bato-adv
bato-adv

این خوراکی سنتی و پرخاصیت، پایِ ثابت نوروز است

این خوراکی سنتی و پرخاصیت، پایِ ثابت نوروز است

قوتو قهوه‌ای رنگ است و معمولاً شامل قهوه، تخم خرفه، خشخاش، جو، بذر کتان، گشنیز، سیاه‌دانه، جدوا، گندم، دارچین، تخم خربزه، هل باد یا هل سیاه، هل رسمی یا هل سبز، موردانه، کنجد، بذر کاهو و تخم آفتابگردان می‌باشد.

قوَتو یا قاووت، سوغاتی اصیل کرمان است که دارای خواص بسیار برای سلامتی بوده و در استان کرمان پای ثابت اقلام پذیرائی در نوروز است.

یکی از معروف‌ترین و کامل‌ترین انواع قاووت در استان کرمان تولید می‌شود که در زبان محلی کرمان قوتو گفته می‌شود. قوتو قهوه‌ای رنگ است و معمولاً شامل قهوه، تخم خرفه، خشخاش، جو، بذر کتان، گشنیز، سیاه‌دانه، جدوا، گندم، دارچین، تخم خربزه، هل باد یا هل سیاه، هل رسمی یا هل سبز، موردانه، کنجد، بذر کاهو و تخم آفتابگردان می‌باشد.

خانم میرعبداللهی یکی از کارآفرینان کرمانی است که کارش تولید و فروش قاووت است.

وی با اشاره به ۱۲ سال فعالیتش در این زمینه بیان کرد: نزدیک به ۱۲ سال است مشغول به کار در تولید قوتوی کرمان به صورت خانگی و سنتی هستم و در این چند سال کیفیت خانگی و سنتی را حفظ کردیم و اجازه ندادیم مشتری از مغازه ما ناراضی خارج شود.

وی افزود: تحت نظارت بسیج اقتصاد مقاومتی فعالیتم را آغاز کردم و سه سال متوالی به عنوان کارآفرین برتر معرفی و به دلیل کیفیت محصولات، برند برتر کشور شدیم.

میرعبداللهی با باین اینکه قوتوی کرمان کار گسترده‌ای است و نباید از آن ساده و سرسری عبور کرد، گفت: کرمانی‌ها یکسری گیاهان دارویی و روغنی را از قدیم‌الایام در هاون‌های سنگی می‌کوبیدند و به دلیل کم حجمی و مقوی بودن، کشاورزان این خوراکی را با خودشان به مزرعه می‌بردند که انرژی بدن آن‌ها را تامین کند، این پودر مقوی که همان قوَتو بود، ساعت‌ها انرژی بدنشان را تامین می‌کرد، زیرا قوَتو معجون فوق العاده مقوی است.

وی با تاکید بر اینکه باید خیلی مراقبت کرد قوتوی استان خدشه دار نشود، افزود: مواد اولیه باید به خوبی هر کدام جداگانه شسته، برشته یا تفت داده و با شکر مخلوط و در آسیاب‌های صنعتی، آسیاب شود. شستن، کیفیت و تازه بودن مواد خیلی مهم است و باید قوتو را تازه به تازه تولید و آماده کرد، نباید قوتو کهنه شود.

این کارآفرین برتر با بیان اینکه انواع و اقسام قوَتو در استان کرمان داریم، گفت: ما قوتوی چهل گیاه را بدون شکر تولید کردیم که خرماخشک و توت خشک جایگزین شکر است و مناسب و مفید برای افراد دیابتی و کسانی است که میانه خوبی با قند و شکر ندارند.

وی بیان کرد: صفر تا ۱۰۰ کار تولید قوَتو را خودم مدیریت می‌کنم و این وسواس را دارم که کسی را ورود ندادم و اگر کسی کنارم کار می‌کند، ابتدا تا انتها نظارت را خودم انجام می‌دهم.

میرعبداللهی افزود: ریشه کار، خانوادگی است و فعلا خانواده در کنارم هستند و همه در این ۱۲ سال با هم فعالیت داشتیم، اما حدود ۵۰ نفر مستقیم و غیرمستقیم در تولید قوتو فعالیت دارند و از این محل ارتزاق می‌کنند.

وی درباره خواص قاووت اظهار کرد: این خوراکی سنتی تقویت کننده اعصاب، نرم کننده معده و روده، ضد روماتیسم، تسکین دهنده تمام درد‌های عضلانی و استخوان درد و تقویت کننده مسائل جسمی است.

این کارآفرین کرمانی گفت: قوَتو برای کودکان فوق‌العاده مناسب است، به ویژه قوتوی نخودی نارگیلی که هم آن را دوست دارند و هم سرشار از کلسیم و ویتامین ب ۵ است و موجب استقامت استخوان‌های آن‌ها می‌شود.

وی درباره رمز موفقیتش بیان کرد: من بهترین مواد را به کار می‌برم و کیفیت مواد و تازه بودن قوَتو خیلی برایم مهم است. قوَتو رو تازه به تازه آماده می‌کنم و مسئله مهمی که برای من ارزشمند است، این است که مشتریان را اعضای خانواده‌ام می‌دانم و بین مشتری و خانواده فرقی نمی‌گذارم.

کرمانی‌ها قوَتو را در جشن هایشان به ویژه عید نوروز و زمانی که خانمی زایمان می‌کند، برای پذیرائی از میهمانان استفاده می‌کنند. ضمن اینکه در طول سال نیز به عنوان پای ثابت خوراکی‌های کرمانی هاست و بعضا در کنار وعده صبحانه به صورت دمنوش خورده می‌شود.

نخودی نارگیلی، چهل گیاه، گل محمدی، خشخاشی، کنجدی و ... از انواع قاووت هستند که هر کدام با مواد جداگانه و مختلف تهیه می‌شود.

bato-adv
bato-adv
bato-adv