شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در آخرین روز کاری هفته گذشته توانست پس از ۳۶ ماه از سطح روانی قله سال ۱۳۹۹ عبور کند. مسیر بورس در هفته پیش رو چگونه خواهد بود؟
در حالی نخستین هفته از شهریور ماه در بازار سهام سپری شد که برآینده داد وستدها از رشد بیش از ۱۵۸ هزار واحدی نماگر اصلی و صعود به رقم ۲ میلیون و ۱۰۴ هزار و ۶۸۳ واحدی حکایت داشت. به رغم افزایش ۸.۱ درصدی دماسنج بازار، معیار هم وزن نیز توانست ۶.۳۸ درصد افزایش ارتفاع را تجربه کند و به رقم ۷۱۰ هزار و ۵۰۸ واحدی دست یابد. ارزش معاملات خرد در پارامتر سهام و حق تقدم از رقم ۵ هزار و ۳۹۸ میلیارد تومانی با مقیاس میانگین هفته معاملاتی حکایت داشت.
به گزارش فردای اقتصاد؛ در شرایطی که بیش از ۲۸۷ میلیارد تومان جریان نقد از سوی سرمایهگذاران حقیقی وارد گردونه معاملات سهام شد، اما در آن سوی بازار صاحبان یونیتهای سرمایهگذاری در مجموع هفته رقمی بالغ بر ۸۲۲ میلیارد تومان پول حقیقی را از این بخش خارج کردند.
در شرایطی که معاملهگران در انتظار ایجاد شفافیت در بخش فرموله شده نرخ خوراک پتروشیمیها هستند و سایه رکود در بازارهای موازی نظیر دلار، سکه، مسکن، خودرو همچنان سنگینی میکند، به زعم برخی از فعالان اقتصادی بورس تهران میتواند با آرامش خیال بیشتری به مسیر رو به افزایش خود ادامه دهد. هر چند هستند فعالانی که استراحت نماگرهای سهامی پس از پشت سر گذاشتن یک هفته طوفانی را دور از انتظار ارزیابی نمیکنند.
آرش مجاهد نقی کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: اصلاح مجدد نرخ خوراک پتروشیمیها در هفتهای که گذشت مهمترین پارامتر تاثیرگذار بر معاملات فعالان بازار بود. فرمولی که در حال حاضر با ابهاماتی همراه است و همچنان نمیتوان با دقت بالایی نرخ خوراک را برای واحدهای پتروشیمی تخمین زد؛ بنابراین با توجه به تخلیه هیجان این خبر در هفته گذشته، به نظر میرسد در هفته پیشرو این پارامتر نقش کمرنگتری در معاملات فعالان بازار داشته باشد.
به گفته این تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص نرخ ارز نیز نکته حائز اهمیت عدم واکنشهای هیجانی قیمتی به اظهارات در خصوص احتمال برگشت به برجام بود که به نظر میرسد فعالان بازار ارز در کوتاهمدت عقیدهای به احتمال توافق و کاهش قیمت دلار ندارند. وی افزود: این گونه استنباط میشود که همچنان انتظارات تورمی شش ماهه دوم سال وزن بیشتری نسبت به هرگونه اخبار و شایعات کوتاهمدت دارد و این امر میتواند یکی از دلایل ادامه روند صعودی در معاملات هفته آینده محسوب شود.
مجاهد نقی تصریح کرد: با رشد ۸ درصدی شاخص کل و ۶ درصدی هم وزن، بهترین عملکرد هفتگی تابستان ثبت شد که قاعدتا دلیل اصلی این رشد را میتوان مسئله اصلاح نرخ خوراک دانست. اما باید به این مسئله توجه داشت که با وجود اینکه همچنان رشد هفته اخیر شاخص کل و هم وزن کمتر از کاهش شاخص کل و هم وزن ناشی از اخبار مرتبط با اصلاح نرخ خوراک بوده و همچنان فضای رشد قیمتی سهام و به تبع آن شاخصهای بازار سرمایه محیاست، اما فعالان بازار در هفته پیشرو با احتیاط بیشتری معاملات خود را پیگیری خواهند کرد و روند حرکتی شاخص کل و هم وزن صعودی با شیب ملایمترخواهد بود.
وی ادامه داد: حتی ممکن است برخی سرمایهگذاران با توجه به استراتژیهای معاملاتی خود در شرایط کنونی و ریسک تصمیمات خلقالساعه دولت به دنبال سیو سود نیز باشند؛ بنابراین انتظار میرود شاخص کل روند صعودی خود را در کانال دو میلیون و صد هزار واحدی ادامه دهد و تا پایان هفته آتی در این کانال باقی بماند.
سارا فلاح تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با «فردای اقتصاد» بیان کرد: بازار سهام هفته اول شهریور را با انرژی خوب و مثبت آغاز کرد. میانگین ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی در هفته گذشته ۷.۱ همت بود و از میانگین ماهانه و سه ماهه ارزش معاملات خرد سهام بالا رفت و خط روند نزولی کوتاه مدت را نیز با قدرت شکست.
وی تاکید کرد: مهمترین دلیل این اقبال بازار مشخص شدن وضعیت نرخ خوراک پتروشیمیها بود. هر چند هنوز وزن دقیق ۴ هاب گازی که بر اساس آنها تعیین قیمت صورت میگیرد معلوم نیست، اما با فرضیات متفاوت قیمتی در محدوده ۱۴ سنت تا ۱۶ سنت خواهد بود که با نرخ ارز نیمایی دو یعنی ۲۸۵۰۰ تومان حدود ۴۵۰۰ تومان و با ارز حواله ۳۸۵۰۰ تومانی ۵۵۰۰ تومان میشود که هر دو رقمهای خوبی است. تعیین وزن هر یک از هابهای گازی میتواند در معاملات هفته آینده اثرگذار باشد.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: از دیگر مؤلفههای اثرگذار در هفته آینده زمزمههای تغییر نرخ ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به نرخ ارز حواله یعنی حدود ۳۸۵۰۰ تومان است؛ که اگر این خبر تایید شود قطعا یک سیگنال بسیار پرقدرت برای بازار خواهد بود. فلاح معتقد است، خبرهای ضد و نقیضی در مورد گروه خودرو شنیده میشود، اما به نظر میرسد که برداشته شدن قیمت دستوری در گروه خودرو وزن بیشتری دارد و تایید این خبر نیز قطعا روند صعودی بازار را تسریع میکند.
وی افزود: به لحاظ تکنیکالی شاخص کل موفق به به شکستن خط، روند نزولی کوتاه مدت خود شده است. از نظر تکنیکالی، شاخص کل پس از شکست خط روند نزولی کوتاه مدت که از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده بود به مقاومت استاتیک مهم در محدوده ۲۰۴۸۰۰۰ تا ۲۰۵۴۰۰۰ واحد رسید و پس از انتشار خبر اصلاح نرخ خوراک پتروشیمیها نیز از سد این محدوده مقاومتی گذشت و به ناحیه مقاومت بعدی که سقف شکل گرفته در سال ۱۳۹۹ بود رسید و در حال حاضر از محدوده سال مذکور نیز عبور کرده است.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در ناحیه فعلی از نظر تکنیکالی پتانسیل اصلاح جزئی و پولبک به نواحی مقاومتی قبلی که در حال حاضر تبدیل به حمایت شدهاند وجود دارد. از نگاه اندیکاتوری نیز واگرایی معمولی استاندارد پس از عبور از ناحیه ۲۰۴۸۰۰۰ الی ۲۰۵۴۰۰۰ واحد تایید لازم را گرفت و تریگر شروع روند صعودی را صادر کرد. همچنین سایر اسیلاتور نیز قدرت روند صعودی را تایید میکنند.
علاوه بر این میانگینهای متحرک با دورههای تناوب ۲۵ و ۵۰ با اکسپوننشیال همدیگر را کراس کردهاند. لازم به ذکر است کراس این دو دوره تناوب در گذشته شاخص کل منجر به شروع روندهای قابل توجهی شده است؛ لذا برای هفته آینده برآیند هفته صعودی ارزیابی میشود هر چند احتمال اصلاح جزئی نیز وجود دارد.