بهرغم ادعای وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر وفور شکر در بازار و عرضه آن با قیمت مصوب، تولیدکنندگان صنایع تبدیل از کمبود شکر در بازار و خرید آن با قیمتهای بالاتر از نرخ مصوب خبر میدهند. موضوعی که ممکن است منجر به افزایش قیمت شیرینی و شکلات در آیندهای نهچندان دور شود.
به گزارش تجارت نیوز، البته این برای اولین بار نیست که کمبود در بازار شکر اتفاق میافتد. طی سالهای اخیر قیمتگذاری دستوری این محصول باعث شده تا آن به کالایی برای سودجوبی برخی دلالان تبدیل شود.
طرفداران طرح حذف یارانه شکر و روغن بر این عقیدهاند که با آزادسازی قیمت این کالای تندمصرف، بازار آن سامان پیدا خواهد کرد و تعادل بین عرضه و تقاضا ایجاد میشود. ضمن آنکه دلالبازی و احتکار دیگر توجیه نخواهد داشت. اما در واقعیت هیچ تغییری در بازار رخ نداد، به غیر از اینکه صادرات شیرینی و شکلات کمتر شد، تعداد زیادی از قنادیها تعطیل شدند و قدرت خرید مردم در این گروه نیز کاهش پیدا کرد.
در حاشیه نمایشگاه شیرینی و شکلات که ۱۰ روز پیش در تهران برگزار شد تولیدکنندگان همگی از کمبود و گرانی شکر شکایت داشتند. این در حالی است که بهمن دانایی، دبیر انجمن صنایع قند و شکر، اعلام کرد با توجه به رسیدن فصل برداشت چغندر قند و تحویل آن به کارخانجات قند و شکر، بهزودی محصول ۲۹ کارخانه وارد بازار خواهد شد؛ یعنی رقمی حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن.
این در حالی است که قند و شکر مورد نیاز کشور سالانه دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن است و مقدار باقیمانده باید از طریق واردات تامین شود. مسئول تامین این مقدار شرکت بازرگانی دولتی است.
وضعیت بازار و کمبود شکر نشان میدهد که این شرکت و نهاد بالادستی آن یعنی وزارت جهاد کشاورزی نتوانستهاند وضعیت را مدیریت کنند. امری که جمشید مغازهای، دبیر انجمن تولیدکنندگان شیرینی و شکلات، نیز در گفتگو با تجارتنیوز آن را تائید کرد.
وی در این باره توضیح داد: پس از اینکه طرح انتضاع اجرا شد و وزارت جهاد مسئولیت تهیه و تامین شکر خانوار، صنف و صنعت را به عهده گرفت بازار همیشه در التهاب است و حتی زمانی شکر در بازار نایاب میشد.
مغازهای درباره قیمت شکری که به دست تولیدکندگان میرسد عنوان کرد: با وجود آنکه قیمت مصوب ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان است، اما اکنون به دلیل کمبود شکر در باژار، در بهترین حالت این محصول با نرخ ۳۴ هزار تومان به دست تولیدکنندگان صنایع تبدیلی میرسد. هر چند با شروع فصل برداشت روند قیمتها اندکی نزولی شده است.
او با اشاره به مکاتبات انجمن و تولیدکنندگان صنایع شیرینی و شکلات به همراه انجمن نوشیدنی با وزارت صمت و معاون اول رئیس جمهور گفت: با تمام مقامات مربوط جلسه و نامهنگاری انجام و اعلام شد که با وضعیت موجود، قیمت تمامشده افزایش پیدا میکند و این باعث از دست رفتن بازارهای صادراتی و افزایش قیمت در بازار داخلی خواهد شد. فلذا پیشنهاد دادیم وزارت کشاورزی وظیفه تامین خانوار و ذخایر استراتژیک را به عهده داشته باشد و وزارت صمت شکر مورد نیاز صنف و صنعت را به عهده بگیرد.
وی افزود: دو سال پیش همین مشکل را در حوزه تامین روغن داشت تا سرانجام مدیریت واردات صورت گرفت و وضعیت سامان پیدا کرد.
اظهارات دبیر انجمن تولید کنندگان شیرینی و شکلات در حالی است که به علت آزادسازی قیمت روغن، شکر و آرد ۴۰ تا ۵۰ درصد صادرات این اقلام کاهش داشته است و اکنون صادرکنندگان در انجام تعهدات خود دچار مشکل شدهاند.