bato-adv
bato-adv
تب و تاب دلار جهانی کاهش یافت

خیز طلا به سوی رکوردشکنی

خیز طلا به سوی رکوردشکنی

بانک‌های مرکزی در سراسر جهان با تقاضای چشمگیر فلز زرد از افت قیمتی بیش از حد آن جلوگیری می‌کنند.

تاریخ انتشار: ۰۸:۴۶ - ۱۳ اسفند ۱۴۰۲

اونس طلای جهانی در اواسط نخستین روز از ماه جدید در روندی غیرمنتظره با رشد ۲.۱ درصدی مواجه شد و رقمی معادل ۲۰۸۸ دلار را به ثبت رساند. این فلز گران‌بها که پناهگاه امن سرمایه‌گذاران به شمار می‌رود، با هجوم تقاضاکنندگان و همچنین روند نزولی دلار جهانی انتظارات را برای رکوردشکنی تاریخی زودتر از برآورد‌ها افزایش داد.

به گزارش دنیای اقتصاد، پیش از آغاز سال ۲۰۲۴ نظریه‌های متعددی درخصوص شیب مثبت فلز زرد و رکورد‌های تاریخی آن پس از کاهش نرخ تورم در آستانه تغییر مسیر سیاست‌های انبساطی ارائه شد. روند قیمتی این دارایی تا چه میزان با برآورد‌ها مطابقت داشت؟ در پاسخ به این سوال باید چند عاملی که مسیر احتمالی را اندکی تغییر داد، بررسی کرد.

اما پیش از آن باید به روند طلای جهانی در روز‌های اخیر نگاهی انداخت. به گفته یکی از تحلیلگران ارشد بازار‌های جهانی، گرچه تنش‌های ژئوپلیتیک و تقاضای قوی بانک‌های مرکزی قیمت طلا را در برابر سیگنال‌های منفی حفظ کرده، اما رشد ۲ درصدی آن در یک روز شگفت‌آور و دور از انتظار بود.

این دارایی در ساعت ۱۵ به وقت تهران در ۲۰۸۰ تا ۲۰۹۰ دلار در حال معامله است و پتانسیل ورود به کانال ۲۱۰۰ دلاری را تا ساعات پایانی روز خواهد داشت. گرچه نوسان‌های کوتاه‌مدت فلز زرد احساسات مصرف‌کننده، عرضه و تقاضای این بازار را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما باید گفت که این افت‌وخیز در کوتاه‌مدت رخ داده و چشم‌انداز این دارایی در بلندمدت همچنان مثبت است.

این دارایی رکورد قیمتی جدیدی در سال جاری ثبت می‌کند؟ در پاسخ به این سوال باید به سخنان برخی از تحلیلگران اشاره کرد. آن‌ها تاکید کردند که گزارش تورمی و مشاغل آمریکا که در ماه جاری منتشر خواهد شد می‌تواند رکوردشکنی طلا را جلو بیندازد. در غیر این صورت رکورد تاریخی آن به بعد از اتخاذ سیاست‌های انبساطی موکول می‌شود.

عوامل موثر بر افت و خیز طلا

تنش‌های ژئوپلیتیک: در طول تاریخ، طلا همواره به عنوان دارایی که توانایی حفظ ارزش دارایی‌های سرمایه‌گذاران را در برابر فشار‌های تورمی دارد، شناخته می‌شود. بر این اساس معامله‌گران، سرمایه‌گذاران و حتی افراد عادی در جهت حفظ دارایی‌های خود در میان تنش‌ها، به این بازار به عنوان پناهگاه امن جذب می‌شوند. برای درک بهتر این موضوع می‌توان به روند قیمتی آن از آغاز درگیری‌های اسرائیل و غزه (۷ اکتبر) اشاره کرد.

نوسان ارزی: با افزایش تورم و آغاز چرخه ضد تورمی فدرال رزرو از سال ۲۰۲۲، دلار جهانی به بالای کانال ۱۰۰ واحدی راه پیدا کرد و در میانه این سال به بالاترین سطح خود در طول تاریخ دست یافت. چرا که این شاخص همزمان با افزایش نرخ بهره تقویت می‌شود و بازار‌های جهانی از جمله طلا را که بر خلاف جهت آن در حرکت هستند با شیب کاهشی رو‌به‌رو می‌کند. خلاف این سناریو نیز وجود دارد.

احساسات: ادراک ثبات اقتصادی، نرخ بهره و بررسی ریسک سرمایه‌گذاری در این بازار نقش مهمی بر روند قیمتی طلا ایفا می‌کند. برای درک بهتر این موضوع باید به شرایط فعلی اقتصاد آمریکا اشاره کرد. برخی از مقامات کمیته بانک مرکزی معتقدند که تورم نقطه به نقطه و هسته (بدون احتساب موادغذایی و انرژی) در ایالات‌متحده همچنان در سطوح بالایی قرار دارند و بانک مرکزی باید تا اطمینان کامل از بازگشت تورم به سطح هدف (۲ درصد)، نرخ بهره را در سطوح سابق خود یعنی ۵.۲۵ تا ۵.۵ درصد حفظ کند. این امر موجب شد تا شاخص دلار با امید به موکول کردن سیاست‌های انبساطی به زمانی دیگر، حمایت ۱۰۴ واحدی را به دست آورد و طلا را با روند نزولی همراه کند. شواهد گویای آن است که در روز‌های اولیه، روند قیمتی طلا مطابق با پیش‌بینی‌ها رقم خورد، اما روند قیمتی این دارایی با استناد به عوامل اثر‌گذار بر آن به‌طور شگفت‌آوری در طی یک روز با رشد ۲ درصدی مواجه شد و اکنون قیمت ۲۰۸۲ دلار را به ثبت رسانده است.

عرضه و تقاضای بازار: بانک‌های مرکزی در سراسر جهان با تقاضای چشمگیر فلز زرد از افت قیمتی بیش از حد آن جلوگیری می‌کنند. از این‌رو تقاضا و عرضه طلا در بانک مرکزی نیز از عوامل موثر بر روند قیمتی این دارایی به شمار می‌رود؛ زیرا بانک‌های مرکزی در بحبوحه سیگنال‌های منفی، همچنان طرفدار سرسخت طلای جهانی محسوب می‌شوند.

خیز طلا به سوی رکوردشکنی///

برچسب ها: طلا بازار طلا دلار
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین