روز گذشته همزمان با ورود دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا، به کاخ سفید، اخبار ضد و نقیضی در مورد مواضع و اظهارات وی درباره ایران در برخی شبکههای پیامرسان داخلی منتشر شد که با مواضع اعلامشده وی در گذشته تفاوت اساسی داشته است، اما طبق بررسیها، ادعای سخنان ترامپ مبنی بر آمادگی سفر به تهران در مقطع کنونی، «نادرست» ارزیابی میشود.
در طول ۴ دهه گذشته روابط ایران و آمریکا شاهد فراز و نشیبها و چالشهای زیادی بوده، اما اقدامات و تحریمهای گسترده اقتصادی - سیاسی ترامپ در نخستین دور ریاست جمهوریاش در سال ۲۰۱۶، یک دوره کاملا تهاجمی را علیه کشور به نام ترامپ ثبت کرد.
به گزارش ایرنا، روز گذشته وی پس از یک وقفه چهار ساله (دوران ریاست جمهوری بایدن) دوباره به اووال آفیس یا دفتر بیضی کاخ سفید بازگشت.
همزمان با این رویداد بود برخی کانالهای داخلی، خبری منتشر کردند که با ماهیت رفتارهای دولت ترامپ در دور اول و حتی اظهار نظرهای رسمی وی در ۲۴ ساعت گذشته کاملا متفاوت بوده است.
در این خبر منتشره کوتاه به نقل از خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس ادعا شده بود: «من یک سرمایه گذار برای رفاه مردم کشورم هستم. ایران سرزمین بکری است. من حتما با تهران مذاکره میکنم و حتی حاضرم به تهران سفر کنم.»
این خبر کوتاه روز گذشته و ساعاتی پیش از برگزاری مراسم تحلیف رئیس جمهوری جدید آمریکا درحالی به سرعت در شبکهها و کانالهای خبری داخل به گردش درآمد، که هیچ یک از منابع و نهادهای رسمی آمریکا نه تنها به این موضوع اشاره نکردند، بلکه اظهارات ترامپ پس از مراسم تحلیف در مورد ایران، حاکی از تداوم سیاست دور اول ریاستجمهوریاش یعنی «فشارحداکثری» بر ایران بوده است.
در بررسیها چنین محتوایی از قول ترامپ یافت نشد.
رسانهها گزارش دادند: چهل و هفتمین رئیس جمهوری آمریکا گفته، بازگشتیم تا ایران را پاسخگو کنیم و افزوده که بهرهبرداری ایران از پول نفت برای تامین مالی آنچه او «سازمانهای تروریستی» خوانده را متوقف میسازد.
ترامپ در این اظهارات ادعا کرد: اگر رئیسجمهور بود، عملیات «طوفان الاقصی» به وقوع نمیپیوست و ایران پولی برای حزبالله و حماس نداشت و نمیتوانست به حماس و حزبالله کمک کند.
درواقع وی ایران را متهم به این اقدام کرد؛ در حالی که مسئولان کشور بارها این عملیات را یک اقدام کاملا فلسطینی اعلام کردهاند.
علاوه براین، رئیس جمهور جدید آمریکا، «مارکو روبیو» را وزیر امور خارجه خود کرده که یکی از تندترین سناتورهای جمهوریخواه با سوابقی طولانی در موضعگیری علیه ایران بوده است.
روبیو که از روز گذشته و همزمان با ورود ترامپ به کاخ سفید سکاندار دستگاه دیپلماسی وی شده است، از مدتها پیش اظهارات و مواضع ضد ایرانی شدیدی داشته و مخالف امضا و اجرای برجام بوده و بر ضرورت تحریمها برای مقابله با نفوذ منطقهای ایران و برنامه موشکی آن تأکید کرده است.
سناتور پیشین آمریکایی، بر تقویت اتحادها در خاورمیانه، به ویژه با اسرائیل و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس تأکید کرده و راهبرد منطقهایاش، افزایش حضور نظامی و دریایی ایالات متحده در خلیج فارس است.
با این حساب، ادعای سخنان ترامپ مبنی بر آمادگی سفر به تهران در مقطع کنونی، «نادرست» ارزیابی میشود.