bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۰۹۷۵۶
پایگاه خبری Eurasia Review از روند احیای توافق هسته‌ای ایران گزارش می‌دهد:

دست بالا در معادله برجام با کیست؟

دست بالا در معادله برجام با کیست؟

دست برتر منطقه‌ای ایران و همچنین دیپلماسی فعالِ بین المللی آن و درعین حال پیشرفت‌های قابل توجه هسته‌ای تهران، عملا این کشور را در معادله برجام و احیای آن و همچنین لغو تحریم‌ها علیه خود، در موقعیتِ بهتر و برتری در مقایسه با آمریکا قرار داده است. امری که در نوع خود موجب ایجاد دغدغه و نگرانی‌های فراوان برای دولت آمریکا شده است.

تاریخ انتشار: ۱۰:۱۰ - ۲۶ مهر ۱۴۰۰

فرارو- پایگاه خبری Eurasia Review در گزارشی ضمن پرداختن به تحولات جاری در مورد احیای توافق برجام و مواضع متقابل مقام‌های ایرانی و آمریکایی در این رابطه، به طور خاص سعی کرده به این پرسش پاسخ دهد که در معادله احیای برجام، فشار‌های آمریکا علیه ایران و پیشروی‌های هسته‌ای تهران، کدام طرفِ مساله از دست بالا و قدرت بیشتری برخوردار است؟ در این راستا، این پایگاه خبری با طرح استدلال هایی، موضع ایران را در شرایط کنونی بهتر از آمریکا ارزیابی می‌کند و در این زمینه، موارد مختلفی را نیز مورد اشاره قرار می‌دهد.

پایگاه خبری Eurasia Review در این رابطه می‌نویسد: «معادله هسته‌ای ایران و احیای توافق برجام، عملا میانِ دو طرف متخاصم قضیه یعنی ایران و آمریکا و رویکرد‌های متفاوت آن‌ها به مساله، متوقف شده است. از یک سو، آمریکا از لغو تحریم‌ها علیه ایران خودداری می‌کند و نمی‌پذیرد که بدون بازگشت اولیه ایران به برجام، بار دیگر به توافق مذکور بازگردد. از سوی دیگر، ایران نیز اعلام کرده که تا زمانیکه تحریم‌های اقتصادی علیه این کشو لغو نشوند، تهران به پیشروی‌های هسته‌ای خود که ورایِ توافق برجام هستند، ادامه خواهد داد. در این نقطه، بسیاری از ناظران و تحلیلگران به طرح این پرسش می‌پردازند که در معادله جاری هسته‌ای میان ایران و آمریکا، حقیقتا کدام طرف دستِ بالا را دارد؟

جو بایدن رئیس جمهور فعلی آمریکا در جریان کارزار انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا بار‌ها و بار‌ها تاکید داشت که معتقد است خروج یکجانبه دولت ترامپ از توافق برجام، از اساس اشتباه بوده است. وی همچون دیگر رهبران غربی قویا اعتقاد داشت که بهترین راه حل جهت مواجهه با توانمندی‌های هسته‌ای ایران، دستیابی به یک توافق با تهران است. بایدن به هیچ عنوان باور نداشته که اعمالِ فشار اقتصادی علیه ایران نظیر "کارزار فشارِ حداکثری" که دونالد ترامپ آن را علیه ایران مدیریت کرد، بتواند راهگشا باشد.

بر این اساس، در اندک زمانی پس از اینکه بایدن کرسی ریاست جمهوری آمریکا را به دست گرفت، وی خواستار تعامل با ایران در مساله هسته‌ای این کشور شد. امری که منجر به آغاز مذاکرات هسته‌ای وین با هدف احیای توافق برجام شد. با این همه، پس از شش دور گفتگو‌های وین، این روند در ماه ژوئن و دو روز پس از پیروی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران متوقف شد.

به گزارش فرارو، در تاریخ دو اکتبر سال ۲۰۲۱، وزیر خارجه جدید ایران "حسین امیر عبداللهیان" در جریان یک مصاحبه تلویزیونی گفت: "دولت آمریکا سعی کرده بود تا با من از طریق کانال‌های مختلف ارتباط بگیرد و من به صراحت به واسطه‌گران اعلام کردم که اگر آمریکایی‌ها واقعا در مورد نیات خود جهت ازسرگیری برجام جدی هستند باید این مساله را مثلا با آزاد سازیِ ۱۰ میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده ایران نشان دهند تا تهران نیز از حسن نیت واشنگتن مطمئن شود. این موضعِ تهران حاکی از عملگرایانه بودنِ دولت جدید ایران است. ایران در برهه کنونی روی این مساله حساب کرده که بایدن قول داده تا به توافق برجام بازگردد و از این رو، از منظر سیاسی، وی کاملا متعهد است تا به قول خود نزد افکار عمومی آمریکا عمل کند. در این چهارچوب، برخی ناظران و تحلیلگران به طرح این پرسش می‌پردازند که آیا واقعا تهران می‌تواند بر خواسته خود پافشاری کند و آنچه می‌خواهد را از آمریکا بگیرد؟

جهت پاسخ به این پرسش باید توجه داشت که ابراهیم رئیسی در شرایطی کرسی ریاست جمهوری ایران را تحویل گرفت که اقتصاد ایران با تحریم‌هایی گسترده از سوی آمریکا و دولت سابق این کشور به ریاست جمهوری دونالد ترامپ رو به رو می‌باشد. در نتیجه تحریم‌ها و فشار‌های اقتصادی ایجاد شده از سوی آمریکا علیه ایران، این کشور در برهه‌هایی درگیر ناآرامی‌های اجتماعی نیز شده است.

در این چهارچوب، نخستین دغدغه ابراهیم رئیسی، احیای حدی از ثباتِ اقتصادی و اجتماعی در ایران است. جهت دستیابی به این مساله، تحریم‌های آمریکا، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا علیه ایران بایستی لغو شوند و یا حداقل به نحو قابل ملاحظه‌ای کاهش یابند. در این چهارچوب، تنها راه حلِ عملگرایانه، ازسرگیری مذاکرات برجامی و دستیابی به توافقی با ایران جهت احیای توافق هسته‌ای ایران است.

با این همه، ابراهیم رئیسی و دولت وی فضای قابل توجهی جهت مانور دادن دارند. برای مثال، تحریم‌های آمریکا و سازمان ملل متحد علیه فروش نفت ایران تا حد زیاد با بی توجهی چین مواجه شده اند. این مساله در نوع خود کمک زیادی کرده تا اقتصاد ایران همچنان پابرجا باشد. از سویی نباید فرامش کرد که چین یکی از طرف‌های بین المللیِ برجام است و امکان دارد با آغاز مجدد مذاکرات برجامی، به نحو قابل ملاحظه‌ای از موضع ایران در روند مذاکرات مذکور حمایت کند.

در این میان تهران از فضای لازم جهت بهره برداری از اختلافات راهبردی میان چین و آمریکا مخصوصا در حوزه‌های اقتصادی و ژئوپلیتیک نیز برخوردار است. ایران به عنوان یکی از متحدان قدرتمند چین، علی رغم تمامیِ چالش‌های اقتصادی و اجتماعی ناشی از فشار‌های آمریکا و کشور‌های غربی در مساله برجام، از موضع خوبی برخوردار است تا قدرتمندانه بر خواسته‌های خود پیش از بازگشت به توافق برجام تاکید کند.

از سوی ایران می‌تواند ضمنِ پیشبرد برنامه اتمی خود، عملا این سیگنال را به غرب برساند که اگر هر چه سریع‌تر جهت انعقاد یک توافق سازنده با تهران واردمیدان نشود، امکان پیشرفت‌های بیشتر نیز برای ایران وجود دارد. امری که در نوع خود می‌تواند برای طرف‌های غربی و مخصوصا دولت آمریکا، اتفاقی ناخوشایند باشد. در واقع این رویکرد ایران به نوعی از پایه‌های منطقی نیز برخوردار است و عملا پیشروی‌های هسته‌ای این کشور را نزد افکار عمومی ایران نیز موجه و مشروع می‌کند.

در این چهارچوب باید اذعان کرد که دولت بایدن از ابزار‌های چندان قابل اتکایی جهت مجبور ساختن ایران برای پذیرش دستورکارهایش برخوردار نیست. آمریکا در شرایط کنونی عملا نتوانسته با اِعمال فشار‌های اقتصادی بر ایران، آن را وادار به حضور در میز مذاکره و پذیرش خواسته‌های خود کند.

از طرفی، دولت بایدن در شرایط کنونی سعی دارد صرفا با ارائه وعده‌هایی نظیر اعطای امتیاز‌های اقتصادی به ایران و همچنین دیگر مشوق ها، تهران را به بازگشت به میز مذاکره قانع کند. البته که این رویکرد هم چندان از سوی دولت ایران اگر با رفتار‌ها و اعطای امتیاز‌های عینی به این کشور هموار نشود، مورد استقبال قرار نخواهد گرفت.

جدای از این‌ها نباید فراموش کرد که موضع بایدن در مقابل ایران، به نوعی متحدان واشنگتن در منطقه را نیز با چالش‌هایی جدی رو به رو کرده و عملا آن‌ها را هم به واشنگتن بی اعتماد کرد است. امری که حتی این کشور‌ها را بویژه در نمونه عربستان‌سعودی، به سمتِ تنش زدایی با ایران سوق داده است. به طور کلی با در نظر گرفتن جنبه‌های مختلف مساله، می‌توان اینگونه استدلال کرد که در معادله جاری هسته‌ای میان ایران و آمریکا، وزنه موضعِ ایران سنگین‌تر به نظر می‌رسد».

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
بله درسته دست بالا رو ایران داره چون دستاش رو برده بالا))
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
بطور حتم توافقی صورت نخواهد گرفت اگر دولت روحانی بود شاید.....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
آمریکا هیچ نیازی به برجام نداره و خوب میدونه روسیه و چین هم به ایران اجازه اتمی شدن ننیدهند، اون داره راههای دوشیدن ایران را بررسی میکنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
اگر امروز ایران در مقابل غرب کوتاه بیاد فردا سخت پشیمان خواهد شد.چون غرب الان در ضعیف ترین و سست ترین موقعیت خودش قرار داره.خود وجود بایدن در رأس دولت آمریکا یک شانس بزرگ برای ایران هست چون این آدم حتی از سلامت عقلی متعارف هم برخوردار نیست و اونقدر از نظر جسمی ضعیف و داغون هست که ماهی یکبار هم نمی تونه یک کنفرانس مطبوعاتی آبرومند با خبرنگاران رسانه های جمعی انجام بده.در فرانسه هم ماکرون هیچ محبوبیتی تو مردم نداره و در انگلیس هم بوریس جانسون اونقدر تو مشکلات داخلی این کشور غرقه که نمی دونه به کدوم شون برسه.در کانادا هم دلقک بی کفایت و فاسدی مثل جاستین ترودو دوباره انتخاب شده....کلا الان تو دنیای غرب یک سیاستمدار محبوب و باکفایت و مقتدر در رأس کار نیست و همین مسئله کاملا به نفع ایران هست.اوضاع غرب اینقدر امروز آشفته و داغون هست که اگر همین مسیر بره رو مطمئن باشید تو یک دهه آینده چیزی از قدرت و سلطه اون باقی نمونه.مثلا حالتی رو در نظر بگیرید که در اون یک آدم داغون تر از بایدن پس اتمام دوره اش سر کار بیاد.آیا اصلا در اون زمان چیزی از آمریکا باقی می مونه؟
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۷:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
در این آمریکا روبه تضعیف است شکی وجود ندارد ولی در این که در این سالهای آخر تحت فشار صهیونیست ها ایران را هم باخود به نابودی بکشاند وجود دارد. بسیار بازی پیچیده است. اگر اینهمه فساد و بی کفایتی در داخل وجود نداشت می شد امید وار بود ولی الان شرایط داخلی مناسب نیست
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
امان ازين سانسور . چیز بدی نگفتم ... وقتی وزنه ای که به پای آدم بستن سنگینتره خودکشی تو باتلاق راحتتر میشه !!!!
انتشار یافته: ۱۲
کارمند ساده
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
بخاطر همین است که مدام می پرسند بزودی و بزودی که منظور است درست مثل بزودی انجام اینستکس و ....
Naser
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
واقعا هیچ چیز در دنیا ارزش خسارتی که به کشور به واسطه تحریم ها وارد شد را ندارد حالا هر کس خواست جواب خدا را بدهد برود بدهد ولی جوابش برای ملت اب و نان نمی شود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
دست بالا در معادله برجام با کیست؟
می خواهم متن را نخوانده غیب بگویم!!! ایران.
گول این اراجیف را نخورید. منطقی باشید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
دست هرکی هست به طور حتم دست مردم ایران نیست.....
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
با سلام
بگذارید یک مثال خوب برایتان بنویسم
برجام مثل لیگ فوتبال شده است
هر سال سر یک تاریخ شروع میشود بعد از مدتی اوج میگیرد و در آخر با قهرمانی ظاهری یک تیم به پایان میرسد.
دوباره این جریان از نو شروع میشود.
و یک عده تماشاگر و هوادر هم در پس ماجرا حرص و جوش میخورند و الکلی خوش هستند
در واقع چیزی از این بازی به آنها نمیرسد
البته تاکنون تیم ما اینگونه بوده
و شاید برای هواداران تیم های مقابل منفعت داشته باشد
چون سهامدار تیم خود هستند.
نمیدانم مثال اصل مطلب را رساند یا نه؟
ناشناس
Canada
۱۲:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۶
واقعا با مزه شده. دولتها فقط تلاش میکنند که ظاهر را برای نشان دادن ظاهر درست کنند. گفته شد تا تحریمها یکجا برداشته نشود مذاکره با امریکا معنی نداره. راه حل دولتها این شد که بروند در وین و امریکا در یک اتاق دیگر بنشیند و مذاکره انجام گیرد! دولت جدید هم گفت تا ده میلیارد دلار ازاد نشه مذاکره وین معنی نداره. حالا راه حل این شد که بجای وین بروند بروکسل و امریکا هم در اتاقی در وین یا واشینگتن مذاکره با رعایت فاصله اجتماعی و شرعی ادامه یابد! شاید دولتها تصور کنند این راه حلها اخر هوش و سیاست است ولی در واقع یک پیغام بیشتر بطرف مقابل ندارد و ان اینکه ایران و دولتهای ان را جدی نگیرید چون هیچ چاره ای جز مذاکره ندارند. برای چنین دولتهای ایران و مذاکره کنندگانی اگر تحریم را بر داشتند بدانید در حال طبیعی نبودند و دیوانه شده بودند!
bato-adv
bato-adv
bato-adv