خریداران محصولات سایپا در اولین مرحله طرح پکپارچه فروش حداکثر تا پایان تیرماه صاحب خودرو میشوند. حساب وکالتی متقاضیان از روز یکشنبه ۲۷ فروردین آزاد میشود
فرارو- اولین مرحله طرح فروش یکپارچه خودرو با انجام قرعهکشی و مشخص شدن جزئیات نوبتدهی به مراحل پایانی خودش نزدیک میشود. طبق قولوقراری که وزارت صمت گذاشته، متقاضیان خرید محصولات سایپا، مدیرانخودرو، فردا و ایلیا تا حداکثر سه ماه دیگر صاحب خودرو میشوند و محصولاتی که کرمانموتور و مکثموتور در این مرحله عرضه کردند، نهایتا شش ماه دیگر به متقاضیان تحویل داده میشود. همزمان با مراسم قرعهکشی اولین طرح فروش یکپارچه خودرو، وزارت صمت از تاریخ تقریبی مرحله دوم پرده برداشت و با ارسال نامهای به بانکها و موسسات مالی مختلف تکلیف مسدود بودن حساب وکالتی متقاضیان را مشخص کرد.
به گزارش فرارو، رفع مسدودی حساب وکالتی با نامهای که روز ۲۶ فروردین وزارت صمت به بانکها ارسال کرد، تعیین تکلیف شد. خلاصه این نامه نشان میدهد، حالا که ماجرای اولویتبندی متقاضیان خرید خودروهای تولید داخل مشخص شده، ۲۷ بانک و موسسه اعتباری مختلف باید نسبت به رفع مسدودی حساب وکالتی متقاضیان با مبلغ ۱۰۰ میلیون اقدام کنند که البته این کار بهمعنی حذف متقاضی از اولویتبندیهای بعدی نمیشود و در مهلت و طرحهای بعدی امکان خرید خودرو برای آنها وجود دارد. احتمالا صاحبان حسابهای وکالتی با یادآوری ماجرای مسدود شدن حساب وکالتی متقاضیان خودروهای وارداتی نگران شوند، اما آنطور که امید قالیباف بهعنوان سخنگوی وزارت صمت گفته، متقاضیان از روز یکشنبه ۲۷ فروردین میتوانند پولشان را از حساب وکالتی آزاد کنند
افزایش قیمت خودرو در کارخانه باعث سردرگمی متقاضیانی شده که قبل از اعلام رسمی قیمتها اقدام به واریز پیش پرداخت کردند. حالا سوال اینجاست که آیا افزایش ۱۰ تا ۴۲ درصدی قیمت محصولات ایرانخودرو و سایپا و اساسا تورمی که بهوجود آمده شامل پیشپرداختها هم میشود یا نه؟ مسئولان شورای رقابت در مصاحبهای که با خبرگزاری فارس داشتند، خیال این متقاضیان را راحت کردند. سخنگوی شورای رقابت گفته در یکی از جلسات این شورا دقیقا این موضوع را بررسی کردیم و قبلا تصمیم گرفتیم سهمی از خودرو که پیشپرداخت آن قبلاً انجام شده، شامل تورم جدید نشود. البته سپهر دادجوی توکلی این را هم اضافه کرده که، چون خودروهای عرضه شده در طرح یکپارچه براساس قیمتهای روز تحویل داده میشوند، فقط باقیمانده پولی که کارخانه دریافت نکرده، مشمول تورم یا همان افزایش قیمت میشود.
افزایش قیمت خودرو درحدفاصل اجرایی شدن مرحله اول طرح یکپارچه تا مشخص شدن اولویتبندیها بین ۱۰ تا ۴۲ درصد تخمین زده میشود. از ۲۲ محصول ایرانخودرو، ۱۲ مدل با رشد قیمت ۴۲ درصدی بیشترین افزایش قیمت را بهثبت رساندند. مثلا دنا پلاس معمولی با جهش قیمت ۴۲ درصدی بهجای ۲۲۸ میلیون، ۳۲۴ میلیون تومان فروخته میشود. بین محصولات سایپا افزایش ۴۲ درصدی را برای مدلی مثل ساینا S شاهد هستیم که قرار است این کارخانه از متقاضیان ساینا S از این به بعد حدود ۲۴۱ میلیون تومان دریافت کند. درحالی که قبل از افزایش قیمتی که ابتدای سال اتفاق افتاد، قیمت ساینا S در کارخانه حدود ۱۷۰ میلیون تومان بود. گرانترین خودرو داخلی حالا دنا پلاس اتوماتیک است که ایرانخودور با محاسبه رشد قیمت تقریبا ۳۰ درصدی، بابت آن با احتساب عوارض و مالیات و همه هزینههای اضافی ۵۲۳ میلیون تومان دریافت میکند و کوییک که ارزانترین محصول داخلی است، با افزایش قیمت ۱۳ درصدی، در کارخانه ۱۹۳ میلیون تومان قیمت دارد.
مرحله دوم طرح یکپارچه خودرو و تاریخ دقیق آن یکی دیگر از ابهامها محسوب میشود. جایی که متقاضیان میتوانند یکبار دیگر شانس خودشان را برای خرید خودرو با قیمت کارخانه امتحان کنند. اوایل فروردین امسال رضا فاطمی امین بهعنوان وزیر صمت اردیبهشت را بهعنوان تاریخ تقریبی مرحله دوم طرح یکپارچه خودرو معرفی کرده بود، اما چند روز بعد سخنگوی همین وزارتخانه اواخر خرداد را تاریخ این مرحله دانست. بهخاطر همین درخبرهایی که طی یکی، دو هفته اخیر از وزارت صمت مخابره شده از بهار ۱۴۰۲ بهعنوان تاریخ دومین مرحله طرح یکپارچه خودرو اسم برده شده. حالا روز شنبه ۲۶ فروردین امید قالیباف بعد از مشخص شدن جزئیات نوبتدهی مرحله اول گفته نوبت دوم ثبتنام خودرو در قالب طرح یکپارچه تخصیص خودرو بهجای پایان فصل بهار – که قبلا این تاریخ را درنظر گرفته بودیم - در نیمه اردیبهشت انجام خواهد شد. البته طبق صحبتهایی قالیباف کسانی که در نوبت اول ثبت نام کردهاند فقط به شرط انصراف میتوانند در مرحله دوم ثبتنام کنند.