به گفته محققان کتیبهای بر روی یک زره سینه ۱۱۰۰ ساله که در قلعهای ویران شده کشف شده ممکن است حاوی یکی از اولین نمونههای شناخته شده متن سیریلیک باشد.
یک محقق میگوید که قدمت این کتیبه به ۱۱۰۰ سال پیش باز میگردد و یکی از قدیمیترین متون سیریلیک است که تاکنون کشف شده است. "ایوایلو کانف" باستان شناس موزه ملی بلغارستان که سرپرستی تیم حفاری قلعه در مرز یونان و بلغارستان را برعهده داشته میگوید: "متن بر روی یک صفحه سربی نوشته شده بود که روی زره سینه بسته شده بود تا صاحب اش را در برابر مشکلات و شر محافظت کند".
به گزارش فرارو به نقل از rahnamato، او میگوید این کتیبه به دو دعا کننده به نامهای پاول و دیمیتار اشاره دارد. او میافزاید:"مشخص نیست که پاول و دیمیتار چه کسانی بودند، اما به احتمال زیاد دیمیتار در پادگان حضور داشته و در قلعه مستقر شده بود و از بستگان پاول بوده است". به گفته کانف این کتیبه به زمان تزار سیمئون اول که در فاصله سالهای ۸۹۳ تا ۹۲۷ بر امپراتوری بلغارستان حکمرانی کرد تعلق دارد. در آن زمان آن تزار امپراتوری را گسترش داد و لشکرکشی را علیه امپراتوری بیزانس به راه انداخت.
سیستم نوشتاری سیریلیک که در روسی و سایر زبانها در سراسر اوراسیا مورد استفاده قرار میگیرد در قرون وسطی توسعه یافت. کانف میگوید:"بر اساس نحوه نگارش حروف و محل کتیبه در داخل قلعه این متن احتمالا در فاصله سالهای ۹۱۶ تا ۹۲۷ وارد قلعه شده و توسط یک پادگان نظامی بلغارستان آورده شده است".
پیش از این کشف قدیمیترین متون سیریلیک باقی مانده مربوط به سال ۹۲۱ میلادی بودند. کانف میگوید:"بنابراین، کتیبه تازه کشف شده یکی از قدیمیترین متون سیریلیک است که تاکنون کشف شده است".
"یاور میلتنوف" محقق موسسه زبان بلغاری آکادمی علوم بلغارستان میگوید:"این یک یافته بسیار جالب است و باید به آن توجه کرد. پیش از آن که بتوانیم از تاریخ آن مطمئن شویم باید انتشار کامل کتیبه و بستری که در آن پیدا شده را ارزیابی کنیم".