینکه آیا هزینه‌های دولت کم یا زیاد است، یا اینکه این هزینه‌ها بهینه مصرف می‌شود، این بحث دیگری است که اتفاقا مورد نقد جدی کارشناسان نیز هست و سیاستگذار باید در جهت بهینه‌سازی هزینه‌ها حرکت کند. اما در سمت درآمدها، تمام دولت‌ها چند نوع درآمد دارند. برخی از درآمدها نظیر اخذ مالیات، فروش اوراق بوده که اثرات تورمی ندارد. برخی دیگر از درآمدها نظیر استقراض از بانک مرکزی یا فروش درآمدهای نفتی اثرگذاری تورمی دارد. بنابراین دولت‌ها به فکر تنظیم درآمدهای جاری خود با مالیات و اوراق هستند. از سوی دیگر، درآمدهای نفتی نیز یا صرف هزینه زیرساخت‌ها می‌شود یا در صندوق ثروت ذخیره خواهد شد. بنابراین سیاست اخذ مالیات در تمام دولت‌ها یک اولویت محسوب می‌شود. مالیات‌‌‌ها را بر این اساس به سه دسته تقسیم می‌کنند. اولین نوع، مالیات بر درآمدهای آحاد اقتصادی است شامل مالیات بر درآمدهای شخصی افراد و درآمد شرکت‌ها، مالیات بر عایدی سرمایه و در آخر مالیات بر دستمزد. دومین نوع مالیات، مالیات بر هر آن چیزی است که افراد مالک آن هستند شامل مالیات بر مجموع دارایی‌ها، اموال عینی و ارث و همچنین مالیات بر ثروت. سومین نوع مالیات، مالیات بر هر آن چیزی است که شما خریداری می‌کنید شامل مالیات ارزش افزوده و مالیات بر تراکنش‌‌‌ها. مالیات بر خودروهای گران‌قیمت را می‌توان از جمله مالیات بر دارایی‌‌‌های عینی به حساب آورد. البته در حال حاضر در کشورهای توسعه‌یافته، عموما مالیات بر دارایی‌‌‌ها بر دارایی‌‌‌های غیرمتحرک شامل بناها و زمین وضع می‌شوند. این نوع از مالیات، بخش بزرگی از درآمدهای محلی و ایالتی را در ایالات متحده و اروپا تشکیل می‌دهند. در ایالات متحده ۳۰‌درصد از درآمدهای مالیاتی دولت‌های ایالتی و محلی از طریق این نوع از مالیات تامین می‌شود. در مقابل مالیات بر اموال عینی( TPP) شامل مالیات بر تمام دارایی‌‌‌هایی است که قابل حمل یا لمس باشند مثل ماشین‌‌‌آلات و اسباب و اثاثیه، سهم کمتری از درآمدهای مالیاتی دارند. البته این رقم در سال‌های قبل بیشتر بوده، ولی به علت ثبات قیمت‌ها در کشورهای توسعه‌یافته و کاهش تمایل سفته‌بازی در دارایی‌ها این رقم در برخی کشورها کاهش یافته، اما هنوز اخذ مالیات از دارایی‌ها در برخی اقتصادها یک رویکرد معمول است.

افزایش قیمت خودروها و رسیدن آن به بالای یک‌میلیارد تومان، معلول افزایش تورم بوده است، حال باید از کالایی که سیاستگذار عامل افزایش قیمت آن بوده، مالیات گرفت؟

این موضوع که در سال‌های قبل این خودروهای ‌میلیاردی، قیمتی به اندازه یک‌سوم یا یک‌چهارم داشتند و به دلیل تورم بالا رفتند، موضوع صحیحی است. اما بحث اصلی این است که در آن زمان نیز قیمت این خودروها نسبت به سایر خودروها بالاتر بوده است. اتفاقا این خودروها در آن زمان نیز مشمول اخذ مالیات بودند، اما در آن زمان سیاستگذار تمایلی به استفاده از این نوع درآمد نداشت. بنابراین اگرچه وجود تورم باعث رشد قیمتی این کالاها شده، اما به شکل نسبی این خودروها همیشه از خودروهای معمولی و پرتیراژ قیمت بالاتری داشته‌اند. البته کف یک‌میلیارد تومان می‌تواند در سال‌های آینده تعدیل شود و متناسب با تورم افزایش یابد.

نکته دیگر اینکه اخذ مالیات از این نوع خودروها، باعث عرضه بیشتر آن می‌شود که باعث قیمت‌شکنی آن در بازار خواهد شد. از سوی دیگر، دولت نیز با تامین مالی از منابع غیرتورمی، باعث ایجاد موج‌های تورمی در آینده نخواهد شد. عموما رفتار خرید در این خودروها به جای اینکه مصرفی باشد، عمدتا بر مبنای سرمایه‌گذاری بوده است. این در حالی است که اخذ مالیات باعث خواهد شد از سطح انگیزه‌های سفته‌بازی و حبس این کالاها جلوگیری کند. افرادی که تنها به دنبال سرمایه‌گذاری هستند این کالا یا خودرو را به سایر سرمایه‌گذاری‌ها تبدیل خواهند کرد. همچنین باید توجه کرد افرادی که مجموع خودروهای آنها به بالای این سطح می‌رسد نیز باید مشمول این نوع مالیات شوند، زیرا این امکان وجود دارد که افرادی خودروهای‌ میلیاردی خود را به چند خودرو تبدیل کنند.

آیا این سیاست باید معطوف به خودرو باشد؟

به نظر می‌رسد که عمده منابع و سرمایه‌ها در اقتصاد در املاک محبوس شده‌اند، این در حالی است که مالیات مناسب برای حبس‌زدایی در بخش املاک وجود ندارد. اجرای یک مالیات مناسب در بخش املاک اثر بیشتری نسبت به خودرو یا سایر دارایی‌ها خواهد داشت. این سیاست مناسب هم باعث عرضه بیشتر املاک خواهد شد و هم منابع لازم برای خروج املاک از حبس را فراهم خواهد کرد.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
اونیکه باعث کاهش ارزش پول شده باید چکارش کرد یک نفر هم این افزایش کذایی را دوست ندارد نه فقیر ونه غنی پس حالا که می خواهید علنا از جیب مردم بردارید خواهشا عذر بدتر از گناه نیاورید .پول زور وسونید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
من که یه ماشین اقتصادی کره ایی چند سال پیش خریدم اونم به قیمت چند برابر قیمت جهانی الان شده لوکسسس . به خاطر اقتصاد مریض کشور شده بالای یه میلیارد چرا باید مالیات خودرو بدم. کم پول میکنین از مردم..
قابله توجه اون قشری از مردم که خوشحالن از ماشین های لوکسسسسس می خوان مالیات بگیرن الان قیمت پراید شده قیمت ماشین 4 سال پیش من..نوبت شما هم میرسه.نگران نباشید الان میگن خودروهای میلیاردی..چند وقت دیگه میگن همه خودروها باید مالیات بدن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
امیدوارم مالیات بر املاک خالی و تشخیص املاک خالی اجرایی شود شاید کمی از سفته بازی در این بخش کاسته شود که ایجاد کننده ان بانکها و بخش دارای رانت بوده اند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
دستتونو از جیب ملت در بیارین..
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
با این حساب دولت از خداشه که تورم هر روز بالاتر بره و با این روش جیب ملت رو به عناوین مختلف خالی کنه.
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
عجب نظام مدیریتی آشغالی داریم ما!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
من خودروی میلیاردی ندارم و قیمت ماشینم به زور ممکنه بشه 160 یا 170 میلیون تومان .
اما به نظرم این قانون درستی نیست و دلیل نداره از یک کالای مصرفی از کسی مالیات بگیریم .
بله اگر کسی دلالی خودرو کرد و سود عایدش شد باید از ان درامد مالیات گرفت و خوب هم گرفت .
اما کسی که از راه حلال کسب روزی کرده است و خودرویی گران و استاندارد خریده و توان مالی خوبی هم دارد .
به صرف اینکه پولدار است باید از او پول بگیریم !!!!
حتی اگر این مبلغ برای او ناچیز باشد .
این کار درستی نیست و مانند همان مالیات بر ارزش افزوده بر روی ساندویچ و فلافل و جوجه کباب و .... و یا اخذ عوارض خروج از کشور یک هزینه بی دلیل و دریافت بی دلیل از مردم ایران است .
که مهمترین نتیجه آن اینست که ایران را بیش از پیش یک مکان نا مناسب برای زندگی و سکونت میکند که در هر زمان باید بی جهت به دولت پول بدهی ...صرفا به این دلیل که زحمت کشیده ای و کار کردی و پولدار شده ای .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
استدلال های سستی که در این مقاله آمده است، بر فرض های نادرستی بنا شده است...اگر می خواهید مالیات بر خودروهای لوکس را توجیه کنید، حداقل بدهید کسی برایتان مقاله بنویسد که نقض غرض نشود!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۰۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
دنیا رو به خودشان می خندانند و دشمن برای خودشان درست می کنند ....من جز یک ال نود ماشین دیگری ندارم اما از منطق این مالیات سر در نمی اورم ...این کسانی که این ماشین ها را دارند ایا تا از در امدشان مالیات داده اند؟؟؟ انجا با پرداخت رشوه و رانت فرار مالیاتی دارند و اینجا برای اغنای افراد جامعه و ظاهر سازی چند میلیون تومن مالیات می پردازند !!!!
این ماشین ها را چه کسی سوار می شود ؟؟؟ من و شما که کارمند و کارگر هستیم ..‌؟؟؟!!!! خیر افرادی که با رانت و رشوه و .....در امد دارند و کسی نیستند جز افرادی چسبیده و در ارتباط با طبقه حاکم ....
بهتر است اقایان دست از این قوانین مضحک بردارند و مردم را کمتر به خودشان بخندانند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
دولت برای تأمین کسری بودجه به راههایی مثل جیب بری از ملت روی آورده! مگه یه خودرویی که 4 برابر قیمت جهانی به مشتری تحویل میشه و مردم کشور هم سیاستگذار اقتصادی و سیاسی نیستند تا نقشی بر افزایش یا کاهش تورم تحمیل شده ذدر قبال اتخاذ سیاست های غلط داشته باشند، چقدر باید تاوان و مالیات و ... دهند؟
ناشناس
Japan
۰۷:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
واردات خودرو چی شد ایا مسوولان خبر از خواست مردم‌ندارن؟؟ چرا کسی جرات پرسیدن نداره خسته شدیم از دست اینا
ناشناس
United States of America
۰۸:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
ماله کشی به سبک دنیای اقتصاد... خیلی قانع شدیم.... فردا روز که پراید بشه یک میلیارد همه ماشین ها باید مالیات بدهند.
هما
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
پراید را هم یک میلیارد کنید تا بشود مالیات این تابوت منحصر به فرد را از حلقوم متمولین بی درد جامعه که در اسنپ و تپسی و...حال میکنند گرفت.زنده باد دولت عدالت محور تدبیر و امید و کرامت و کار
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
- از حقوق مالیات می گیرید.
- با باقیمانده حقوق هرچی می خریم، مالیات بر ارزش افزوده می گیرید.
- البته برای هر کالایی از مرحله مواد اولیه تا اینکه محصول کامل بشه درچند مرحله مالیات بر ارزش افزوده می گیرید و عملا به قیمت کالا اضافه میشه و از جیب مردم میره.
- بعد دارایی های مردم را که با بدبختی و پس از پرداخت مالیات جمع و جور کردن، دچار تورم کرده و بعد باز هم ازش مالیات می گیرین.
- در نهایت بعد از اینکه مردیم، از ورثه هم مالیات بر ارث می گیرید
هیچ خدماتی هم که ارائه نمی دین. بیمه خوبی داریم ؟ خدمات درمانی خوبی داریم ؟ آموزش رایگان داریم؟ خدمات شهری مناسبی داریم؟ یا ......
واقعا فرق شما با داروغه کارتون رابین هود چیه ؟
ناشناس
United Arab Emirates
۱۶:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
اون مجری دستورات بود و در باطن کمی شرف داشت ولی در مسیولین کشور ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
دزدي از ملت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
آفرین همین درسته، تازه باید به اینا بنزین رو هم 20 تومن بدید تا عدالت رعایت بشه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
این شروع اش هست .هدف گرفتن حتی پایین تر از پراید هم هست. مثل همیشه اول با جملات خوشحال کنند برای اکثریت جامعه بعد هم اجرای نقشه اصلی و گرفتن از همه جامعه .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۰
خدایا ظلم ظلم ظلم ظلم ظلم ظلم چقدر آخه ظلم

این آخه عدالته دولت خودش چقدر مالیات میده برای مردم شفافی سازی کنید دیگه چرا باید خودروهای بالای یک میلیاردی مشمول مالیات باشند چرا بالای ۱۰ میلیاردی رو نمیگین تف به این هم ظلم و بی عدالتی
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین