اصلیترین بازیگر بازار مسکن در سال ۱۴۰۲ رکود بود؛ وضعیتی که البته باعث شد، روند افسارگسیخته افزایش قیمت نیز آرام بگیرد. اما با توجه به این شرایط و افت شدید تعداد معاملات، بازار مسکن چه مسیری را تا پایان سال در پیش دارد؟
ماههاست رکود اصلیترین مشخصه بازار مسکن محسوب میشود. بر اساس گفته مشاوران املاک و فعالان بازار، معاملات مصرفی و سرمایهای به شدت در بازار رنگ باخته است.
به گزارش تجارت نیوز، این وضعیت در حالیست که دولت کاهش قیمت ناشی از رکود و آرامش بازار را یکی از دستاوردهای خود به حساب میآورد و آنطور که از سرتیتر اخبار مشخص است گلهای از عملکرد فعلی خود ندارد.
منصور غیبی، کارشناس حوزه مسکن در مورد رکود حاکم بر بازار مسکن به تجارتنیوز گفت: «نگاه به حوزه مسکن بهعنوان پیشران نظام اقتصادی باید نگاهی توامان از رونق و گردش سرمایه و به تبع آن، غنای ثروت در اقتصاد ملی باشد؛ در غیر این صورت هر برنامهای که در حوزه اقتصاد مسکن اجرا شود محصول و نتیجه آن یکطرفه خواهد بود.»
او ادامه داد: «در حال حاضر آنچه بهعنوان سیاستهای خرد و غیرعملیاتی پیادهسازی میشود باعث رکود عمیق در حوزه ملک و مسکن شده است. نگاه این است که با کاهش نسبی قیمتها و آرامش در بازار، مردم بیشتر به خرید و فروش متمایل میشوند، اما در حقیقت معامله مفیدی در بازار صورت نمیگیرد.»
این کارشناس حوزه مسکن همچنین درباره نقش دولت در این کورد توضیح داد: «دولت با دست خود این غنا را از لحاظ گردش سرمایه در حوزه اقتصاد مسکن قفل کرده است و آماری بر اساس ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ معامله در تهران منطقی نیست و به ضرر اقتصاد تمام میشود.»
وی افزود: «دولت اکنون تصور میکند قیمتها را کنترل کرده است، در صورتیکه این نوع کنترل قیمت هیچ کمکی به بازار نمیکند. این فنری است که دارد فشرده میشود و با بهانهای که در آینده ممکن است از برنامه دولت نیز خارج باشد، نهتنها دچار افزایش قیمت میشود بلکه تعداد معاملات را نیز به صورت هیجانی بالا میبرد.»
غیبی بیان کرد: «در نتیجه سیاستگذار باید تعادلی را از میزان گردش و رونق در حوزه مسکن طراحی کند و اجازه دهد سرمایهها بچرخند.»
این کارشناس و پژوهشگر حوزه مسکن در مورد آینده بازار مسکن توضیح داد: «با وضعیت فعلی که دولت شدیدا در حال کنترل حوزه مسکن است تا اتفاقی هیجانی در آن صورت نگیرد (با وجود آنکه بازارهای موازی نیز کنترل میشوند) طبیعتا اگر با همین نبض تا پایان سال پیش رود اتفاق خاصی نمیافتد. مگر اینکه اتفاق ویژهای بیفتد که از طرح و برنامه دولت خارج باشد؛ با توجه به اینکه در سال جاری دو انتخابات نیز وجود دارد.»
او ادامه داد: «البته دولت مایل نیست که فضا را ملتهب نشان دهد و ترجیح میدهد مردم خرید عید خود را در فضایی بدون التهاب انجام دهند، در نتیجه به احتمال زیاد فضای بازار تا پایان سال در همین شرایط باقی خواهد ماند، اما با ورود به سال جدید ممکن است نقل و انتقالاتی جهت تبدیل به احسن از سوی مصرفکنندگان وجود داشته باشد که رونقی نسبی محسوب میشود.»