تغییر شاخص قیمت تولیدکننده مرغ گوشتی کشور نسبت به فصل مشابه سال قبل برابر با 111.3 درصد بوده است؛ رقمی که بالاترین سطح در میان تمامی تابستانهای سال 96 تاکنون به شمار میآید.
هزینه تولید مرغ گوشتی در پاییز امسال نسبت به یک سال پیش تقریبا دو برابر شده است. در کنار این، افزایش قیمت مرغ نیز رشد چشمگیری را رقم زده است. برخی تحلیلگران با توجه به افت مصرف در این روزها، افزایش قیمت مرغ را ناشی از رشد هزینههای تولید میدانند.
به گزارش اکوایران، قیمت هر کیلوگرم مرغ ماشینی در دیماه 1401 به حدود 55 هزار و 600 تومان رسید. این رقم در دیماه 1396 حدود 7 هزار و 200 تومان بود. این یعنی 672 درصد رشد قیمت ظرف پنج سال.
قیمت مرغ ماشینی پس از افت و خیزهایی، از بهار 1401 مجددا روندی صعودی را در پیش گرفته و بنا بر گزارشات منتشر شده از سوی مرکز آمار، تورم نقطهای آن 101.35 درصد در پاییز 1401 برآورد شده است؛ رقمی که حداقل از سال 1397 به بعد بیسابقه بوده است. این افزایش قیمت در حالی است که تورم تولیدکننده مرغ گوشتی نیز جهش چشمگیری را در تابستان 1401 تجربه کرده بود.
پیشگویی تورم مرغ مصرفی ایرانیان
در ادبیات اقتصادی از این شاخص به عنوان یک شاخص پیشنگر (Leading Indicator) یاد میشود؛ به این معنی که هر افزایش یا کاهش قیمت در شاخص بهای تولیدکننده با یک وقفه زمانی در شاخص بهای مصرفکننده نیز مشاهده میشود. به عبارت دیگر، تغییرات هزینه تولید میتواند منجر به افزایش قیمت در بُعد مصرفکننده شود.
تغییر شاخص قیمت تولیدکننده مرغ گوشتی کشور نسبت به فصل مشابه سال قبل برابر با 111.3 درصد بوده است؛ رقمی که بالاترین سطح در میان تمامی تابستانهای سال 96 تاکنون به شمار میآید.
فرضیهای که در باور برخی تحلیلگران در خصوص قیمت مرغ مطرح میشود، این است که احتمالا بخشی از رشد قیمت مرغ در نتیجه افزایش هزینههای تولید باشد. در همین خصوص طبق دادههای مرکز آمار پس از خیز قابل ملاحظه در تورم تولیدکننده مرغ، یک فصل بعد این افزایش در قیمت مصرفکننده مرغ ماشینی نیز مشاهده شد.
افزایش هزینه تولید؛ کاهش مصرف مرغ
براساس آمار، تورم نقطهای تولیدکننده مرغ گوشتی در پاییز 1401 همچنان بالاتر از مرز 100 درصد قرار داشته و برابر با 102 درصد به ثبت رسیده است. یعنی تقریبا هزینه تولید مرغ گوشتی در کشور دو برابر بیشتر از سال قبل شده است.
اگر فشار رشد قیمت مرغ همچنان از ناحیه تولید باشد، سطح تورم هزینههای تولید در مرغ گوشتی میتواند هنوز موجب رشدهای ادامهدار این کالا در فصلهای آتی باشد.
این افزایش هزینههای تولیدکننده در شرایطی است که چندی پیش دبیر انجمن بستهبندی گوشت و پروتئین از کاهش 30 درصدی مصرف مرغ خبر داده بود.
افزایش هزینههای تولیدکنننده از یکسو و کاهش مصرف مرغ از سوی دیگر میتواند بیانگر این باشد که این افزایش قیمت، نه از سمت مصرفکننده، بلکه عمدتا از سمت تولیدکننده است.