bato-adv
کد خبر: ۵۷۶۹۷۴

عماد افروغ: نظام باید عذرخواهی می‌کرد/ نیروهای امنیتی مدارا کنند

عماد افروغ: نظام باید عذرخواهی می‌کرد/ نیروهای امنیتی مدارا کنند
رئیس اسبق کمیسیون فرهنگی مجلس اظهار داشت: طبق پیگیری‌هایی که من کردم، گشت ارشاد با وضع کنونی آن، هیچ توجیه قانونی ندارد. مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچ اشاره‌ای به این نوع گشت ارشاد نکرده و حتی مصوبه ۴۲۷ شورای فرهنگ عمومی که در این زمینه مورد اشاره قرار می‌گیرد، مورد تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار نگرفته است. این نحوه برخورد هیچ سنخیتی با امر به معروف و نهی از منکر ندارد، مواجهه باید خیلی مودبانه و دور از توهین باشد.
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۰ - ۰۴ مهر ۱۴۰۱

دکتر «عماد افروغ» جامعه‌شناس، ضمن تحلیل ریشه‌های ناآرامی‌های اخیر در کشور، مسئولان کشور را به تجدید نظر در برخی روش‌ها و قوانین توصیه و تاکید کرد: به هیچ وجه تجدید نظر در برخی روش‌ها باعث خدشه به نظام نمی‌شود و اتفاقا این رشد یک نظام را نشان می‌دهد.

جرقه‌ای بر خشم‌های فروخفته

به گزارش ایرنا؛ این جامعه‌شناس در تبیین علت بروز ناآرامی‌ها در پی جان باختن مهسا امینی گفت: جامعه ما آبستن انواع ناآرامی، به دلیل انواع مشکلات از تورم و بیکاری تا عدم توزیع عادلانه و برابر مواهب سیاسی اقتصادی و فرهنگی است؛ بنابراین فوت خانم مهسا امینی تنها یک جرقه بود برای این که خشم‌های فروخفته یک بار دیگر خود را نشان دهد.

وی افزود: ما در سال‌های گذشته نظیر ۹۶ و ۹۸ موارد زیادی داشته‌ایم که این خشم‌های فروخفته، خود را نشان دادند. در این مورد هم تاسف اینجاست که تذکرات داده شد و نقد‌های زیادی به شیوه برخورد گشت ارشاد مطرح شد و بسیاری از جمله خود من چندین بار در این باره هشدار دادیم، اما متاسفانه گوش شنوایی نبود.

رئیس اسبق کمیسیون فرهنگی مجلس اظهار داشت: طبق پیگیری‌هایی که من کردم، گشت ارشاد با وضع کنونی آن، هیچ توجیه قانونی ندارد. مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچ اشاره‌ای به این نوع گشت ارشاد نکرده و حتی مصوبه ۴۲۷ شورای فرهنگ عمومی که در این زمینه مورد اشاره قرار می‌گیرد، مورد تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار نگرفته است. این نحوه برخورد هیچ سنخیتی با امر به معروف و نهی از منکر ندارد، مواجهه باید خیلی مودبانه و دور از توهین باشد.

به گفته او، اگر کسی با منطق جامعه شناسی و منطق شورش‌ها و خشم‌های شهری آشنا باشد، می‌داند در تمام دنیا وقتی چنین اتفاقی می‌افتد، جامعه دچار فوران خشم اجتماعی می‌شود. در کشور‌های دیگر نظیر آمریکا هم چنین اتفاقاتی سبب شورش اجتماعی می‌شود و تلفات می‌دهد.

افروغ با بیان این که سال‌هاست بسیاری هشدار می‌دهند انعطاف و توجه به فعل و انفعالات واقعی جامعه وجود ندارد، افزود: گاه به نظر می‌رسد قوه‌ای که متوجه شرایط زمان و مکان باشد و با فهم ارزش‌ها بتواند روش‌ها را تغییر دهد و متوجه شرایط جامعه شود، نیست. من سال‌هاست این موارد را گفته ام، اما متاسفانه هیچ اتفاقی نمی‌افتد.

این استاد دانشگاه در خصوص مطالبه مردم در این ناآرامی‌ها اظهار کرد: شاید خواسته آشکار معترضان در این مقطع، مساله حجاب و انعطاف بیشتر نظام در این موضوع باشد، اما مطالبه مردم صرفا این نیست. در جامعه ما فقر و نابرابری، بیکاری و انواع تبعیض غوغا می‌کند. جامعه انباشته از برخی مشکلات است و دنبال بهانه می‌گردد، حتی به نظر من تشییع پرشمار مرحوم پاشایی هم سیاسی بود، نه فرهنگی. افراد احساس کردند اعتراض سیاسی آشکار ممکن است عواقب داشته باشد.

جامعه ما عقبه تاریخی حتی قبل از اسلام درباره حجاب دارد

وی ادامه داد: الان هم مساله صرفا حجاب نیست. مگر می‌شود در جامعه‌ای که یک عقبه ریشه دار شرعی و عقبه تاریخی حتی قبل از اسلام درباره حجاب دارد، به این شیوه روسری را در آتش بیندازند؟! این یک حرکت واکنشی است. آن جوان دنبال فرصتی بوده تا اعتراض کند و حالا با فوت مهسا امینی فرصت یافته است. تنها یکی از موارد، اعتراض به گشت ارشاد است که به نظر من به حق است. چیزی راه انداخته‌ایم که هیچ توجیه انسانی، اخلاقی، عقلی و حتی قانونی ندارد. روش آن هم می‌تواند اصلاح شود. خب به جای این که افراد را سوار ون کنید و به جایی ببرید، همان جا تذکر بدهید یا در همان ماشین آموزش دهید تا بروند. این شیوه‌ها که مردی زن نامحرم را در ماشین بیندازد، غیر انسانی و غیرشرعی است.

این جامعه شناس گفت:‌ ای کاش نظام بموقع درباره این حادثه واکنش نشان می‌داد و عذرخواهی می‌کرد. من به محض فوت خانم امینی مصاحبه‌ای کردم و گفتم نظام عذرخواهی کند، اما کسی عذرخواهی نکرد. احاله دادند به کمیته‌هایی که تحقیق شود و معلوم نیست کی نتیجه می‌دهد. بالاخره این حادثه قطع نظر از این که آن خانم سابقه بیماری داشته باشد، در گشت ارشاد انجام شده و حتی اگر او را نزده باشند، فشار روحی رخ داده و منجر به سکته شده است. این موارد در دنیا جا افتاده که هر کس اعمال قدرت می‌کند، مسئولیت دارد. برخی منطق جامعه شناسی و مسائل علوم انسانی را درک نمی‌کنند و خیلی بسته عمل می‌کنند، این همه عالمان انسانی ما حرف می‌زنند، به چه نتیجه‌ای می‌انجامد؟

افروغ در پاسخ به این سوال که «چرا این اعتراض در بسیاری موارد به درگیری و اغتشاش کشیده شد؟» گفت: رابطه متقابلی بین شیوه حکمرانی و نحوه اعتراض هست. از آن شیوه حکمرانی، این نحوه اعتراض هم در می‌آید. ممکن است بگوییم چرا به جای اعتراض مسالمت آمیز، آتش می‌زنند، چرا خواسته‌ها را آرام‌تر مطرح نمی‌کنند؟ مگر شما به خواسته‌های آرام آن‌ها جواب داده‌اید که چنین انتظاری دارید؟

چقدر شیوه اعتراض مدنی را در مدارس آموزش داده‌ایم؟

وی با طرح این سوال که «چقدر شیوه اعتراض مدنی را در مدارس آموزش داده‌ایم؟» افزود: اصلا این‌ها را یک شهروند با حقوق شناخته شده در قانون اساسی بار آورده‌ایم؟ ارزش‌های گذشته را به صورت طبیعی به نسل جوان منتقل نکرده‌ایم. اگر می‌خواهیم اعتراض مسالمت آمیز باشد، باید شیوه حکمرانی را عوض کرد، نه این که قواعد آن عوض شود، روش‌های تنگ نظرانه باید اصلاح شود. روشن است که ممکن است ناآرامی از سوی بیگانگان هم تحریک شود. اما نباید کاری کرد که زمینه تحریک افزایش یابد. اگر شهروندی هویت ایرانی و ملی خود را بشناسد، گوشش بدهکار تحریکات بیگانه نیست.

هشدار: شورش کور می‌تواند به جنگ‌های فرقه‌ای بپیوندد

این جامعه شناس در تبیین طیف سنی، اجتماعی، طبقاتی شرکت‌کنندگان در این ناآرامی‌ها گفت: باید بعد از آرام شدن فضا، پیمایش و مطالعه میدانی درباره سن و جنس و طبقه و محله معترضان انجام شود تا دقیق معلوم شود، اما فعلا می‌توان گفت قاطبه معترضان نوجوان و جوان هستند و احساس می‌کنم نوعی انقطاع نسلی هم برای آن‌ها اتفاق افتاده است و ارتباط و اتصال کافی با نسل گذشته ندارند. دلیل آن هم نحوه تربیت و آموزش و پرورش ماست که سبب شده این نسل احساس رهاشدگی کنند. من نگران این هستم که اگر این شورش‌ها رهبری نداشته باشد، تبعات بدی دارد. اگر رهبری داشت، بیانیه‌ای می‌داد و درخواست‌ها و ایدئولوژی آن مشخص بود. اما این یک شورش کور و بدون رهبر است و این خطر را دارد که می‌تواند به جنگ‌های فرقه‌ای درونی بپیوندد. حتی اگر بتوان این‌ها را آرام کرد، شاید در مسایل دیگر سر باز کند.

وی درباره پیامد‌های حرکت‌های خیابانی گفت: در تمام دنیا وقتی اتفاق ناگواری (اعم از قابل پیش بینی یا ناگهانی) رخ می‌دهد، اولین واکنش مردم، واکنش خیابانی است و این ربطی به ایران هم ندارد و مردم خشم خود را در تظاهرات خیابانی نشان می‌دهند. این مردم باید آن قدر آموزش دیده باشند و تربیت مدنی شده باشند که تخریب اموال عمومی نکنند. تنها شعار بدهند. پلیس هم باید آموزش لازم را درباره شیوه برخورد با این‌ها دیده باشد و بداند برخی رفتار‌های غیرعادی، در این شرایط طبیعی است. رفتار‌ها در شورش اجتماعی با حالت عادی متفاوت است. ممکن است کسی در آشوب خیابانی شرکت کند، اما نفهمد چرا شرکت کرده، به خاطر این که این رفتار ناشی از شور و عاطفه است، نه معرفت. این باید درک شود و ما نیازمند پلیس ویژه آموزش دیده برای این شرایط هستیم.

رفتار معترضان هیجانی است و مدارا سبب تعدیل می‌شود

این جامعه شناس افزود: البته وقتی کسی شیشه بشکند و ساختمان خراب کند، قوه قهریه نظام هم می‌خواهد آن را کنترل کند و این طبیعی است، اما باید به عقب برگشت و مساله را دید و حتی در این شرایط حاد هم پیشنهاد من این است که نیرو‌های امنیتی سعی کنند بیشتر مدارا کنند. زیرا رفتار معترضان هیجانی است و مدارا سبب تعدیل آن می‌شود. کتابی را درباره شورش‌های خیابانی در آمریکا می‌خواندم که طبق آن، هر جا پلیس تندتر برخورد کرده، شورش‌ها تندتر شده است. همین ضابطان گشت ارشاد هم باید آموزش ببینند. پلیس به جای برخورد فرهنگی، برای برخورد‌های قهری آموزش دیده است.

افروغ در ارزیابی عملکرد مسئولان کشور در قبال مسائل اخیر، گفت: نظام باید برخورد به موقع و دست کم عذرخواهی می‌کرد، اما همه چیز را موکول به پاسخ فلان کمیته و کمیسیون و دستور مقامات کردند. این می‌شود نوشدارو بعد از مرگ سهراب. باید می‌فهمیدید قطع نظر از هر پاسخی که از کمیته‌ها بیرون بیاید، شما مقصرید. چون اگر به این خانم ایست نمی‌دادند و او را سوار ون نمی‌کردند، این اتفاق رخ نمی‌داد. حداقل قضیه این است که همان ایست دادن سبب شوک روحی و روانی شده است. مسوول این شوک روحی کیست؟ بابت همین عذرخواهی می‌کردید. اما مساله به این روشنی را نمی‌دانند، چون آسیب شناسی، جامعه شناسی و روانشناسی اجتماعی را نمی‌دانند.

حتی اگر سابقه جراحی داشته، چرا در شرایط دیگر این اتفاق نیفتاده است؟ در فیلم پخش شده هم معلوم است برخورد فرد تذکردهنده خوب نیست. مسئولیت این حادثه براساس رابطه قدرت- مسئولیت برعهده حاکمیت است و اگر به موقع عذرخواهی می‌کرد، این اتفاق نمی‌افتاد. اما چه باید کرد؟ در کوتاه مدت باید حتما درباره گشت ارشاد تجدید نظر شود و نگران این هم نباشند که این کار لطمه به عزت و اقتدار حکومت می‌زند.

توصیه بعدی این استاد دانشگاه، پرداختن به مسایل اشتغال، بیکاری، شکاف طبقاتی بود تا آشفتگی و سردرگمی جوانان درباره آینده باید حل عملی شود. به گفته او، باید نخبگانی عاری از دسته بندی‌های سیاسی راست و چپ راه حل بدهند و به راه حل‌ها عمل کنند، نه این که تنها نمایشی اجرا کنند و کار خود را اصلاح نکنند.

باید اعتماد مردم به حاکمیت بازسازی شود

وی تاکید کرد: حتما باید اعتماد مردم به حاکمیت بازسازی شود و این وقتی می‌شود که صاحبان قدرت اعتبار قدرت داشته باشند، یعنی پاسخگوی نیاز‌های واقعی مردم باشند و از فریب و دروغ هم اجتناب کنند. این‌ها راه حل‌های اصولی است که اتفاقا انطباق با انقلاب اسلامی هم دارد. اما رفتار‌ها و سیاست‌هایی در جمهوری اسلامی می‌بینیم که هیچ ربطی به انقلاب اسلامی ندارد.

افروغ در پاسخ به سوال دیگری با تاکید بر این که «تجدید نظر در برخی روش‌ها به هیچ وجه سبب خدشه به نظام نمی‌شود»، توضیح داد: اخلاق کشف و قانون وضع می‌شود، قانون براساس شرایط و منافع وضع می‌شود. باید بررسی کرد که شرایط مثل گذشته است و منافع یک قانون همچنان پابرجاست؟ جای تردید دارد. چرا امام (ره) از نقش زمان و مکان می‌گفت و اینکه ممکن است حکم چیزی در شرایط زمانی و مکانی دیگر تغییر کند؟ اینکه ائمه ما ویژگی مسلمان را عالم بودن به زمان خود دانسته‌اند، یعنی چه؟ تغییر یک قانون چه خدشه‌ای وارد می‌کند؟ مگر یک قانون، وحی منزل است؟ قانون فرع بر عدل است و عدل، فرع بر حق. اگر قانونی نافی عدالت و حق شهروندی بود، باید تغییرش دهیم. اگر جامعه‌ای بخواهد بگوید من عادلم، حتما باید در برخی قوانین خود در هر سطحی تجدید نظر کند.

وی در پایان گفت: اتفاقا این رشد یک نظام را نشان می‌دهد که متوجه شرایط سیال و متغیر زمان و مکان هست. نظامی که قفل کند و روی خوشی به تغییر نشان ندهد، دیر یا زود در سراشیب قرار می‌گیرد. از این رو معتقدم حداقل قضیه این است که حتما در گشت ارشاد تجدید نظر صورت گیرد. امیدوارم این تجدید نظر انجام شود، نگرانم وقتی آب‌ها از آسیاب بیفتد، این کار هم نشود.

bato-adv
بدبخت
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
مسئولین فسیل و بی کفایت که نمیتونن قیمت مرغ و تخم مرغ رو بزارن دیگه باید بر کنار بشن و جاشونو تحصیل کرده ها و نخبه ها بگیرن..کسی که دلسوز ایران و مردمش باشه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
تنها راه برگزاری رفراندوم زیر نظر سازمان ملل هست
ایرانی آباد و آزاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
چیزی که چهل و چهار ساله از نظام ندیدیم عذرخواهی و احترام به مردم است!!! جز انتخابات و دعوت به راهپیمائی ها که اونجا مردم فهیم میشن!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
یعنی الان کسانی که ریختن تو خیابان و اینجور اغتشاش کردن جزو مردم فقیر و پایین شهر بودن؟ اون هایی هم که روز جمعه و دیروز به خیابان آمدن و اغتشاش را محکوم کردن،جزو مردم ثروتمند و بالا شهر؟
سیلبریتی هایی که آتش بیار معرکه بودن،جزو قشر فقیر جامعه هستن؟
چرا هیچ اشاره ای به نقش ضدانقلاب و دستگاههای جاسوسی دشمن و...نمی کنید؟
آتش این اغتشاش قبلترها آماده شده بوده و آموزش کافی به نیروهایشان داده بودن و دنبال یک جرقه بودن...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
واقعا دمتون گرم همه مطالب عالی بود دقیقا همین بود که استاد مطرح کردن مردم فقط دنبال یه بهانه بودند و مرگ مهسا امینی جرقه ای بود بر خشم فروخفته مردم عصبانی ، اگر هم به این شیوه اعتراض میکنند به دلیل این هست که جوابی برای اعتراضات آرام قبلی داده نشده و کارد به استخوان رسیده که چنین بی رحمانه اعتراضشان را در کف خیابان با زور و هنجار شکنی مطرح میکنند وگرنه هیچ کس ذاتا خشونت رو دوست نداره و خواهان اون نیست
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
کشورهای احتمالی در کشور:گرانی اقلام اصلی همچون مرغ ،بنزین و... می باشد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
حاکمیت وقت بازداشت گلوی کسی رو بریده، یا طرف رو لخت کرده یا با سنگ تا حد مرگ زده، یا خانه و ماشین طرف رو آتش زده، پس رو چه حسابی میگی این شیوه حکمرانی همین شیوه اعتراض را به دنبال دارد، شما ها مطمئن هستید حرفها تون براتون هزینه ندارن برا همین آسمان رو به ریسمان می باید تا از توش هدف سیاسی تون تامین بشه. ولی جناب افروغ اگر گلوی پسر خودت رو بیگناه می بریدن و جمجمه ی فرزند خودت رو با سنگ خورد می کردن بهشون حق نمی‌دادی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
حاکمیت مظلوم!چی بگم چاپ کنی؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
اشکال اساسی مسوولین اینه که به موقع هم نظر مردم نیستند قبل از انتخاب شدن و زمانی که سابق و اسبق میشن حرف مردم رو میزنند ولی هنگامی که پست ومقامی دارند و مشعول کار هستند عملکرد و حرفشان بر علیه مردمه
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
واقعا حرف درستی هست. عدم معذرت خواهی برای این حادثه ولو در حد ترساندن و ورود استرس شدید به یک جوان ایرانی هم که باشد، نشانه یاغی شدن حاکمیت در مقابل ملت هست. البته آقای رئیسی که در اولین فرصت به خانواده مرحوم امینی تماس گرفت و تسلیت گفت بسیار شرافتمندانه و مسئولانه بود و زبانش هم برا مردم دراز نبود. ولی دون پایه های سیاسی و رسانه های القایی با مردم بد صحبت کردند و میکنند. حتی بر فرض اشتباه مرحوم مهسا امینی در بی توجهی به قانون، ظرفیت نظام رو خیلی پایین نشان دادند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
این معنیش عذر خواهی نیست دوست عزیز
ایرانی
Poland
۱۲:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
جمهوری اسلامی اگر خودشو اصلاح نکنه راهی جز فروپاشی و سقوط نداره
رومینا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
واقعا بس ناگوار شرایط بحرانی در مملکت وجود دارد چرا کسی بدان توجهه ندارد ، و چرا نطفه های پیشرفت در انالیز احتماعی خفه میشود خمینی چهل سال تحزبه تحلیل کرد بعد پیروز شد خود رهبر هم گفته بنده از انتقاد کارشناسانه ناراحت نمیشم چرا عده ایی فقط میخواهن شرایط به نفع شخصی انها پیش برود و ومعلوم نیست به کجا می رود طرف از اسکلت سه هزار ساله علت مرگ را تشخیص می دهد حالا با اینهمه شواهد زنده چرا قضیه رو اینقدر میپی چونند خود پیامبر در جنگ خندق از سلمان فارسی استفاده کرد و مشاوره گرفت حتی حالا شاید تو چنین شرایطی عده ایی به همچون موضعی گیر بدهند که چرا از روش مجوسی استفاده کنیم چرا سبستم سیاسی و اجرایی و علمی کشور به پیشنهاد حداکثری جذب رهبری توجهه نمیکند چرا روانشناسی نمیشود چرا روسری های گل گلی و خوشگل که در تمدن ایرانیان بود و بسیار مورد ذوق و شوق دختران جوان هست در بازار گسترش نمیابد چرا انالیزهای سیاسی مورد توجهه قرار نمیگیرد چرا بحث الحاق نخجوان به ایران تحت ارای عموم قرار پگذاشته شد امروز اگه مرز شمال غربی تغیر پیدا کند در بالا دست ارس توسط ترکیه و اذربایجان سد زده شود اب مستقیم به اذربایجان از مسیر فرعی هدایت شود تکلیف اذربایجان شرقی و غربی و تبریز و دشت مغان چی می شود چرا چرچیل برای شاهنشاهی انگلیس طرحی وانصد ساله مثله قضیه کشمیر را نهاده است ولی شما برای امام زمان هیچگونه طرح اینده ایی مدارید چرا اینقدر تضاد زیاد شده که با یک حادثه جامعه اینهمه ازهم بپاشد و همزاد پنداری کند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
ای که گفتی یعنی چه ؟ اهم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
این نظرات دیگه به درد عمه هاتون میخورن،مملکت شده دو دسته،امکان هر لحضه،شورش و در گیری خیابانی وجود دارد،برید بگردید تو جامعه ببینید چخبره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
راه اساسی و با کمترین هزینه مراجعه به آرای عمومی برای قانون اساسی جدید و متناسب با نظر اکثریت است غیر از این با خشونت ره به تجزیه و تخریب کشور منجر می شود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
مردم نمیزارن دولت معذرت خواهی رو یاد بگیره.
مشکل ما فرهنگیست
میرک
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
قطعا دیگه گشت ارشادی نخواهد ماند و یقه مردم رو تو خیابون نخواهند گرفت چون مردم اب از سرشان گذشته و دلیلی نداره به بهانه حجاب نداشتن مردم رو زورگیری کنن.کشور مشکلات و جرائم پر رنگتری توش رخ میده که باید با انها برخورد بشه نه یک مشت جون و زن بی دفاع.برید اول اختلاس گران و دزدان بیت المال رو بگیرید و فاسدان وصل به حکومت رو.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۴
درودبر عماد،اگر نظام عضر خواهی میکرد.چنین اتفاقاتی نمیافتاد.
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین