bato-adv

تحریم واردات خودروی فرانسوی؛ بازار خودرو به مشکل می‌خورد؟

تحریم واردات خودروی فرانسوی؛ بازار خودرو به مشکل می‌خورد؟

فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو در واکنش به تصمیم اخیر وزارت صمت گفت: به نظر نمی‌رسد این تصمیم وزارت صمت تاثیر چندانی روی بازار خودرو داشته باشد و آسیبی هم به صنعت خودروی فرانسه نخواهد زد.

تاریخ انتشار: ۰۹:۵۵ - ۲۸ آبان ۱۴۰۱

امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت روز گذشته اعلام کرد که واردات خودرو‌های فرانسوی به ایران ازسوی وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت ممنوع و تحریم شده است.

به گزارش اعتماد، وی تاکید کرد: وزارت صمت و دولت ایران، خودروسازان فرانسوی را به خاطر رفتارشان تحریم کرده‌اند و دیگر نمی‌گذارند تا آن‌ها بتوانند با ابزار تحریم، صنعت و بازار خودروی ایران را تحت فشار بگذارند. به گفته قالیباف، به خاطر رفتار غیرحرفه‌ای که فرانسوی‌ها در سال‌های گذشته داشته‌اند، دیگر اجازه ثبت سفارش و واردات محصولات رنو، پژو، سیتروئن و سایر خودروسازان فرانسوی داده نخواهد شد و در این مدت هم هیچ مجوزی برای ورود خودرو‌های فرانسوی صادر نشده و تمرکز اصلی برای واردات، صرفا روی خودرو‌های ژاپنی، کره‌ای، چینی و اروپایی غیر فرانسوی است.

براساس این گزارش پیش از این هفت شرکت خودروساز (کرمان موتور، خودروسازی فردا، مکث موتور، آرین موتور پویا، سایپا-سیتروئن، پارس‌خودرو و سایپا) به عنوان بازیگران اصلی واردات خودرو ازسوی وزارت صمت معرفی شده بودند.

این تصمیم تاثیر چندانی بر بازار ندارد

فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو در واکنش به این تصمیم وزارت صمت گفت: به نظر نمی‌رسد این تصمیم وزارت صمت تاثیر چندانی روی بازار خودرو داشته باشد و آسیبی هم به صنعت خودروی فرانسه نخواهد زد.

این کارشناس بازار خودرو گفت: در گذشته کل صنعت خودروی ایران به فرانسه متصل بود و در طول ۴۰ سال گذشته این ارتباطات ادامه داشت، اما قبل از اینکه ایران چنین تصمیمی در مورد ممنوعیت واردات از این کشور بگیرد در واقع فرانسوی‌ها بازار خودروی ایران را ترک کرده بودند هر چند پایه و اساس صنعت خودروی ایران فرانسوی است.

این کارشناس صنعت خودرو تصریح کرد: اینکه قرار بود به عنوان مثال ۱۰ هزار خودرو با رانت و به صورت مهندسی شده از فرانسه وارد ایران شود با این خبر دیگر قرار نیست از این کشور وارداتی صورت گیرد پس می‌بینیم که این میزان از واردات اصلا در این شرایط اقتصادی ایران تاثیری بر بازار نخواهد داشت. البته شرکت واردکننده سایپا- سیتروئن در لیست شرکت‌های واردکننده بود که باید سیتروئن می‌آورد که با این تصمیم واردات این خودرو هم لغو خواهد شد.

مساله در اقتصاد ایران مشکلات مربوط به سیاست‌های پولی است

زاوه با بیان اینکه مهم‌ترین مساله در اقتصاد ایران مشکلات مربوط به سیاست‌های پولی است، افزود: با وجود این مشکلات مساله عرضه خودرو چندان مطرح نیست، زیرا با یک جامعه فقیر فاقد قدرت خرید روبه‌رو هستیم و موضوع این نیست که چه خودرویی قرار است در بازار عرضه شود مساله اصلی این است که پولی برای خرید خودرو نیست.

او در پاسخ به این پرسش که آیا این تصمیم وزارت صمت به نفع چینی‌ها نخواهد شد؟ گفت: خیر، زیرا بازار خودروی ایران از قبل به چینی‌ها واگذار شده بود و در این مدت به اندازه‌ای چینی‌ها و مونتاژکاران از انحصاری که دراختیارشان بوده خیال‌شان راحت است که با وجودی که اعلام شد واردات خودرو انجام می‌شود باز هم قیمت خودروهای‌شان را افزایش دادند.

عدم مراودات مالی با شرکت‌های خودروسازی

زاوه در ادامه خاطرنشان کرد: البته موضوع تنها محدود به عدم همکاری شرکت‌های خودروسازی در زمان تحریم‌ها نمی‌شود زیرا تا زمانی که مسائل مربوط به FATF در ایران حل نشود چگونه می‌توان مراودات مالی با این شرکت‌ها برقرار کرد؟ این کارشناس حوزه خودرو در پاسخ به این پرسش که فرانسوی بودن اغلب پلتفرم‌ها در کشور مشکلی در آینده به وجود نخواهد آورد، افزود: خیر، در دوره قبلی تحریم‌ها این مشکل هم حل شد و این موضوع چندان ارتباطی به محصولات شرکت مادر ندارد و امروز تنها «آرم» روی خودرو‌های فرانسوی شده است.

زاوه در مورد اینکه تمرکز واردات خودرو بیشتر روی کدام کشور‌ها خواهد بود نیز تصریح کرد: با توجه به سقف قیمتی که برای خودرو‌ها درنظر گرفته شده برند باارزشی وارد کشور نخواهد شد و اگر هم از برند‌های معروف خودرویی وارد شود به گفته آقایان خودرو‌ها ارزان‌قیمت و اقتصادی خواهند بود و آن‌گونه که اعلام شده از کره‌جنوبی و ژاپن هم خودرو وارد می‌شود.

این کارشناس صنعت خودرو در پاسخ به این پرسش که آیا در بخش تامین قطعات خودروی‌های فرانسوی با مشکلی مواجه نخواهیم شد، گفت: خیر، زیرا به دلیل تحریم‌ها اغلب این قطعات چینی شده‌اند یا داخلی‌های بی‌کیفیت هستند. او در مورد اینکه آیا این خودرو‌های وارداتی در داخل نمایندگی هم خواهند داشت، افزود: این موضوع به عنوان پیش‌شرط قانون واردات عنوان شده، اما هیچ کدام به صورت مستقیم نمی‌توانند با شرکت مادر در ارتباط باشند و باید با واسطه‌ها فعالیت کنند.

واردات خودرو به گروه هدف اصابت نمی‌کند

زاوه در ادامه گفت: به نظر نمی‌رسد خودروی باارزشی میان خودرو‌های وارداتی باشد و افرادی که مشتری ثابت خودرو‌های وارداتی هستند هم بعید است در این سری از خودرو‌های وارداتی مشتری این خودرو‌ها باشند زیرا پیش از این خودرو‌های گران‌قیمت‌تری را می‌خریدند، اما ممکن است به عنوان خودرو‌های سوم و چهارم از این قبیل خودرو‌ها هم خریداری کنند، اما اینکه این خودرو‌ها هم برای گروه هدف (اقشار متوسط جامعه) باشد باز هم بعید است با این درآمد‌ها قدرت خرید این خودرو‌ها را هم داشته باشند.

او گفت: برخلاف شعار‌هایی که داده می‌شود که گروه هدف برای واردات این خودرو‌ها اقشار متوسط و پایین جامعه هستند باید گفت که قیمت این خودرو‌ها هم زیر یک میلیارد و نیم نخواهد بود و این واردات هم به این گروه هدف اصابت نخواهد کرد، چراکه فردی که توان خرید یک پراید تولید داخل را ندارد چگونه می‌خواهد این خودرو را بخرد؟

شرکت‌های واردکننده چه خودرو‌هایی می‌آورند؟

گفتنی است نگاهی به کارنامه واردات برند‌های وارداتی در میان لیست شرکت‌های اعلام شده نشان می‌دهد؛ شرکت «آرین موتور پویا» سابقه همکاری با شرکت «میتسوبیشی» را داشته، بنابراین به نظر می‌رسد این شرکت مجددا به سراغ مذاکره و واردات این برند خوشنام ژاپنی خواهد رفت. باتوجه به اعلام وزارت صمت درخصوص واردات خودرو‌های چینی نیز، احتمالا دو شرکت مونتاژ‌کننده محصولات چینی یعنی؛ خودروسازی «فردا و مکث موتور» نیز به سراغ واردات محصولات چینی به کشور بروند.

«کرمان موتور» نیز در دولت دوازدهم علی‌رغم مونتاژ محصولات هیوندای به واردات برخی مدل‌های بزرگ‌ترین خودروساز کره‌ای مشغول بود، بنابراین هیوندای احتمالا توسط این شرکت به کشور راه یابد و براساس احتمالات قرار بر این بود تا شرکت‌های خودروساز «سایپا و سایپا-سیتروئن» هم به سراغ مذاکره با «کیا، رنو و سیتروئن» بروند که با این تصمیم جدید وزارت صمت درخصوص ممنوعیت واردات خودرو از کشور فرانسه این مذاکرات نیز کنسل خواهد شد.

برچسب ها: واردات خودرو
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین