نصیرزاده گفت: در نتیجه شواهدی در فصل زمستان و شواهد متقنتری که در فصل بهار و تابستان نمود پیدا میکند EPSها تقویت میشود، P/ Eها کاهش پیدا میکند و بازده انتظاری افزایش مییابد که در این شرایط بازار میتواند P/ E بگیرد و اهداف بالاتر را نیز به خود ببیند. امروز P/ E میانگین بازار محدوده ۷ واحد است، اما اگر بورس با دلار بالای ۴۰هزار تومان تنظیم شود قطعا P/ E بازار به نصف کاهش پیدا میکند و شرکتهای پیشرو بازار سهام P/ E زیر چهار خواهند داشت.
در ادامه رشدی که از آبان سال جاری در بازار سهام آغاز شده بورس روند جدیدی را آغاز کرده است، روندی که به نظر میرسد پایان بیش از دو سال رخوت در این بازار باشد.
به گزارش دنیای اقتصاد، آنچه کارشناسان بازار سرمایه به عنوان مهمترین محرک بازار عنوان میکنند، افزایش افسارگسیخته قیمت دلار و تورمی است که به صورت التهابگونه بر بازار سرمایه اثر گذاشته. این عوامل به علاوه عقبنشینی دولت از سیاستهای سرکوبی برای دلار شرکتهای صادراتمحور بورسی، سایر محرکهای بنیادی بازار را نیز اجیر کرده تا ورود به کانال ۲/ ۲میلیون واحد دور از انتظار نباشد. کارشناسان تکنیکال نسبت به شکست سقف تاریخی بازار سرمایه در نیمه اول سال آینده خوشبین هستند و معتقدند چنانچه اتفاق غیرقابلپیشبینی در محرکهای پیشران بورسی رخ ندهد این هدف برای شاخص کل قابلدستیابی است.
سلمان نصیرزاده، تحلیلگر بازار سرمایه، عنوان کرد: رفتار غیرمنطقی و غیرقابلپیشبینی که در بازار ارز در حال وقوع است و بازار سایر کالاها را نیز متاثر از خود کرده، بر بازار سرمایه نیز اثر گذاشته است. به طور کلی باید گفت با بازاری مواجهیم که تا بهمنماه با دلار ۲۸ تا ۳۰هزار تومان معامله میشد. اما درحالحاضر محصولات شرکتها در بورس کالا با دلار ۵۰هزار تومان معامله میشوند. برای مثال در روز گذشته شمش روی کالسیمین با دلار ۵۵هزار تومان، شمش روی فرآوری مواد معدنی با دلار ۶۰هزار تومان، شمش فولاد کاوه با دلار ۴۵هزار تومان و شمش آلومینیوم فایرا با دلار ۶۵هزار تومان معامله شدند. در این میان نرخ حواله و تسعیر ارز شرکتها نیز به رقابت با نرخ ۴۰هزار تومان و بیشتر تمایل دارد.
وی ادامه داد: در نتیجه این نرخها بازار سرمایه بهدرستی واکنش نشان داده و هدف روندی که درحالحاضر در بازار سهام شکل گرفته قطعا عبور از مقاومت مرداد سال ۱۳۹۹ است. این اتفاق به احتمال خیلی زیاد و به شرط اینکه اتفاق غیرمترقبهای در بورس رخ ندهد، در فصلهای ابتدایی سال ۱۴۰۲ رخ خواهد داد. الگویی که از آبان ۱۴۰۱ در بازار سهام شکل گرفته و اتفاقات تورمی، قیمت ارز و عقبنشینی یکقدمی دولت در خصوص نرخ تسعیر ارز شرکتهای صادراتمحور بورسی سرنوشت بازار سرمایه را به شکست مقاومت سال ۱۳۹۹ ختم میکند و این اتفاق در بهار یا نهایتا تابستان سال آینده رخ خواهد داد.
نصیرزاده بیان کرد: چنانچه شتاب رشد در بازار سرمایه ادامهدار شود تصرف کانال ۹/ ۱میلیون واحد نیز در سال جاری برای شاخص کل بورس ممکن باشد؛ اما در مجموع با توجه به اینکه در اسفندماه تسویه اعتباریها، شناسایی سود شرکتهای سرمایهگذاری و فروش حداکثری توسط بخشی از حقوقیهای دولتی مانند تامین اجتماعی برای تامین منابع مالی آخر سال را داریم، بخشی از عطش خرید متقاضیان سهام گرفته میشود و احتمالا شاخص کل در محدوده ۸/ ۱میلیون واحد تا یک میلیون و ۸۵۰هزار واحد توقف موقتی داشته باشد. اما روند فعلی نشان میدهد هر اصلاحی در بازار سرمایه فعلی قطعا خریدار خواهد داشت.
این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به رکوردشکنی بازارهای موازی در روزهای اخیر، عنوان کرد: این رکوردها گواه مهمی است که نشان میدهد فعالان بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲ رکوردهای جدیدی خواهند دید. در اولین روز معاملاتی این هفته، نسبت ورود پول به ارزش خالص معاملات خرد به بیش از ۲۰درصد رسید که این نرخ بالاترین سطح از مرداد ۱۳۹۹ بود. در بهترین حالت سال ۹۹ نسبت ورود پول به ارزش معاملات به ۱۹درصد هم نرسید، اما شنبه ۲۰درصد و هفته گذشته ۱۶درصد ارزش معاملات ورود پول داشتیم. علاوه بر این، شنبه بیشترین حجم ورود پول حقیقی را طی دو سال اخیر شاهد بودیم و بیشترین خروج پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت را نیز داشتیم.
این موارد نشانههای مهمی است که با تحولات بنیادی شرکتها همراه شده و یک چندضلعی از محرکهای بازار را ساختهاند که در رأس آنها شرایط تورمی نرخ ارز و التهابات فزاینده بر بهای قیمت کالاها قرار دارد. وی گفت: در یک برهه زمانی التهابات قیمتی که بر همه بازارها اثرگذار بود بنا بر سیاستهای دستوری، تثبیت و التهابات سیاسی امنیتی در بازار سهام تاثیر نداشت و عقبماندگی معناداری به وجود آمد. در نتیجه بازار سهام مانند سنوات گذشته با تاخیر، اما در یک بازه زمانی کوتاه، بخشی از عقبماندگی خود از سایر بازارهای موازی را جبران کرده است و این بار نیز از این موضوع مستثنی نخواهد بود.
نصیرزاده در خصوص اهدافی که از نظر تکنیکال برای شاخص کل مطرح است نیز بیان کرد: عبور از محدوده یک میلیون و ۶۰۰هزار واحد برای شاخص کل اتفاق بسیار مهمی بود که در حال حاضر این موضوع تثبیت شده است. با عبور شاخص کل از محدوده ۷/ ۱میلیون واحد و دیدن شاخص یکمیلیون و ۸۰۰هزار واحدی نوع کندلها، نوع ورود پول، رکوردها و اتفاقاتی که پیشتر به آنها اشاره شد نشان میدهد اگر اتفاقات غیربازاری نیفتد که احتمال آن نیز کم است، شاخص کل بورس بالای محدوده ۶/ ۱میلیون واحد تثبیت شده است و وارد کانال بعدی خواهد شد. کانالی که هدف اصلی آن ورود به کانال ۲میلیون و ۲۰۰هزار واحد است.
این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: محوریت بازار سرمایه برای رشد صنایع در قدم اول شرکتهایی است که پایه صادراتی و دلاری دارند. رفتهرفته موجی که به این صنایع سرریز میشود با تاخیر سایر کالاهای داخلی را متاثر کرده و صنایع داخلی نیز به این موج رشد خواهند پیوست. بحث بعدی نرخ خوراک است. درحالحاضر شنیدهها حاکی از این است که مشکل نرخ خوراک ۷۰۰۰تومانی بهقطع حل خواهد شد. حل شدن این موضوع به نفع صنایع بورسی خواهد بود و برای صنایع پتروشیمی و سایر صنایع داخلی در شرایط تورمی فعلی فاکتور مثبتی است و نگرانی دیگری را از بازار رفع میکند.
وی ادامه داد: یکی از گروههایی که در بازار سرمایه نسبت به شرکتهای صادراتی عقبنشینی کرده گروه خودرو است.
مهمترین دستاویزی که میتواند این گروه را مجددا در موج بعدی بازار مورد توجه قرار دهد، تعیینتکلیف پرداخت ۸۵درصدی مابهالتفاوت قیمت کشفشده در بورس کالا برای سال آینده است. امیدواریم این موضوع با درایت فعالان این صنعت و بازار سرمایه رفع شود. در این صورت این صنعت نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت و یکی دیگر از بازوهای بازار سرمایه به حرکت درمیآید.
نصیرزاده در مورد سایر صنایع پیشتاز بازار افزود: با توجه به اینکه از یک ماه آینده در صنعت بانک بحث تسعیر داراییهای ارزی مطرح میشود و با توجه به حجم بالای دارایی خالص ارزی بانکها، این گروه میتواند در شمار پرپتانسیلهای بازار سرمایه قرار بگیرد و در ادامه شرکتهایی که ETS محور هستند نیز شرایط خوبی خواهند داشت.
این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه موضوع مهم حال حاضر این است که تورم محرک همیشگی بازار سهام بوده، گفت: زمانی که تورم خود را به شکل التهاب به بازار تحمیل میکند، در این میان آنچه باعث میشود بازار روند بگیرد، P/ E آن بیشتر شود و انتظارات افزایش پیدا کند تغییر الگوهای سودآوری است.
در دو سال اخیر الگوهای سودآوری صنایع تضعیف شده بودند، یا در یک منطقه میانگین قرار داشتند یا در حالت کاهشی بودند، اما در حال حاضر عامل پیشران الگوهای سودآوری که بورس کالاست به ما نشان میدهد قیمتها نسبت به فصل پاییز بین ۳۰ تا ۵۰درصد افزایش پیدا کرده است که این موضوع با یک تاخیر زمانی راه خود را در صورتهای مالی باز میکند.
نصیرزاده گفت: در نتیجه شواهدی در فصل زمستان و شواهد متقنتری که در فصل بهار و تابستان نمود پیدا میکند EPSها تقویت میشود، P/ Eها کاهش پیدا میکند و بازده انتظاری افزایش مییابد که در این شرایط بازار میتواند P/ E بگیرد و اهداف بالاتر را نیز به خود ببیند. امروز P/ E میانگین بازار محدوده ۷ واحد است، اما اگر بورس با دلار بالای ۴۰هزار تومان تنظیم شود قطعا P/ E بازار به نصف کاهش پیدا میکند و شرکتهای پیشرو بازار سهام P/ E زیر چهار خواهند داشت.