رژیم صهیونیستی به حملات خود علیه غزه در سال ۲۰۲۴ ادامه داد و تمام آن را به نابودی کشاند.
فرارو- خاورمیانه که همواره بهعنوان یکی از مناطق حساس و استراتژیک جهان شناخته میشود، در سال ۲۰۲۴ شاهد رویدادهایی بود که سرنوشت ساکنان آن را دگرگون کرد.
به گزارش فرارو، سال ۲۰۲۴ برای خاورمیانه سالی پر از درگیری، جنگ و حوادث ناگوار بود. این اتفاقات نهتنها فقط بر روی مردم این منطقه تأثیر گذاشت؛ بلکه تمام جهان را نیز درگیر کرد. اگر چه بحران غزه یکی از مهمترین وقایع این سال بود؛ اما مجموعهای از اتفاقات و تحولاتی نیز به وقوع پیوست که باعث تشدید نگرانی در حال حاضر و آینده شد. حال با یک پرسش اساسی مواجهه میشویم. چه اتفاقاتی در خاورمیانه رخداده است که باعث شد سال ۲۰۲۴ با تلخی برای ساکنانش تمام شود؟
بر اساس بررسی تحولات این سال در کنار حوادث غزه میتوان موارد زیر را مهمترین اتفاقات سیاسی ۲۰۲۴ در منطقه خاورمیانه دانست.
در تاریخ ۲۴ می ۲۰۲۴ مصادف با ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ سقوط بالگرد رئیسجمهور ایران و هیئت همراهش، کشور و خاورمیانه را وارد یک شوک ناگهانی کرد. رئیس دولت سیزدهم که برای افتتاح سد مشترک با آذربایجان به نقطه صفر مرزی سفرکرده بود، در راه بازگشت به تبریز هلیکوپتر حامل آنها در منطقه جنگلی دیزمار در نزدیکی یکی از روستاهای ورزقان سقوط میکند. در این حادثه رئیس جمهور و هیئت همراه در راه خدمت به مردم و وطن به شهادت میرسند.
اسرائیل در سال ۲۰۲۴ حملات گستردهاش را علیه غزه ادامه داد. این جنگ که تا به امروز ادامه داشته است باعث مرگ بیش از هزاران کودک و نوزاد شده است. غزه که روزگاری یک باریکه پرجمعیت بود این روزها خالی از سکنه شده است و مردم آن یا زیر موشکهای اسرائیل جان خود را ازدستدادهاند و یا جان خود را برداشته و آواره شدهاند. اسرائیل جنایت و خشونت را به اوج رسانده است و با تمام قوا در حال زیرورو کردن غزه است، همه چیز نابود شده است، دود و خاکستر آسمان این شهر را گرفته و تنها صدایی که میآید موشک است و ضجه انسانهای که مرگ عزیزان را به چشم خود دیدهاند.
اسرائیل با ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت به نقض تمام هنجارها و قواعد بینالملل ادامه میدهد و غزه و هر روز بیدفاعتر میشود.
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، در تاریخ ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ در حین شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان در تهران، توسط اسرائیل ترور شد. اهمیت این ترور به این دلیل است که رژیم صهیونیستی مدتها به دنبال او بود.
این عملیات در واکنش به حمله اسرائیل به کنسولگری دمشق انجام شد. این عملیات را نخستین رویارویی مستقیم و یکی از بزرگترین حملات موشکی ایران میدانند. بیش از ۳۰۰ پهباد و موشک به سوی اهداف نظامی به خصوص پایگاه نوآتیم شلیک شد. در این حمله موشکی با اینکه سایر کشورها در رهگیری پهبادها و موشکها به اسرائیل کمک کردند، اما بر اساس گزارشات تعدادی از موشکها به اهداف نهایی اصابت نمودند. در واقع هدف اصلی این حملات درگیری پدافند هوایی اسرائیل بود.
در ۲۷ سپتامبر بود که حزبالله لبنان با صدور بیانیهای شهادت دبیرکل این جنبش را در ضاحیه جنوبی بیروت تأیید کرد. اسرائیل در این روز با استفاده از بمبهای سنگر شکن ساخت آمریکا، مقر حزبالله را بمباران کرد و باعث شهادت رهبر آن شد. اسرائیل گمان میکرد با شهادت سید حسن نصرالله مبارزه، حزبالله نابود خواهد شد؛ با این حال مبارزه با اسرائیل همچنان ادامه دارد.
ایران به دنبال پاسخ به جنایات اسرائیل در غزه، ترور اسماعیل هنیه و شهادت سید حسن نصرالله، دومین حمله موشکی خود با نام عملیاتی وعده صادق ۲ را تاریخ ۱ اکتبر ۲۰۲۴ انجام داد. این موشکها مناطق نظامی و ساختمانهای مهم تلآویو را در تیررس خود داشتند که توانستند به اهداف خود نیز برسند.
در ۱۷ اکتبر ۲۰۲۴، یحیی سنوار رهبر حماس در جنوب نواز غزه در درگیری مسلحانه با نیروی نظامی اسرائیل کشته شد. یحیی سنوار که بعد از عملیات ۷ اکتبر تحت تعقیب اسرائیل بود، بعد از شهادت اسماعیل هنیه ریاست حماس را به عهده داشت.
انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ظاهر شاید موضوع بیاهمیتی برای مردمان سایر کشورها باشد؛ اما در خاورمیانه اینگونه نیست، در بسیاری از اتفاقات این منطقه از جهان ردپای آمریکا دیده میشود. شاید به همین دلیل است که انتخابشدن یا نشدن دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور برای مردم خاورمیانه موضوع مهم و سرنوشتسازی بود. باید منتظر ماند و دید که دوره ریاستجمهوری ترامپ چه تأثیری بر روی خاورمیانه خواهد داشت؟
زمانی که سال ۲۰۲۴ نفسهای آخر خود را میکشید، کسی فکر نمیکرد پایان این سال با سقوط بشار اسد همراه باشد. در روزهایی که تروریستهای تحریر الشام شهرهای سوریه را یکی پس از دیگر میگرفتند و به دمشق رسیده بودند، بشار اسد به روسیه رفت و حکومت این خاندان به پایان رسید. حالا سوریه در سال ۲۰۲۵ با یک چالش بزرگتر روبهرو است و آن چیزی نیست جز تحریر الشام به رهبری جولانی. باید منتظر ماند و دید که سرانجام سوریه و این رهبر جدید به کجا میرسد؟