همیشه نوع تغذیه و تاثیرش بر سلامت بدن از مباحث مورد علاقه پزشکان و کارشناسان تغذیه بوده است. امکان ندارد در یک نشریه پزشکی مطلبی را درباره این که چه چیزی بخوریم تا سلامت بمانیم پیدا نکنید. دانشمندان در سال گذشته هم مطالعات بیشماری را در حوزه تغذیه منتشر کردند که ارتباط شگفتانگیزی را بین آن چه میخوریم و مینوشیم و سلامتی ما آشکار میکند.
بر اساس مطالعهای که ماه مارس در مجله Hypertension منتشر شد، خوردن انواع غذاهای پر پروتئین مانند لوبیا، غذاهای دریایی، غلات کامل و گوشت بدون چربی ممکن است به کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا کمک کند. محققان عادتهای غذایی بیش از ۱۲ هزار بزرگ سال چینی را به مدت شش سال پیگیری کردند. احتمال ابتلا به فشار خون بالا در افرادی که چهار یا بیشتر از چهار منبع پروتئین را در روز مصرف میکردند، نسبت به افرادی که فقط یک یا دو منبع پروتئین مصرف میکردند، ۶۶ درصد کمتر بود.
غذاهایی مانند کره به دلیل محتوای زیاد چربی اشباعشده و ارتباط آنها با کاهش سلامت قلب، مدتها ناسالم تلقی میشدند، اما تحقیقات منتشرشده در Scientific Reports در ماه آگوست نشان میدهد که انواع خاصی از چربیهای اشباعشده میتوانند سلامت را بهبود بخشند. مقادیر متوسطی از چربی اشباعشده بهنام C۱۵ که در کره و لبنیات پرچرب یافت میشود، ممکن است سلامت و تندرستی را بهبود بخشد.
فیبر بخش مهمی از یک رژیم غذایی متعادل است و میتواند در مجموعهای از غذاها یافت شود. بااینحال، یک مطالعه در ماه مارس نشان میدهد که فیبر موجود در غلات کامل ممکن است حتی از فیبر موجود در میوه و سبزیجات برای قلب سالمتر باشد. بر اساس مطالعهای که روی بیش از ۴ هزار بزرگ سال انجام و نتایج آن در JAMA Network Open منتشر شد، منابع فیبر مانند نان تیره، سبوس و غلاتی مانند جو دوسر میتواند به کاهش التهاب و کاهش خطر بیماری قلبی کمک کند.
مدتهاست که مشخص شده ماهی فواید زیادی برای سلامتی دارد، مانند کاهش کلسترول و متعادل کردن قند خون، اما مطالعهای که در ماه ژوئن در مجله Cancer Causes and Control منتشر شد، ارتباط بین خوردن ماهی و افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست را نشان داد. ماهیهایی مانند ماهی تن میتوانند حاوی جیوه سمی، آرسنیک و دیگر مواد شیمیایی مرتبط با سرطان باشند، اما بهگفته محققان، ماهی همچنان میتواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد و به تحقیقات بیشتری در باره خطرات آن نیاز است.
بر اساس مطالعهای که در ماه آگوست در BMC Medicine منتشر شد، محققان دریافتند زنان گیاهخوار ۳۳ درصد بیشتر از کسانی که بهطور متعادل گوشت میخورند، احتمال شکستگی لگن دارند. بهگفته محققان، دلایل احتمالی شامل داشتن شاخص توده بدنی پایینتر یا کمبودهای تغذیهای در این زنان است.
منبع: روزنامه خراسان