bato-adv
bato-adv

کاکایی کارشناس خودرو: مشتری برای خودرو‌های بالای یک میلیارد نیست

کاکایی کارشناس خودرو: مشتری برای خودرو‌های بالای یک میلیارد نیست

کاکایی گفت: اکنون رفته رفته خودرو‌های گران قیمت از یک میلیارد به بالا بی مشتری می‌شوند، جا‌هایی که قیمت رسمی خودرو در کارخانه به قیمت بازار نزدیک شده، خودرو‌ها را باید قسطی بفروشند؛ و کسی به راحتی مشتری ندارد. برای آن بخش از بازار، که شامل برخی از خودروسازان می‌شود هم در بازار هیجان ایجاد شود.

تاریخ انتشار: ۱۵:۲۹ - ۱۰ دی ۱۴۰۲

یک استاد دانشگاه علم و صنعت، با تاکید بر اینکه، مردم نسبت به بازار خودرو، آرامش خود را حفظ کنند، گفت: نباید بازیچه دست دلالان قرار بگیریم. مردم باید درست تشخیص دهند. اگر کسی سرمایه‌ای در اختیار دارد، بررسی کند که سرمایه گذاری در چه زمینه‌ای می‌تواند بازده بیشتری داشته باشد، اما اگر کسی می‌خواهد خودرو بخرد، خودرو را با آرامش بخرد. هیچ عجله‌ای برای خرید خودرو وجود ندارد و به راحتی می‌توانید با پولی که در اختیار دارید، انتخاب معقول کنید. در شرایط فعلی، هیچ کس، برای سرمایه گذاری وارد بازار خودرو نشود. چون این بازار تا شش ماه آینده، نابسامانی زیادی دارد و بی حساب و کتاب است.

به گزارش جماران، در روز‌های گذشته، سخنان منوچهر منطقی، معاون وزیر صمت، درخصوص اینکه طبق سیاست مدنظر این وزارتخانه، قرار است اختیار قیمت‌گذاری خودرو‌های داخلی تا انتهای سال به هیات‌مدیره خودروسازان واگذار شود و شورای رقابت دیگر قیمت‌گذاری نکند و نقش تنظیم گری بازار خودرو را داشته باشد، باعث بروز نوساناتی در بازار خودرو شد. این اتفاقات همچنین پس از آن بود که عباس علی آبادی، وزیر صمت، به مردم وعده داد در آینده نزدیک در خودرو به شرایطی نزدیک می‌شویم که نیاز به قیمت‌گذاری دستوری نیست، افزایش تولید و تجدیدنظر دولت در تعرفه واردات خودرو‌های برقی، فرصتی ایجاد می‌کند تا مردم بدون محدودیت و انحصار نیاز خود را فراهم کنند.

با رکود فعلی، اکنون دلالان بیکار شده‌اند

در همین رابطه، امیرحسن کاکایی، عضو هیئت علمی‌دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت و کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه ارقام منتشر شده درخصوص افزایش قیمت خودرو، نسبت به قیمت خودروها، رقم قابل توجهی محسوب نمی‌شود و در واقع، جزء نوسانات بازار است، تصریح کرد: در شرایط فعلی، با توجه به رکود شدید ایجاد شده در کشور، دلالان بیکار شده‌اند. در پنج سال گذشته، با قیمتگذاری دستوری در خودرو، چنان رانتی در سیستم دلالی کشور وارد شد، که می‌توان رقمی بالای ۲۰۰ هزارمیلیارد تومان برآورد کرد. آن‌ها با ۱۰ هزارمیلیارد تومان، می‌توانند موج رسانه‌ای ایجاد کنند. اکنون نیز می‌خواهند بگویند؛ آی ملت، مراقب باشید! قیمت‌ها درحال افزایش است! آن‌ها کوچکترین نوسانی را نشانه تائید این جوسازی‌ها می‌گیرند.

وی با بیان اینکه ۱۵ میلیون تومان در یک خودرو ۵۰۰ میلیونی، جزء نوسانات طبیعی بازار است و نکته عجیبی نیست، چرا که دلالان در هرحال به دنبال پیشبرد مقاصد خود هستند، افزود: طبق پیش بینی‌ها، قیمت دلار تا آخرسال باید افزایش می‌یافت، اما به هر دلیلی این مساله پیش نیامد و دست دولت هم درد نکند و زحمت کشیده است، هر چند ضربه‌ای که این اقدام به حیطه‌های دیگر زده است، بماند! اما درمجموع دولت اکنون قمیت دلار را ثابت نگه داشته است. حتی می‌توان ادعا کرد کاهش نیز داده، چرا که دلار تا ۵۴ تومان رشد کرد، اما اکنون به ۵۰ تومان رسیده است.

متخصصان بازارسازی سعی می‌کنند بازار را شلوغ کنند

این کارشناس صنعت خودرو با یادآوری اینکه متوسط قیمت دلار در کشور به دلیل افزایش قیمت برخی کالا‌ها بالا رفته، اما صرف نظر از نوسانات، در رابطه با قیمت خودرو و کالا‌هایی که با قیمت دلار آزاد قیمت گذاری می‌شدند، در شش ماه گذشته، ثبات قیمت داشتیم، گفت: اکنون شاهد رکود به شدت بالا در بازار هستیم و دلالانی که سرمایه گذاری کردند، با مشکل مواجه شده‌اند. نزدیک آخر سال هستیم و مدت‌ها است که معامله نکرده اند، اتفاقات زمینه‌ای هم رخ داده است، برای نمونه، صنعت خودروی ما با چالش تولید مواجه است. وعده‌های داده شده برای واردات در حد یک یا دودرصد اجرا شده. این‌ها بهانه‌های خوبی است که برخی هیجانات را به بازار تزریق کنند. آنچه که اکنون با عنوان افزایش قیمت خودرو مطرح می‌شود، نتیجه این بازی است و متخصصان بازارسازی و بازاریابی سعی می‌کنند بازار را شلوغ کنند.

مشتری برای خودرو‌های بالای یک میلیارد نیست

کاکایی با بیان اینکه مساله دیگر این است که اکنون رفته رفته خودرو‌های گران قیمت از یک میلیارد به بالا بی مشتری می‌شوند، اظهار داشت: جا‌هایی که قیمت رسمی خودرو در کارخانه به قیمت بازار نزدیک شده، خودرو‌ها را باید قسطی بفروشند؛ و کسی به راحتی مشتری ندارد. برای آن بخش از بازار، که شامل برخی از خودروسازان می‌شود هم در بازار هیجان ایجاد شود.

افزایش قیمت دلار تا انتخابات بعید است

وی در عین حال با یادآوری اینکه رکود، به معنای توقف معاملات و توقف جابجایی پول، بلا‌های جدی بر سر بازارها، شرکت‌ها و کارخانه‌ها می‌آورد و به خودروسازان ضربه می‌زند، اظهارداشت: هرچند به عنوان یک شهروند، آرزو دارم به طور کلی قیمت دلار بالا نرود، اما بعید به نظر می‌رسد قیمت آن تا انتخابات افزایش داشته باشد، اما از سوی دیگر با معضل واقعی و بزرگ رکود روبرو شده‌ایم.

مردم پولی برای خرید ندارند

این عضو هیئت علمی‌دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت، با بیان اینکه از آنجا که مردم در انتظار اتفاقی هستند، خرید را به تعویق می‌اندازند، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در یک سال گذشته، تولید افزایش داشته و درآمد اکثریت مردم به اندازه کافی بالا نرفته، خرید کاهش یافته است. در واقع با دو معضل اساسی در بازار مواجه هستیم. آن‌ها که پول در اختیار دارند، منتظر هستند اتفاقی بیفتد قیمت‌ها کاهش یابد و یا خودرو‌های بهتر وارد بازار شوند. از سوی دیگر هم بسیاری که خودرو لازم دارند و خودرو‌های داخلی نیازشان را برآورده می‌کند و می‌دانند که قیمت‌ها بالاتر خواهند رفت، پولی برای خرید ندارند؛ بنابراین درشرایط فعلی با رکود شدیدی مواجه هستیم.

کاکایی، گفت: این هیجانات باعث می‌شوند آن‌ها که پولی در اختیار دارند و می‌خواستند خودرو بخرند، برای خرید عجله کنند. ضمن اینکه شاهد فروش لیزینگی و کاملا قسطی نیز هستیم تا با این روش بازار تحریک شود و افراد اکنون خرید خود را انجام دهند.

در وضعیت شکننده‌ای هستیم

وی با تاکید بر اینکه دلالان و بازارسازان تلاش می‌کنند با هر بهانه‌ای بازار را به هم بریزند، ادامه داد: روشن است، آن‌ها که مثلا قبلا سالی ۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد داشتند، امسال دکانشان تخته شده است و ناچارند بازار را به هم بریزند تا خرید انجام شود. با این حال، در وضعیت شکننده‌ای هستیم، هزاران دلال اکنون منتظرند تا از بازار سود ببرند.

این کارشناس صنعت خودرو، افزود: اگر دولت بتواند قیمت دلار را ثابت نگه دارد، که البته گفته می‌شود تا آخر شهریورسال آینده برای ثابت نگه داشتن و یا کاهش قیمت دلار، امکاناتی در نظر گرفته‌اند، هر اتفاقی بیفتد، قیمت‌ها افزایش نمی‌یابند. ممکن است به طور مقطعی بالا برود، اما دوباره برمی‌گردد؛ چرا که مردم پولی برای خرج کردن ندارند. تولید افزایش یافته، واردات هم می‌شود، اما درآمد بالا نرفته است. قیمت هم پایین نیامده و نخواهد آمد. چرا که هزینه‌ها مرتب در حال افزایش است. درآمد مردم از قیمت‌ها عقب است؛ بنابراین خریدار وجود ندارد و ما در ۱۰ سال گذشته، به تدریج ضعیف‌تر شده‌ایم.

با آزادسازی قیمتها، قیمت خودرو در بازار کاهش می‌یابد

کاکایی با بیان اینکه حداکثر افزایش قیمت خودرو، معادل تورم در کشور خواهد بود، تاکید کرد: اگر همین امروز، در این وضعیت، قیمت‌های کارخانه را کاملا آزاد کنند، قیمت خودرو در بازار پایین‌تر هم می‌آید. به شما قول می‌دهم. همین امروز، قیمت پژو پارس در کارخانه ۲۹۴ میلیون است و در بازار ۵۷۰ میلیون است. اگر این رقم آزاد شود، قیمت کارخانه خودروساز به ۴۰۰ میلیون تومان می‌رسد و به مقدار فراوان در اختیار قرار می‌گیرد و سود آنچنانی ندارد. قیمت ۵۷۰ میلیون تومانی بازار هم کاهش می‌یابد و به ۵۰۰ میلیون تومان می‌رسد.

با یک خرید، تقریبا ۳۰۰ میلیون تومان سود می‌کنند!

به گفته این عضو هیات علمی دانشکده خودرو؛ علت اینکه برای این قبیل خرید‌ها این میزان صف ایجاد شده، این است که با یک خرید، تقریبا ۳۰۰ میلیون تومان سود می‌کنند! درباره خودرو‌های گران قیمت کارخانه‌ای برای نمونه قیمت «ام وی ام X۲۲ پرو دستی»، ۷۰۸ میلیون تومان و قیمت بازار آن ۷۷۶ میلیون تومان است. آن هم به این علت که کسی که این خودرو را از کارخانه می‌خرد، سه یا چهار ماه پولش در حساب منتظر می‌ماند و اختلاف خواب پول را در اینجا کسر می‌کنند. اما درباره خودرو‌هایی که قیمتهایش تقریبا آزاد شد، خودروسازان ناچار به فروش قسطی شده‌اند.

وی تاکید کرد: دست اندرکاران می‌دانند که آزادسازی قیمت، به معنای کاهش قیمت است. آن‌ها که پیش از آن، شلوغ می‌کنند و فریاد می‌زنند که این شرایط باعث افزایش قیمت شده، آن‌ها هستند که مدت‌ها است بیکار شده اند!

کاکایی در عین حال، ضمن تاکید بر اهمیت توجه به پیامد‌های «اقتصاد رفتاری» که در آن ممکن است اتفاقات زیادی بیفتد، توضیح داد: با توجه به اینکه دلالان پول‌های هنگفتی در سال‌های اخیر به جیب زده اند، اگر به هر دلیلی شروع به چنان تبلیغاتی کنند که مردم قانع شوند که اتفاق مهمی در حال وقوع است، بازار شلوغ می‌شود و قیمت‌ها بالا می‌رود. اما بعید به نظر می‌رسد که بازار این اندازه کشش داشته باشد که بیشتر از نوسانات منطقی، بالاتر برود.

هیچ عجله‌ای برای خرید خودرو وجود ندارد

این استاد دانشگاه علم و صنعت، با تاکید بر اینکه، مردم آرامش خود را حفظ کنند، گفت: نباید بازیچه دست دلالان قرار بگیریم. مردم باید درست تشخیص دهند. اگر کسی سرمایه‌ای در اختیار دارد، بررسی کند که سرمایه گذاری در چه زمینه‌ای می‌تواند بازده بیشتری داشته باشد، اما اگر کسی می‌خواهد خودرو بخرد، خودرو را با آرامش بخرد. هیچ عجله‌ای برای خرید خودرو وجود ندارد و به راحتی می‌توانید با پولی که در اختیار دارید، انتخاب معقول کنید. در شرایط فعلی، هیچ کس، برای سرمایه گذاری وارد بازار خودرو نشود. چون این بازار تا شش ماه آینده، نابسامانی زیادی دارد و بی حساب و کتاب است.

کاکایی اضافه کرد: خودرو خریده می‌شود، اما در عین اینکه قیمت آن کاهش نمی‌یابد، نقد شوندگی آن به شدت کاهش یافته است. در نتیجه سودآوری آن به شدت پایین است. آن‌ها که می‌خواهند سرمایه گذاری کنند این وضعیت را با بازار‌های دیگر مقایسه و بعد اقدام کنند. شرایط مانند سال گذشته نیست که هر کسی خودرو بخرد، بداند سودش صددرصد تضمین شده است.

جای نگرانی برای مردم نیست

وی با بیان اینکه هر چند تولید در یک ماه اخیر مقدار کمی پایین آمد، اما در مجموع، از ابتدای سال تاکنون به طور متوسط ۲۰ درصد افزایش داشته است، توضیح داد: ۸۰ درصد مونتاژکاران و ۱۵ درصد تولید داخل رشد داشته است. آنچه که اکنون در قالب ارائه برنامه‌ها و مواضع از سوی وزارت صمت شاهد هستیم، تلاش برای رفع همین مساله است تا تولید روند افزایشی یک سال گذشته خود را ادامه دهد؛ چرا که اکنون ایران خودرو و سایپا با چالش نقدینگی روبرو شده‌اند. اکنون جای نگرانی برای مردم نیست. آنقدر خودرو در انبار‌ها ذخیره شده که تا مدت‌ها می‌توان آن‌ها را به بازار وارد کرد.

bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین