اکنون تهدید جدیدی برای روسها وجود دارد؛ «چهار تیغ» که توسط پهپادهای اوکراینی در خط مقدم رها میشوند. در واقع اوکراینیها به شکلی مبتکرانه از یک سلاح بسیار قدیمی استفاده میکنند تا وسایل نقلیه را از کار انداخته و سپس مورد اصابت بمب قرار دهند که در نهایت در زنجیره تأمین روسیه اخلال ایجاد کنند.
پهپادهای کامیکازه (انتحاری) مرتباً خودروهای لجستیکی روسیه را که تدارکات را به نیروهای خط مقدم میبردند، مورد اصابت قرار میدهند. تنها راه برای رساندن مهمات، غذا و سایر مواد از منطقه خطر این است که آنها را در وانتهای UAZ-۴۵۲ Bukhanka بستهبندی و با حداکثر سرعت حرکت کنند. اما از این پس رانندگان باید حواسشان به آسمان و زمین باشد.
به گزارش خبرآنلاین، پهپادهای اوکراینی، سلاحهای فلزی چهار پر را در جادهها پراکنده میکنند، این سلاحها به گونهای طراحی شدهاند که از هر طرف که بیفتند، یک پر آن همیشه به سمت بالا باشد. نام کالتروپ (چهار تیغ) از لاتین به معنای «تله پاشنه» گرفته شده است؛ رومیها آن را «murex ferreus» یا «آهن دندانهدار» نیز مینامیدند، اما قدمت آنها حتی به عقبتر هم میرسند چیزی حدود ۳۱۳ قبل از میلاد، زمانی که ارتش اسکندر مقدونی از آنها علیه سواره نظام ایرانی استفاده کرد.
چهار تیغهای رومی دندانهدار بودند به طوری که در سم اسب فرو میرفت و به سختی جدا میشد. این اسلحه به اشکال مختلف در تمام دوران باستان و قرون وسطی و حتی در قرن هجدهم مورد استفاده قرار میگرفت.
در قرن بیستم چهار تیغ برای حمله به چرخهای لاستیکی وسایل نقلیه به میدان نبرد بازگشت. در طول جنگ جهانی دوم آمریکا چهار تیغها را به صورت انبوه تولید و بین مبارزان مقاومت در اروپا توزیع کرد. سادهتر و قابل اطمینانتر از مواد منفجره، آنها میتوانستند در جادهها پراکنده شوند تا وسایل نقلیه آلمانی را متوقف کنند، چه به عنوان آزار و چه به عنوان مقدمهای برای کمین!
آلمانیها که آنها را جوجه تیغی یا پا کلاغی مینامیدند نسخهای را توسعه دادند که میتوانست در قوطیها از هوا پرتاب شود. یک قوطی میتوانست هزاران چهار تیغ را پراکنده کند و اهدافش شامل فرودگاهها و همچنین جادهها میشد. جوجه تیغیهای آلمانی از ورقههای فولادی نازک ساخته شده بودند و هر کدام حدود ۶۰ گرم وزن داشتند.
پهپادهایی که میتوانند محمولهها را با دقت به هدف برسانند، یک بستر خوب برای استفاده از چهار تیغها هستند. برای مثال یک شرکت چینی در یک نمایشگاه نظامی در سال ۲۰۱۹ یک پهپاد از این نوع را به نمایش گذاشت. در حالی که اوکراینیها در سال ۲۰۲۲ دست به تولید انبوه چهار تیغ زدند. استفاده از آنها چندان دیده نشده بودند تا اینکه اخیراً تصاویری در شبکههای اجتماعی منتشر شد.
یک وبلاگ نویس روسی شکایت نوشت: «دشمن مدام چیزهای ناپسند جدیدی ارائه میکند. آنها نه تنها مینها را از هواپیماهای بدون سرنشین پرتاب میکنند، بلکه به معنای واقعی کلمه بخشهای خطرناک جادههای خط مقدم را با میخها میپوشانند.»
اوکراینیها از هواپیماهای بدون سرنشین برای پرتاب مینهای ضد تانک نیز استفاده کردهاند، اما این پهپادها علاوه بر هزینهای که دارند چندان قابل اعتماد نیستند چرا که خطا دارند؛ بنابراین چهار تیغها یک راه ساده و کم هزینه برای متوقف کردن یک کامیون است تا بتوان آن را با یک پهپاد به پایان رساند.
تاکتیک انداختن چهار تیغ از پهپادها بدون شک، الهام بخش انواع تکنیکهای جدید دیگر خواهد بود. پهپادها میتوانند مینها، حسگرهای زمینی و حتی رباتهای کوچک را در زمین قرار دهند.