انتصاب مایک هاکبی و استیون ویتکاف توسط دونالد ترامپ برای تصدی پستهای کلیدی در اسرائیل و خاورمیانه نشاندهنده تغییر آشکار سیاست خارجی ایالات متحده به نفع اسرائیل است. مواضع تند و صریح هاکبی علیه تشکیل دولت فلسطینی و حمایت از الحاق کرانه باختری، در کنار نقش ویتکاف در جمعآوری کمکهای مالی از اهداکنندگان یهودی و نزدیکی او به دولت نتانیاهو، حاکی از اولویتدهی ترامپ به منافع اسرائیل است.
فرارو- لارا جیکس روزنامه نگار حوزه سیاست خارجی و مسائل خاورمیانه روزنامه نیویورک تایمز.
به گزارش فرارو به نقل از روزنامه نیویورک تایمز، نامزدهای پیشنهادی دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، برای تصدی پستهای کلیدی دیپلماتیک در اسرائیل و خاورمیانه، اگرچه سابقه قابلتوجهی در سیاستگذاری این منطقه ندارند، اما مواضع صریحی ارائه کردهاند. مایک هاکبی، فرماندار پیشین آرکانزاس و گزینه پیشنهادی برای سفارت آمریکا در اسرائیل، با اظهارات جنجالی خود مواضعش را آشکار کرده است. او معتقد است «چیزی به نام فلسطینی وجود ندارد» و تمام کرانه باختری را متعلق به اسرائیل میداند. این انتخاب که نیازمند تأیید سنا است، با استقبال گرم مقامات اسرائیلی همراه شده که مخالف تشکیل دولت فلسطین هستند.
همچنین دونالد ترامپ، استیون ویتکاف، سرمایهگذار حوزه املاک و از حامیان مالی کارزار انتخاباتیاش، را بهعنوان نماینده ویژه در امور خاورمیانه منصوب کرده است. استیون ویتکاف مبالغ هنگفتی برای کارزار انتخاباتی ترامپ جمعآوری کرده است که برای نمونه میتوان به کمکهای رای دهندگان یهودی اشاره کرد؛ به خصوص پس از آن که دولت بایدن ارسال بخشی از تسلیحات به اسرائیل را متوقف کرد.
دونالد ترامپ خود را بهعنوان قویترین حامی اسرائیل معرفی کرده است و تحلیلگران بر این باورند که او احتمالاً سیاست خارجی ایالات متحده را بیش از پیش به سود اسرائیل تغییر خواهد داد. نور عوده، تحلیلگر سیاسی فلسطینی در اینباره گفت: «این انتصابات تمام چیزی است که فلسطینیان برای درک آنچه در انتظارشان است، نیاز دارند.»
در ادامه، نگاهی داریم به دو شخصیتی که هدایت تلاشهای دولت ترامپ در خاورمیانه را برعهده خواهند داشت:
مایک هاکبی: از فرمانداری آرکانزاس تا نامزدی سفارت آمریکا در اسرائیل
مایک هاکبی، کشیش پروتستان و سیاستمدار آمریکایی، در میان رأیدهندگان انجیلی و محافظهکاران فرهنگی از محبوبیت بالایی برخوردار است. او در انتخابات ریاستجمهوری سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۶ شرکت کرد، اما به پیروزی نرسید. مایک هاکبی در حال حاضر مجری برنامهای گفتگو محور در شبکه «ترینیتی برادکستینگ» است و تورهای مذهبی به اسرائیل برگزار میکند. یکی از این تورها قرار است در ماه فوریه برگزار شود.
مایک هاکبی، فرماندار پیشین آرکانزاس و نامزد پیشنهادی دونالد ترامپ برای سفارت آمریکا در اسرائیل، در مصاحبهای با رادیو ارتش اسرائیل اظهار داشت: «من سیاست را تعیین نمیکنم؛ وظیفه من اجرای سیاست رئیسجمهور است.» با این حال، مواضع پیشین او در مورد منطقه، از جمله حمایت از الحاق کرانه باختری به اسرائیل، در مصاحبههای گذشته و کلیپهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی بهوضوح مشخص است.
در یکی از کلیپهای منتشرشده از سفر مایک هاکبی به اسرائیل در ژانویه ۲۰۱۷، وی مواضع جنجالی خود را آشکار کرد. او در این ویدئو اظهار داشت: «چیزی به نام کرانه باختری وجود ندارد.» همچنین تأکید کرد: «چیزی به نام شهرک وجود ندارد – اینها جوامع، محلهها و شهرها هستند. چیزی به نام اشغال وجود ندارد.»
مخالفان تشکیل دولت فلسطین در اسرائیل معتقدند واگذاری اراضی کرانه باختری به فلسطینیان میتواند امنیت این کشور را در آینده به خطر بیندازد. همزمان، نیروهای تندرو در میان شهرکنشینان اسرائیلی نیز با هرگونه واگذاری این مناطق مخالفاند و بر این باورند که این سرزمینها بر اساس وعده الهی به یهودیان تعلق دارد.
در جریان کارزار انتخاباتی ریاستجمهوری سال ۲۰۰۸، مایک هاکبی در ویدئویی منتشرشده توسط وبسایت «بازفید» اظهار داشت: «چیزی به نام فلسطینی وجود ندارد.» او همچنین تاکید کرد که تشکیل دولت مستقل فلسطینی باید در مرزهای کشورهای عربی همسایه نظیر مصر، سوریه یا اردن انجام شود، نه در خاک اسرائیل.»
نامزدی مایک هاکبی بهعنوان سفیر آمریکا در اسرائیل با استقبال گسترده مقامات اسرائیلی مواجه شد. بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی و از حامیان شهرکنشینی در شبکههای اجتماعی اعلام کرد که مشتاق همکاری با هاکبی برای تأکید بر «تعلق تاریخی بیچونوچرای تمام سرزمین اسرائیل به مردم اسرائیل» است.
انتصاب مایک هاکبی بهعنوان سفیر آمریکا در اسرائیل با واکنشهای متفاوتی مواجه شده است. گروه جیاستریت، سازمان لیبرال حامی اسرائیل، در واکنشی تند اعلام کرد: «دیگر هیچ نقابی باقی نمانده است.» این گروه در شبکههای اجتماعی اظهار داشت که انتخاب هاکبی «شاهدی دیگر بر این است که حمایت ترامپ از اسرائیل هیچ ارتباطی با ارزشهای یهودی، امنیت یا حق تعیین سرنوشت ندارد.»
استیون ویتکاف: از توسعه املاک تا نقش کلیدی در کمپین ترامپ و خاورمیانه
استیون ویتکاف، توسعهدهنده املاک و مستغلات و از دوستان گلف دونالد ترامپ، بهعنوان یکی از حامیان مالی کمیته اقدام سیاسی ترامپ، نقش مهمی در برقراری ارتباط رئیسجمهور منتخب با کارآفرینان پروژههای ارز دیجیتال ایفا کرده است.
در ماه مه، پس از توقف ارسال بمبهای ۲۰۰۰ پوندی به اسرائیل توسط دولت بایدن، استیون ویتکاف، از این فرصت برای جمعآوری کمکهای مالی برای کارزار ترامپ بهره برد. او در گفتگو با «The Bulwark» یک پادکست و سایت تحلیلی، اظهار داشت که توانسته است «کمکهای مالی ششرقمی و هفترقمی» از سوی اهداکنندگان یهودی برای کمپین ترامپ جمعآوری کند. استیون ویتکاف در اظهاراتی گفت: «تمام دوستانم شروع به تماس گرفتند و پرسیدند: «چه کاری میتوانم برای دونالد ترامپ انجام دهم؟»
در ماه ژوئیه، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در کنگره آمریکا سخنرانی کرد که با واکنشهای متفاوتی همراه بود. در حالی که برخی نمایندگان دموکرات این سخنرانی را بایکوت کردند، استیون ویتکاف از دوستان نزدیک دونالد ترامپ، در میان حضار بود. او در مصاحبهای با شبکه فاکس بیزنس اظهار داشت: «این افتخاری بود که در آنجا حضور داشتم. هر پنج ثانیه یکبار بلند میشدیم، زیرا جمعیت حاضر کاملاً از او و پیامهایش حمایت میکردند» علاوه بر این، استیون ویتکاف در دادگاه مدنی مربوط به اتهامات کلاهبرداری رئیسجمهور پیشین شهادت داد. همچنین، در زمان دستگیری یک مهاجم مسلح در نزدیکی مار-ئه-لاگو، او مشغول بازی گلف با آقای ترامپ بود.
دونالد ترامپ، روز سهشنبه و هنگام اعلام انتصاب آقای ویتکاف بهعنوان فرستاده خود در امور خاورمیانه، اظهار داشت: «استیو صدایی خستگیناپذیر برای صلح خواهد بود و موجب افتخار همه ما خواهد شد.»