کمترین رقم ثبت شده برای این شاخص در میان دستگاههای اجرایی در سال گذشته مربوط به «سازمان بهزیستی» است که سطحی معادل با ۴.۰۲ را رقم زده است. شاخص «سازمان ثبت اسناد و املاک» برابر با ۴.۲۲ است که هر دو این نهادها شاهد بهبود در عملکرد خود نسبت به سال ۱۴۰۰ بودهاند.
گزارش مرکز پژوهشهای اتاق ایران نشان میدهد که شاخص «ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی» به صورت کلی در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰ بدتر شده است. در بین دستگاههای اجرایی اصلی، «سازمان بهزیستی» بیشترین و «بانک مرکزی» کمترین موفقیت را در جلب رضایت فعالان اقتصادی محیط کسبوکار داشتهاند.
به گزارش اکوا یران، یکی از دغدغههای اصلی هر فعال اقتصادی صاحب کسبوکار، انجام کارهای اداری و دریافت مجوزهای مربوطه است. به همین جهت، بررسی و پایش عملکرد دستگاههای اجرایی در فعالیتهای مربوط به حوزه کسبوکار حائز اهمیت است.
در همین راستا، مرکز پژوهشهای اتاق ایران تازهترین گزارش خود را از «طرح ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی مرتبط با محیط کسبوکار در سال ۱۴۰۱» منتشر کرده است. در این گزارش، نحوه تعامل دستگاههای اجرایی اصلی و فرعی با فعالان اقتصادی در حوزه ارائه خدمات مربوط با کسبوکار بررسی شده است.
در این ارزیابی، نماگری تحت عنوان «شاخص ملی ارزیابی عملکرد» طراحی شده که هر چه مقدار آن به یک نزدیکتر باشد به معنای عملکرد بهتر دستگاهها در انجام امور مربوط به کسبوکار است. در مقابل، نزدیکبودن این عدد به ۱۰ بیانگر وضعیت نامطلوب عملکرد این دستگاه در محیط کسبوکار است. این شاخص به صورت کلی، به تفکیک دستگاههای اصلی و فرعی و به تفکیک بخشهای اقتصادی ارائه میشود.
بر اساس این گزارش، شاخص ملی ارزیابی عملکرد برای دستگاههای اجرایی (اصلی و فرعی) در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل بدتر شده و ۰.۳۸ واحد به عدد ۱۰ نزدیکتر شده است.
در خصوص دستگاههای اجرایی اصلی، بهترین عملکرد در جلب رضایت فعالان اقتصادی مربوط به سه نهاد «بهزیستی»، «ثبت اسناد و املاک» و «نیروی انتظامی» بوده است. در مقابل، نهادهای «بانک مرکزی»، «شهرداریها» و «سازمان برنامه و بودجه» کمترین موفقیت را در جلب رضایت فعالان اقتصادی در ارائه خدمات مربوط به کسبوکار داشته اند.
در زمینه بخشهای اقتصادی، بخش صنعت بهترین و بخش کشاورزی بدترین عملکرد را در ارائه خدمات مربوط به کسبوکار در سال ۱۴۰۱ رقم زده است.
گزارش مرکز پژوهشهای اتاق ایران از وضعیت عملکرد دستگاههای اجرایی در محیط کسبوکار، نحوه تعامل دستگاههای مختلف با فعالان اقتصادی را در خدماتی مثل ارائه مجوز، انجام استعلامها و مواردی از این قبیل بررسی میکند.
آخرین گزارش منتشرشده مربوط به عملکرد دستگاهها در سال ۱۴۰۱ است که در آن «شاخص ملی ارزیابی عملکرد دستگاهها» مقداری بین یک و ۱۰ تعریف شده که هر چه به یک نزدیکتر باشد مطلوبتر و هر چه به ۱۰ نزدیکتر باشد، نامطلوبتر است.
بر این اساس، رقم این شاخص از سال ۹۸ به بعد به طور مداوم در حال افزایش بوده، به طوری که از ۴.۷ در سال ۹۸ به ۴.۸۱ در سال ۱۴۰۱ رسیده است؛ بنابراین این رقم به ۱۰ نزدیکتر شده است. البته مقدار این افزایش در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ تنها ۰.۳۸ واحد بوده و به طور کلی میتوان گفت که سطح رضایت فعالان اقتصادی از فعالیت دستگاههای اجرایی کشور در سال گذشته در سطح «متوسط» بوده است.
به طور کلی در اقتصاد میتوان سه گروه کلی «کشاورزی»، «صنعت» و «خدمات» را در نظر گرفت. در این گروهبندی، دستگاههای اجرایی هر بخش اقتصادی در گروه مربوط به خود ارزیابی میشود.
آمارهای اتاق ایران نشان میدهد که در سال ۱۴۰۱ دستگاههای اجرایی بخش «صنعت» موفق شدهاند تا نسبت به دو بخش دیگر بیشتر رضایت فعالان اقتصادی را در امور مربوط به کسبوکار جلب کنند. در مقابل، بخش «کشاورزی» بدترین عملکرد را در این حوزه داشته است.
در خصوص تغییرات این شاخص، شواهد نشان میدهند که وضعیت دستگاههای اجرایی بخش «صنعت» در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ بهبود یافته، اما این روند برای دو بخش دیگر مسیر مخالفی را در پیش گرفته است.
برای مثال، سطح این شاخص در بخش کشاورزی از ۴.۹۹ در سال ۱۴۰۰ به ۵.۰۵ در سال گذشته رسیده است. در بخش «خدمات» نیز سطح این شاخص از ۴.۷۳ در سال ۱۴۰۰ به ۴.۷۹ در سال گذشته افزایش یافته و به ۱۰ نزدیکتر شده که نشانگر حرکت آن به سمت وضعیت نامطلوب است.
گزارش مرکز پژوهشهای اتاق ایران نشان میدهد که در سال ۱۴۰۱ «بانک مرکزی»، «شهرداریها» و «سازمان برنامه و بودجه» که از دستگاههای اجرایی اصلی محسوب میشوند، نتوانستهاند رضایت فعالان اقتصادی را انجام امور مربوط به کسبوکار جلب کنند.
برای مثال، شاخص «ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی اصلی» برای «بانک مرکزی» از ۶.۲۷ در سال ۱۴۰۰ به ۶.۷۱ در سال گذشته رسیده است. این سطح، بالاترین رقم ثبت شده میان سایر دستگاههای اجرایی اصلی کشور است.
در رتبه دوم، «شهرداری»ها قرار گرفتهاند که رقم شاخص برای آنها در سال ۱۴۰۱ به ۶.۱۵ میرسد. این رقم نسبت به سال ۱۴۰۰ تقریبا ثابت مانده است.
در رتبه سوم نیز «سازمان برنامه و بودجه» قرار گرفته که وضعیت آن در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰ بدتر شده و رقم شاخص آن از ۵.۳۹ به ۵.۴۶ رسیده است.
در مقابل، سه دستگاه «سازمان بهزیستی»، «سازمان ثبت اسناد و املاک» و «نیروی انتظامی» از نظر انجام فعالیتهای مربوط به کسبوکار بیشترین رضایت فعالان اقتصادی را به خود جلب کردهاند.
کمترین رقم ثبت شده برای این شاخص در میان دستگاههای اجرایی در سال گذشته مربوط به «سازمان بهزیستی» است که سطحی معادل با ۴.۰۲ را رقم زده است. شاخص «سازمان ثبت اسناد و املاک» برابر با ۴.۲۲ است که هر دو این نهادها شاهد بهبود در عملکرد خود نسبت به سال ۱۴۰۰ بودهاند.